Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Tlife ρεπορτάζ: Απελπισμένοι γονείς ζητούν να αφήσουν τα παιδιά τους γιατί δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν!

Μπορεί να μοιάζει βγαλμένο από κάποιο μυθιστόρημα κι όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Πρόσφατα, η ιστορία μιας μάνας που άφησε την κόρη της στον παιδικό σταθμό και δεν γύρισε ποτέ να την πάρει συγκλόνισε την κοινωνία. Η μικρή Αννούλα πήγε στον παιδικό σταθμό και κανένας δεν έφτασε να την παραλάβει στο σχόλασμα. Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν την να κάνουν και σε κάποια στιγμή έβγαλαν από την τσέπη τους ένα σημείωμα που έγραφε: “Δεν θα γυρίσω να πάρω την Άννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της”.

Μπορεί να μοιάζει βγαλμένο από κάποιο μυθιστόρημα κι όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα. Έγινε σε μια συνοικία της Αθήνας. Η μαμά της Αννας δεν είναι κακή μητέρα ούτε τρελή, απλά  είναι μια δυστυχισμένη γυναίκα που έχασε τη δουλειά της και πανικοβλήθηκε! Προτίμησε να στερηθεί το παιδί της παρά να το καταδικάσει στην φτώχεια και την ανέχεια.

Σαν την δική της ιστορία, υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες ακόμη ιστορίες που συμβαίνουν στη χώρα μας. Γονείς σε απόλυτη φτώχεια ζητούν να αφήσουν το παιδί τους στα χωριά SOS γιατί δεν είναι σε θέση να το μεγαλώσουν.

Από τα χωριά SOS, ο Στέλιος Παπαδάκης εξήγησε στο TLIFE
: “Όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η αύξηση των περιπτώσεων, ήταν τουλάχιστον στο 65% με 70% σε σχέση με πέρυσι. ‘Ετσι αν το δούμε αριθμητικά τουλάχιστον τα 1000 από τα περιστατικά που καλύπτουμε σε όλες τις δράσεις μας, τα 250 υπάγονται στις φροντίδες παραμονής στα παιδικά χωριά SOS και πάνω από 800 περιπτώσεις χρειάζονται οικονομική υποστήριξη.”

Και συνέχισε: “Από το 2010 άρχισαν να έρχονται οι γονείς να έρχονται στο γραφείο να ζητάνε βοήθεια και οικονομική στήριξη κάτω από ένα καθεστώς ανέχειας και να θέλουνε να κρατήσουμε τα παιδιά, να φιλοξενηθούνε μέχρι τουλάχιστον να βρούνε οι γονείς τους εργασία… Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των γονιών – κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- σε ένα ποσοστό που μπορεί να φτάνει το 80% και το 85% είναι Έλληνες και μόνο το 20% είναι οικονομικοί μετανάστες. Αυτό που προσπαθούμε εμείς είναι να βοηθούμε τους γονείς και να υποστηρίξουμε τις οικογένειές τους με συμβουλευτική, με υλική βοήθεια, τρόφιμα, ρούχα, ή κάποιες φορές, ελάχιστες με οικονομική ενίσχυση και βασικός μας στόχος είναι να παραμείνουν τα παιδιά στην οικογένειά τους. Το ουσιαστικό είναι αυτό, να παραμείνει το παιδί στην οικογένειά του, να μεγαλώσει με την αγάπη και την θαλπωρή του γονέα και όχι να μεγαλώσουν στην μονάδα ειδικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα αν το πρόβλημα δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση και υπάρχουν και σοβαρά άλλα προβλήματα των γονιών, τότε μεγαλώνουν στα παιδικά χωριά του SOS.  Η οικονομική κρίση μπορεί να φέρει κι άλλα προβλήματα στους γονείς όπως τον αλκοολισμό, τις ουσίες κι άλλα τα οποία είναι επικίνδυνα και για τα παιδιά. Τότε υπάρχει λόγος να είναι τα παιδιά στα χωριά SOS.

Διάβασε όλα τα συγκλονιστικά στοιχεία στο ρεπορτάζ του TLIFE

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε