Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι πολεμικοί ανταποκριτές γνωρίζουν που πηγαίνουν

Οι πολεμικοί ανταποκριτές γνωρίζουν που πηγαίνουν

Συνεντευξη με τον Νίκο Μεγγρέλη δημιουργό του, “Πεθαίνοντας για την Αλήθεια”, το οποίο έρχεται στους κινηματογράφους στις 7 Απριλίου.

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία;Ποια είναι η κεντρική ιδέα; Είναι ύμνος στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία;

Ο λόγος που έκανα την ταινία ξεκινάει από μια παρατήρηση γύρω από ένα γεγονός. Παρατήρηση είναι ότι οι πολεμικοί ανταποκριτές όσο ζουν διαμορφώνουν την άποψη μας για την εμπόλεμη περιοχή. Μαζί με τις εικόνες είναι στο επίκεντρο της συζήτησης μας και της καθημερινότητας μας. Οταν χάνονται από την ζωη οι πολεμικοί ανταποκριτές και μαλιστα σε περιοδο πολέμου, το θέμα της συζήτησης του θανάτου τους είναι για μια ημέρα και μετα σβήνει.Αυτο για εμένα είναι αδικό και βεβαία να τονίσουμε ότι αυτοί που εμπλέκονται στους θανάτους των δημοσιογράφων, δεν έχουν καθίσει ποτέ στο σκαμνί της δικαιοσύνης. Επίσης δεν είναι ύμνος της δημοσιογραφίας, γιατί ένα υμνος είναι καλά λόγια από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι μια ταινία που αναδεικνύει την υπευθυνότητα που πρέπει να εχουν τα ΜΜΕ στην διάρκεια του πολέμου.Σαν παράδειγμα έχουμε την χειραγώγηση των ΜΜΕ της Κυβέρνησης Μπούς. Σε αυτήν την ταινία υπάρχουν και οι αλήθειες και τα ψέματα που μεταδίδονται σε ένα πόλεμο.

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν πολεμικό ρεπορτάζ ξέρουν τι τους περιμένει η εχουν άγνοια κινδύνου η τα λεφτα είναι πολλα; Τι είναι αυτό που τους οδηγεί σε αυτό το κίνδυνο;

Δεν είναι τα λεφτα δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης. Δεν τους δίνουν πιο πολλά λεφτα. Πολλοι δημοσιογραφοι ίσα ίσα καλύπτουν οι ίδιοι τα εξοδά τους. Ξέρουν τι τους περιμένει Εντσο Μπαρτόνι ο οποίος είχε εκτελεστεί από την Αλ Καιντα ήταν εκεί με τα δικά του έξοδα, ηταν εκεί επειδη το πιστευε, ηταν εκει να βοηθήσει τους αμάχους γιατί εχει αναπτυγμένο το αίσθημα ευθυνης. Άπλα πιστεύεις ότι δεν θα μου συμβεί εμενα αυτό. Σε οδηγεί το πάθος σου.

Πώς αισθάνεται ένας πολεμικός ανταποκριτής που ρισκάρει τη ζωή του σε κάποιο πολεμικό μέτωπο όταν οι ανταποκρίσεις του λογοκρίνονται από το μέσο για το οποίο εργάζεται; Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα; Σας έχει συμβεί προσωπικά κάτι τέτοιο;

Υπάρχουν τέτοια παραδειγματα. Εμενα δεν μου εχει συμβεί κάτι τετοιο. ‘Οπως υπάρχουν και παραδείγματα αυτολογοκρισίας..Στην ταινία μιλάει ο Κεβιν Σαιντς ο οποίος είναι ενας Αμερικανός δημοσιογράφος που έζησε μια θηριωδία ηταν ενσωματωμένος σε μια μονάδα των Πεζοναυτών οι οποίοι είχαν μπεί στην Φαλουτζα σε ένα Τεμενος και ξαφνικά ενας πεζοναυτης ξεκινησε να σκοτωνει 5 αμαχους εν ψυχρω εκτελεση. Μια από αυτές την έπιασε η camera.Την μετέδωσε με τετοιο τρόπο σαν να πρόδιδε το κοινο. Γιατί όπως το μετέδωσε δεν φαίνεται η πραγματική πράξη και αφησε να αιωρείται στο κοινο το τι εγινε πραγματικά. Ενα άλλο παράδειγμα είναι του Πήτερ Αρνετ στα Αμερικάνικα μέσα στο πρώτο πόλεμο στο Βιετνάμ παρα το γεγονός ότι ολοι οι δημοσιογράφοι είχαν δεχθεί κριτική οι αυτός κρατησε την δουλεια του και εγινε Αστερι , στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου επίσης κράτησε την δουλειά του.Στον δεύτερο πόλεμο απολύθηκε επειδή εδωσε συνέντευξη στον Ιρακινο Κρατικό Κανάλι αρα εδώ έχουμε λογοκρισία.

Υπάρχει περίπτωση που μπορεί ένας “ενσωματωμένος” δημοσιογράφος (όρος που αναφέρεται σε διαπιστευμένους από το στρατό ρεπόρτερ που ακολουθούν τους στρατιώτες στις επιχειρήσεις τους) να είναι χρήσιμος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης; Έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια περίπτωση;

Αν μείνουμε σε αυτό που λενε οι ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι θα είχαμε μείνει σε αυτό που θέλουν να πουν οι μηχανισμοί προπαγανδας. Γινεται αυτό γιατί υπαρχουν περιορισμοί σαν Συμβόλαιο. Αρα πρέπει να τους δούμε σαν ένα μικρό κομματι στο παζλ του πολέμου. Πολλες φορες δεν υπάρχει και άλλος τρόπος να μεταδώσεις ένα πολεμο. Αρα δεν λεμε ότι είναι προδότες τους Επαγγελματος. Βεβαια κάθε φορα αυτό εξαρτάται και από την συνειδηση του κάθε δημοσιογράφου.

Με βάση πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ, ο στρατός εκπαιδεύεται για την καταστολή βίαιων διαδηλώσεων και λαϊκών εξεγέρσεων (όπως τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008) εντός της Ελλάδας. Πόσο κοντά πιστεύετε ότι είμαστε σε ένα μέλλον που οι πολεμικοί ανταποκριτές θα στέλνουν τις ανταποκρίσεις τους από… το Σύνταγμα;

Είναι λίγο υπερβολικό και δεν νομιζω να εχει σχεση με την πραγματικότητα. Το σιγουρο είναι ότι ανθρωποι των ΜΜΕ κινδυνεύουν σε αυτές τις διαδηλώσεις.Πιστευω ότι βρίσκονται αναμεσα στις 2 αντιμαχομενες πλευρές..Η πρωτη πλευρα οι Αστυνομικοι εχουν απωθυσει και χτυπήσει βιααι δημοσιογράφους αλλα και η δευτερη πλευρα οι διαδηλωτές, εχουν κάψει με την σειρά τους δημοσιογραφικά van ενώ εχουν χτυπήσει δημοσιογραφους.Αυτό λοιπονν που επιβαλεται οι δημοσιογραφοι να μην υπηρετουν καμία πλευρα.

Άλλες περιπτώσεις αιματηρών καταστάσεων για τους δημοσιογράφους εκτός από το Ιράκ;

Υπάρχουν πολλές που λειτουργούν σαν νάρκη.Η Παλαιστίνη η Λιβυη .Ο Αντον Σαντίτι ηταν αιχμάλωτος των δυνάμεων του Κανταφι.για μια εβδομάδα Ο Αντονι Σαντιτι μιλάει στο ντοκιμαντέρ για την αναγκαιότητα να βρίσκεται ένας δημοσιογράφος στην καρδιά του πολέμου.

Μετα από τόσα χρόνια εμπειρίας τι θα συμβουλεύατε σε ένα νέο παιδι που θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα?

Να διαβάζει πολύ να μαθαίνει ξένες γλώσσες και να εχει εξαιρετικά γερο στομάχι .Aυτές ήταν οι συμβουλές που μου ειχαν δώσει όταν είχα ξεκινησει.Ιδιως σήμερα ένας νέος δημοσιογραφος πρεπει να διαβαζει πολύ και να ενημερωνεται συνεχεια.Δείτε ποσο εχει αλλαξει η ενημέρωση στην Ελλαδα , τοτε υπηρχε μοναδικό μεσο ενημερωσης η Κρατικη Τηλεοραση και οι Εφημερίδες. Τωρα πια αλλαζουν τα πράγματα ραγδαία ενημέρωση την εχεις ακόμα στο κινητό σου. Πρεπει να προσαρμοζόμαστε στις νεες συνθήκες προσπαθώντας να κρατήσουμε και την αξιοπρέπεια μας.

Η τόση ενημέρωση σημαίνει Δημοκρατία

Ναι προτιμώ ένα κόσμο με πληροφόρηση παρα χωρίς αυτήν .Επειδή είχα ζήσει στην δικτατορία υπήρχε μια ασφυξία χωνίς Ενημερωση.Δείτε τις εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο εκτός από τα καθημερινά προβλήματα ,ο κόσμος αντιδρά επειδή εχει μια καθοδηγούμενη πληροφορηση.και επειδή υπάρχει αυτή η ασφυξία επειδή δεν υπάρχει η ελευθερία της γνώμης και της πληροφόρησης.

Υπάρχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες Δημοσιογράφους από τον Κόσμο; Υπαρχει μια στροφή στο πιο ανεξάρτητο που είναι το Internet;

Αν κρίνουμε από τις δημοσκόπησης του κοινου για τους δημοσιογραφους πεφτουν συνεχεία σε εκτίμηση από εποχή σε απήχηση .Σε πολλές περιπτώσεις όχι αδικώς,Βεβαια υπάρχει μια μυθοποίηση των Blogs ναι μεν βγαίνουν πράγματα που δεν θα τα δουμε πουθενα αλλου.Αλλα υπαρχει και πολύ σκουπίδι.Χαραχτηριστικο είναι το email που υπήρχε για την χρεοκοπία. Υπάρχουν και εδώ 2 πλευρές . δυνάμεις που θελουν να τα μεταχειριστούν για τους δικούς τους σκοπους.και άνθρωποι που εχουν ανεξάρτητες ιδεες και θέλουν να εκφράσουν την ιδέα τους.Αρα πάντα το κοινό πρέπει να εχει ένα φίλτρο σε όλα αυτά που βλεπει ακουει η διαβάζει για να καταλάβει πόσο αγνό είναι αυτό.

Σας εχει απογοητεύσει η σημερινή κατάσταση των ΜΜΕ γιατί μάλλον βλέπω να απέχετε.

Η αποχή δεν έχει γίνει με δική μου επιλογή.

Έχετε πιστέψει κάπου και μετά από δημοσιογραφική έρευνα να δείτε ότι ο ήταν άνθρακας όλο αυτό;
Πολλές φορές μου εχει συμβεί αυτό. Προσπαθω να θυμηθώ κάποιες περιπτώσεις. Νομιζω ότι αυτό είναι μέσα στην ζωή. Νομιζω ότι είναι αρνητικό να λέει κάποιος ότι έχω εγώ παντα δίκιο.

Πως νιώθετε όταν ακούτε το ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ;

Θλίβομαι και Οργίζομαι. Γιατί κάποιοι συναδελφοι εχουν δωσει το δικαίωμα να ακούγεται αυτό το συνθημα. Αλλά υπαρχουν και δημοσιογράφοι που δεν ανήκουν σε καμία.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε