Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ψηλοτάκουνα: Ποιο σημείο του σώματός σου καταστρέφουν;

Έρευνα γνωστού Αγγλικού Πανεπιστημίου αποκαλύπτει πως η συνεχής χρήση ψηλοτάκουνων καταστρέφει τους μυς των ποδιών!

Πόσο εύκολα θα μπορούσες να αποχωριστείς τα ψηλά τακούνια; Αυτή είναι σίγουρα μια ερώτηση που δύσκολο μπορεί να απαντηθεί. Οι επιστήμονες ωστόσο, κρούουν το κουδουνάκι του κινδύνου και αποκαλύπτουν πως η συνεχής χρήση ψηλοτάκουνων καταστρέφει τους μυς της κνήμης.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τις γυναίκες να κυκλοφορούν με ψηλά τακούνια πολλές ώρες την ημέρα, ωστόσο αυτό αποδεικνύεται πως δεν είναι και το πιο ασφαλές που μπορούν να κάνουν. Νέα μεγάλη έρευνα του Μητροπολίτικου Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που δημοσίευσε το περιοδικό “Journal of Experimental Biology”, αναφέρει πως όσο πιο συχνά φοράς ψηλά τακούνια, τόσο πιο γρήγορα θα καταστρέψεις τους μυς της κνήμης του ποδιού σου.

Για όσες μάλιστα σπεύδουν να πουν πως μαζί με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια κουβαλούν και ένα εφεδρικό ζευγάρι φλατ παπουτσιών στην τσάντα τους, οι ερευνητές λένε πως αυτό είναι ακόμη χειρότερο καθώς η εναλλαγή από τα ψηλά παπούτσια στα χαμηλά μπορεί να είναι επώδυνη.

Σύμφωνα πάντως με το πόρισμα της έρευνας, οι γυναίκες που φορούν ψήλά τακούνια πέντε φορές την εβδομάδα για δυο χρόνια, μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση των μυών της κνήμης τους έως και 13% συγκριτικά με εκείνες που φορούν χαμηλά παπούτσια. “Όταν τοποθετείς τους μυς των ποδιών σε μικρότερη θέση, αυτοί θα μικρύνουν”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Το συγκλονιστικό της έρευνας είναι πως ακόμη και οι γυναίκες που φορούν τακούνια μόλις πέντε πόντων θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να αποκτήσουν βλάβες στους μυς.

Ωστόσο, στο ερώτημα αν πρέπει να εγκαταλείψουμε τελείως τα ψηλά τακούνια, οι ερευνητές λένε πως δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.  Καλό θα ήταν, όμως, να ελλατώσεις την καθημερινή τους χρήση και να κάνεις ασκήσεις στους μυς των ποδιών όταν επιστρέφεις στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα πάνω στα ψηλοτάκουνα.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε