Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Που μπορεί να οδηγήσει η ανδρική ανασφάλεια; Πως επηρεάζει τη ζωή σου;

Που μπορεί να οδηγήσει η ανδρική ανασφάλεια; Πως επηρεάζει τη ζωή σου;

Άνδρες ιππότες, νοσταλγοί μια άλλης εποχής ή ματσό και “ανατολίτες” σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο; Μάλλον μιλάμε για άνδρες ανασφαλείς, ανήμπορούς να δεχτούν οτι ο κόσμος άλλαξε

Όταν διάβασα την έρευνα, μου ήρθε στο μυαλό ένα τραγουδάκι που μιλούσε για τον “τέλειο άνδρα, τον άνδρα το σωστό“! Και ύστερα κάτι πιο κλασικό σαν το “Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο!” Α και κάπου ενδιάμεσα σκέφτηκα να βάλω στο youtube ένα “του άνδρα του πολλά βαρύ, μην του μιλάτε το πρωί“! Τι συμβαίνει τελικά με κάποιους άντρες; Πώς εξηγούνται οι απέραντες εκδηλώσεις λατρείας από το πουθενά ή αντίστοιχα ο απότομος τρόπος και η υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες;

Άνδρες ιππότες, νοσταλγοί μια άλλης εποχής ή “μάτσο” και “ανατολίτες” σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο; Μάλλον μιλάμε απλά για εκπροσώπους του ανδρικού φύλου, που βιώνουν με διαφορετικό τρόπο την ανασφάλεια και τη δυσκολία να “βολευτούν” σε μια σχέση.

Τι λέει η έρευνα;

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιδικό Personality and Social Psychology Bulletin. Τα ευρήματά της δηλώνουν πως οι ανασφάλειες των ανδρών σε μια σχέση τους οδηγούν να υιοθετήσουν σεξιστικές συμπεριφορές. Η ίδια συμπεριφορά τους βγαίνει και από το γεγονός πως η γυναίκα πλέον εκτός από ερωτική σύντροφος, μπορεί να είναι κάλλιστα και ανταγωνιστής τους στη δουλειά και την κοινωνία γενικότερα.

Μπερδεύτηκες; Ας σε ξεμπερδέψω! Το συμπέρασμα βγήκε με τον εξής απλό τρόπο. Η καθηγήτρια ψυχολογίας Joshua Hart, επικεφαλής της έρευνας, αναζήτησε τον τύπο δέσμευσης που χαρακτηρίζει τους άνδρες και τους διέκρινε σε δύο κατηγορίες:

– Άγχος δέσμευσης: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκείνοι οι άνδρες που αισθάνονται άβολα μέσα στη σχέση και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.
– Αποφυγή δέσμευσης: Η κατηγορία αυτή ταιριάζει με άνδρες που βιώνουν φοβία δέσμευσης, με αποτέλεσμα να την αποφεύγουν συστηματικά.

Αν ένας άντρας έχει χαμηλό σκορ και στους δύο τύπους δέσμευσης, τότε μάλλον όλα πηγαίνουν καλά. Αν πάλι όχι, εκεί ξεκινούν οι προβληματικές συμπεριφορές.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο του Λευτέρη Σαββίδη στο TLIFE

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε