Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Την αποφυλάκιση του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί ζήτησε το Παρίσι

Την αποφυλάκιση του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί ζήτησε το Παρίσι

Ο ιρανός σκηνοθέτης έχει κληθεί να είναι κριτής στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών που θα ανοίξει τις πύλες του σήμερα.

 Η Γαλλία, διά στόματος των υπουργών Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, έκανε έκκληση για “άμεση απελευθέρωση” του φυλακισμένου σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, που έχει κληθεί να είναι κριτής στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών που θα ανοίξει τις πύλες του αργότερα σήμερα.

“Κάνουμε έκκληση για την άμεση αποφυλάκισή του και ζητάμε από τις αρχές της Τεχεράνης να σεβαστούν το θεμελειώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και δημιουργίας για τους Ιρανούς”, αναφέρουν την κοινή τους δήλωση οι δύο γάλλοι υπουργοί. 

Ο Παναχί υπήρξε υποστηρικτής του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί στις αμφιλεγόμενες εκλογές του περασμένου Ιουνίου, που ανέδειξαν νικητή τον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ.

Την 1η Μαρτίου ο Παναχί, η σύζυγός του, η κόρη του και 15 άλλα άτομα συνελήφθησαν στο σπίτι του από άνδρες της ιρανικής ασφάλειας, σύμφωνα με δηλώσεις ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης. Η οικογένειά του ανέφερε ότι αργότερα ο Παναχί μεταφέρθηκε στη φυλακή και έχει εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση της υγείας του σκηνοθέτη.

Ο Παναχί επρόκειτο να είναι ένα από τα μέλη της επιτροπής κριτών για το φεστιβάλ των Κανών 2010 που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαίου.

   

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε