Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τι είναι ο θυρεοειδής; Πώς θα χάσεις κιλά αν έχεις υποθυρεοειδισμό; Δες το μενού διατροφής…

Τι είναι ο θυρεοειδής; Πώς θα χάσεις κιλά αν έχεις υποθυρεοειδισμό; Δες το μενού διατροφής…

Τι είναι ο θυρεοειδής; Πώς συνδέεται με το γεγονός πως δεν μπορείς να χάσεις κιλά; Χρειάζεται να ακολουθήσεις διαφορετική διατροφή από μια γυναίκα που δεν έχει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα;

Τι είναι ο θυρεοειδής; Πώς συνδέεται με το γεγονός πως δεν μπορείς να χάσεις (ή αντίστοιχα δεν μπορείς να πάρεις) κιλά; Χρειάζεται να ακολουθήσεις διαφορετική διατροφή από μια γυναίκα που δεν έχει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου σου δίνει όλες τις απαντήσεις.

Plus: ένα χειμωνιάτικο μενού για να καταφέρεις να χάσεις κιλά, ακόμη και αν έχεις κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Ο θυροειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΕΧΩ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ”;

Όλοι έχουμε θυρεοειδή… η έκφραση φυσικά ανφέρεται στις παθήσεις που σχετίζονται με αυτόν. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών.

Υπερθυρεοειδισμός. Όταν ο αδένας υπερλειτουργεί…

Προσβάλλει συχνότερα γυναίκες και οι κλινικές του εκδηλώσεις ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου.

Συμπτώματα: Στις πιο σοβαρές μορφές το άτομο παραπονείται για νευρικότητα, ευσυγκινησία, μυϊκή αδυναμία και εύκολη κόπωση, αϋπνίες, ταχυκαρδία και εύκολο λαχάνιασμα ή καρδιακές αρρυθμίες. Παράλληλα ο ασθενής έχει εξάψεις και δεν ανέχεται τη ζέστη, η όρεξή του είναι αυξημένη και ενώ τρώει συνήθως πολύ, χάνει βάρος και αδυνατίζει.

Θεραπεία: Η θεραπευτική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται – πάντα ύστερα από εξέταση και συμβουλή γιατρού – είτε με τη χορήγηση ειδικών αντιθυρεοειδικών φαρμάκων είτε με τη χορήγηση ραδιενεργού Ιωδίου που έχει την ικανότητα να καίει τον υπερλειτουργούντα θυρεοειδή. Τέλος, είναι πιθανό να λυθεί το πρόβλημα με χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή και ολόκληρου του θυρεοειδούς, που ακολουθείται από θεραπεία υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς.

TO ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Αν οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά από θεραπεία, η ικανότητα του ασθενούς να μειώνει ή να αυξάνει το βάρος του είναι παρόμοια με κάποιου χωρίς τέτοια προβλήματα. Αν λοιπόν ο γιατρός σου σε διαβεβαιώνει πως ο θυρεοειδής σου είναι ρυθμισμένος, τότε τα παραπάνω κιλά ίσως να οφείλονται απλά σε λάθος διατροφικές συνήθειες, αλλά και μειωμένη φυσική δραστηριότητα

Υποθυρεοειδισμός. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί…

Και αυτή η πάθηση εμφανίζεται με συχνότητα 6 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες. 

Συμπτώματα: Συχνά το άτομο εμφανίζει σωματική και πνευματική νωθρότητα, με μεγάλη ευαισθησία στο κρύο.  συμπτώματα δυσκοιλιότητας και το δέρμα του είναι ξερό και άγριο. Σε αυτή την περίπτωση – όταν ο αδένας απορρυθμίζεται – ακόμη και όταν κάποιος τρώει λιγότερο, παρατηρείται αύξηση του βάρους

Θεραπεία: Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στη χορήγηση από το στόμα υπό μορφή χαπιού της ορμόνης που λείπει, ύστερα από εξέταση και σύσταση ειδικού ενδοκρινολόγου.

Μάθε περισσότερα στο TLIFE

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε