Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τάσος Παπασταμάτης: Βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη ο τραγουδιστής του θρυλικού γκρουπ “The Forminx”!

Τάσος Παπασταμάτης: Βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη ο τραγουδιστής του θρυλικού γκρουπ “The Forminx”!

O Έλληνας «Σινάτρα» του θρυλικού συγκροτήματος “The Forminx”της δεκαετίας ’60 βρέθηκε νεκρός σε προχωρημένη

σήψη στο διαμέρισμα του στη Πλατεία Βικτωρίας.

Μετά από δεκαπέντε ολόκληρες μέρες, και λόγω της έντονης δυσοσμίας, το πτώμα του Τάσου Παπασταμάτη, πρώην συνεργάτη των Βαγγέλη Παπαθανασίου και Νίκου Μαστοράκη, ανακάλυψε ο  διαχειριστής της πολυκατοικίας που διέμενε ο τραγουδιστής.

Το πρώτο συντριπτικό hit τους (το «Jeronimo Yanka») ξεκίνησε σαν χορευτικό παραλήρημα στις αρχές του 1965 και έγινε χρυσό 45αράκι μέσα σε μία εβδομάδα. Ο λόγος για τους “The Forminx”  το γκρουπ που έριξε τον σπόρο για την έκρηξη των συγκροτημάτων στην εγχώρια σκηνή. Με το θρυλικό αυτό γκρουπ ξεκίνησαν ουσιαστικά τα πάντα στην ελληνική ποπ σκηνή και ο θόρυβος της τεράστιας επιτυχίας τους έβαλε τα θεμέλια στη συνέχεια για τη δημιουργία εκατοντάδων συνόλων στην χώρα.

Ήταν το σχήμα, από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ο πασίγνωστος keyboard-ίστας και συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου. Το 1964  αναλαμβάνει το μανατζάρισμα των “The Forminx” ο Νίκος Μαστοράκης  ,ο οποίος εκτός από στιχουργός των τραγουδιών τους,  σύντομα τους αναδεικνύει ως  το δημοφιλέστερο συγκρότημα της εποχής. Ο  δημοφιλής τραγουδιστής τους Τάσος Παπασταμάτης, όταν διαλύθηκε το γκρουπ  ακολούθησε σόλο καριέρα ηχογραφώντας μάλιστα και ένα 45άρι το 1966  με το τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα «Stranger in the night». Η ανεπανάληπτη ερμηνεία του τον…έχρισε στους καλλιτεχνικούς κύκλους ως τον Έλληνα Σινάτρα. 

Που να φανταζόταν οι αμέτρητοι θαυμαστές του πως σαράντα τέσσερα χρόνια θα είχε αυτή την τραγική κατάληξη σε ένα μικρό διαμέρισμα στον έκτο όροφο της  οδού Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΑΒΡΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Μεσημέρι Τρίτης στην πολυκατοικία που διέμενε τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια ως ενοικιαστής ο τραγουδιστής Τάσος Παπασταμάτης και οι έντονη δυσοσμία τρυπάει κυριολεκτικά την μύτη των γειτόνων του. Μετά από εκκλήσεις των συνιδιοκτητών και ενοίκων ο διαχειριστής καλεί τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ,που φιλοξενούσε το μέλος των “The Forminx”, να ανοίξει την πόρτα γιατί οι δυσάρεστες οσμές ανάβλυζαν από το εσωτερικό του.

Έμειναν εμβρόντητοι μπροστά στο αποκρουστικό θέαμα που αντίκρισαν. Ο Τάσος Παπασταμάτης νεκρός και η σορός του σε κατάσταση προχωρημένης σήψης… Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση πρέπει ο διάσημος τραγουδιστής να «έφυγε» από φυσικά αίτια τουλάχιστον πριν δεκαπέντε ημέρες. Ο 72χρονος τραγουδιστής τα τελευταία είκοσι χρόνια επέλεξε την πλήρη απομόνωση και πέθανε αβοήθητος καταλήγοντας σε ένα μαραθώνιο για την ανακάλυψη των στενών συγγενών του. Ήταν μάλιστα τόσο δύσκολος ο εντοπισμός ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος που χρειάστηκε η συνδρομή του ιδιωτικού ερευνητή Σωκράτη Στρατή για να βρεθεί κάποιος συγγενείς να υπογράψει για να παραλάβει την σορό του! 

 «Το δύσκολο για μένα, όταν αναλαμβάνω τέτοιας φύσεως υποθέσεις ανεύρεσης συγγενών ανθρώπων που «έφυγαν» από την ζωή, είναι ο τρόπος που θα τους ανακοινώσω το θλιβερό συμβάν.
Κατά την έρευνα διαπίστωσα ότι ο Τάσος Παπασταμάτης είχε μια λαμπρή καριέρα και γνώρισε μεγάλες στιγμές στο χώρο της δισκογραφίας. Με έκπληξη παρατήρησα πως ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις τάξεις των συναδέρφων του οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν στην διαδικασία.» Τα λόγια του Σωκράτη Στρατή αναδεικνύουν την αγωνία του να έρθει σε επικοινωνία με συγγενείς του τραγουδιστή που κυριολεκτικά συνόδεψε και τα δικά του εφηβικά μουσικά βιώματα την δεκαετία ‘60…
Τελικά μετά από επίμονη έρευνα ενημερώθηκε ο αδερφός του και οι ανιψιές του που ανέλαβαν την γραφειοκρατική διαδικασία.

Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον «μέντορα» του συγκροτήματος Νίκο Μαστοράκη έμαθε από το “Newsit” τα τραγικά νέα για τον πρώην συνεργάτη του. Φανερά συντετριμμένος μας εξέφρασε την απεριόριστη αγάπη του για τον τραγουδιστή των “The Forminx”:

«Είναι τραγικό που του συνέβη…Ήταν εκπληκτικό παιδί, από τους ανθρώπους που τους αγαπάς με την…πρώτη και δεν φεύγουν ποτέ από την καρδιά σου. Για μένα που ήμουν ο μέντορας του συγκροτήματος “The Forminx” και είχα γράψει τα περισσότερα τραγούδια τους ο Τάσος ήταν από τις πιο δημιουργικές παρουσίες του γκρουπ. Πάνω στη φωνή του μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου «πατήσαμε» όλα τα τραγούδια. Είχε πάντα ένα τεράστιο χαμόγελο , αυτοσαρκαστικό χιούμορ και από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Σπάνιος άνθρωπος και είχε πολλές κατακτήσεις στο γυναικείο φύλο…Είχα περίπου δέκα χρόνια να δω τον Τάσο όταν τον είχα προσκαλέσει να τραγουδήσει τότε σε μια εκδήλωση του “Radio Gold”.»

Ο κιθαρίστας του θρυλικού συγκροτήματος “The Forminx” ,Βασίλης Μπακόπουλος  περιέγραψε  τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης του Τάσου Παπασταμάτη στο μικρό διαμέρισμα της Πλατείας Βικτωρίας:

 «Ήταν πολύ υπερήφανος ο Τάσος και παρόλο το γεγονός ότι έτρωγε ένα γιαούρτι και ένα κομμάτι ψωμί δεν έλεγε κουβέντα σε κανένα μας. Σπάνια αποδέχονταν δωρεές και τα τελευταία χρόνια απέφευγε να σηκώνει ακόμα και το τηλέφωνο. Εγώ και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος του είχαμε προτείνει να τον στηρίξουμε οικονομικά αλλά εκείνος ευγενικά αρνιόταν. Είχε χάσει επαφή με τους συγγενείς και το περιβάλλον του. »

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε