Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Προβλήθηκε στις Κάννες η πολυσυζητημένη ταινία “Εκτός νόμου”

Προβλήθηκε στις Κάννες η πολυσυζητημένη ταινία “Εκτός νόμου”

Η γαλλική ταινία “Εκτός νόμου”, αναφέρεται στη σφαγή των Αλγερινών της πόλης Σετίφ τον Μάιο του 1945 .

Κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα έγιναν στο 63ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών  οι δυο προβολές της γαλλικής ταινίας “Εκτός νόμου” του Ρασίντ Μουσαρέμπ (“Ο ποταμός του Λονδίνου”, “Μέρες δόξας”), που αναφέρεται στη σφαγή των Αλγερινών της πόλης Σετίφ τον Μάιο του 1945. 

Η ταινία ήταν ένα από τα αναμενόμενα γεγονότα του φετινού 63ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών. Όλα αυτά τα μέτρα επειδή αναμένονταν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από ακροδεξιές ομάδες και Γάλλους βετεράνους του πολέμου της Αλγερίας. 

Η σφαγή, δοσμένη ρεαλιστικά, με την αστυνομία και στη συνέχεια το γαλλικό στρατό, που όχι μόνο άρχισε να πυροβολεί το πλήθος που διαδήλωνε ειρηνικά για την ανεξαρτησία της χώρας του αλλά και μοίραζε όπλα στους Γάλλους πολίτες για να σκοτώνουν τους ντόπιους (σκηνές που θύμιζαν εκείνες του Πίτερ Γκρίνγκρας στην ταινία του “Ματωμένη Κυριακή” για την Ιρλανδία), παρουσιάζεται στο πρώτο μέρος της ταινίας. Ενώ, στη συνέχεια παρακολουθούμε μια οικογένεια Αλγερινών που φτάνει στη Γαλλία για να συνεχίσει εκεί τον αγώνα της – με έναν από τους τρεις αδερφούς να βρίσκεται επικεφαλής της αντίστασης που διεξαγόταν στην ίδια τη Γαλλία με στόχο την ανεξαρτησία της Αλγερίας. 

Ο Μπουσαρέμπ αφηγείται με φροντίδα και σωστό ρυθμό την ιστορία τους, αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές του. 
   

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε