Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πότε και πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ;

Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσεις να μιλάς στο παιδί σου για το σεξ; Η ψυχολόγος σου δίνει συμβουλές…

“Μαμά, τι είναι σεξ;”. Εσύ παγώνεις! Από τη μία προσπαθείς να μην δείξεις ότι τρομοκρατήθηκες και από την άλλη δεν ξέρεις τι να του απαντήσεις. Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σου έχει την απάντηση! Σε συμβουλεύει από ποια ηλικία πρέπει να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ και σου δίνει συμβουλές…
 
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα το 5,2% των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας γίνονται μητέρες ενώ σχεδόν 40.000 εκτρώσεις αποφασίζονται από έφηβες, που επιθυμούν με κάθε τρόπο να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους.
Παράλληλα, το 25% των σεξουαλικά ενεργών εφήβων έχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτά τα ποσοστά καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη της επαρκούς πληροφόρησης των παιδιών και των εφήβων σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή. Πέρα από το ρόλο του σχολείου για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι αποτελούν τα πρότυπα για το παιδί ή τον έφηβο.
 
Από ποια ηλικία πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για το σεξ;
Η συζήτηση γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας ή της σεξουαλικής επαφής είναι καλό να αρχίζει από τη μικρή ηλικία και μάλιστα από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται το σώμα του και να κάνει ερωτήσεις σχετικά με αυτό.
Βεβαίως ακόμη κι αν δεν αρχίσει από νωρίς ποτέ δεν είναι αργά για μια τέτοια κουβέντα μεταξύ γονέα και παιδιού. Σημαντικό είναι να κατανοήσει το παιδί ότι το σπίτι του είναι το καταλληλότερο μέρος για να γίνει μία τέτοια συζήτηση.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ανάγκη των παιδιών για ενημέρωση είναι συνεχής. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς χρειάζεται να είναι διαχρονικά διαθέσιμοι για να δίνουν απαντήσεις. Πολλοί δυσκολεύονται να μιλήσουν σχετικά με αυτό το θέμα γιατί το θεωρούν ταμπού ή γιατί δεν έχουν αποδεχθεί ακόμα το γεγονός ότι το παιδί τους μεγάλωσε και είναι σεξουαλικά ενεργό.
 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε