Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

To “Νησί” σώζει τη Σπιναλόγκα! Ανοιχτός και το χειμώνα ο αρχαιολογικός χώρος!

Τι λέει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ανατολικής Κρήτης στο TLIFE για την αύξηση της τουριστικής κίνησης, χάρη στο βιβλίο και τη σειρά για τη Σπιναλόγκα!

Στους top προορισμούς φαίνεται πως έχει αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Σπιναλόγκας μετά την τεράστια απήχηση του βιβλίου της Victoria Hislop και την προβολή της σειράς του Mega “Το Νησί“! Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό είχαν δημιουργηθεί εντάση για το αν θα παραμείνει ή όχι κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος. O πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης μίλησε στο TLIFE για το θέμα!
 
Αντιδράσεις είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες από τους τοπικούς φορείς της Κρήτης για το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Σπιναλόγκας, μετά την αυξημένη τουριστική κίνηση. Με επιστολή του Δήμου Αγίου Νικολάου ζητήθηκε να παραμείνει ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος και τα μουσεία της περιοχής. Η προβολή της σειράς το “Νησί” αλλά και η μεγάλη απήχηση του βιβλίου της Victoria Hislop οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης και με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός τα Σαββατοκύριακα, από 28 Νοεμβρίου 2010 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011.

“Με επιστολή του Δήμου Αγίου Νικολάου ζητήσαμε να παραμείνει ανοιχτή η Σπιναλόγκα και οι αρχιαολογικοί χώροι του νομού, διότι έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση χάρη στο βιβλίο της Victoria Hislop και την προβολή της σειράς το “Νησί”. Είναι ντροπή σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία να κρατάμε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους που μας φέρνουν έσοδα και αυξάνουν τον τουρισμο“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Κρήτης  Π. Ινιωτάκης.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα έσοδα που έρχονται από την τουριστική κίνηση δεν μένουν μόνο στο εισητήριο για τη Σπιναλόγκα. “Υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση των τελευταίο καιρό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει ενδιαφέρον από πολλά οργανωμένα γκρουπ. Και μην ξεχνάμε πως η επίσκεψη στη Σπιναλόγκα φέρνει έσοδα στο νησί, γιατί δεν είναι μόνο το εισητήριο για να πάμε στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και κίνηση στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας και τα ξενοδοχεία. Ολοί επωφελούνται από τον τουρισμό“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι εν μέρει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του αρμόδιο υπουργείου. “Θα θέλαμε η Σπιναλόγκα να είναι ανοιχτή κάθε μέρα. Αλλά η ανταπόκριση του υπουργείου είναι θετική και αυτό είναι καλό. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο”, είπε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος κατά τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα. Επίσης θα είναι ανοιχτός και κατά τις ημέρες των εορτών από 22 Δεκεμβρίου 2010 έως 6 Ιανουαρίου 2011, εξαιρουμένων των επισήμων αργιών. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι 9:00-15:00. Ακόμη, οργανωμένα γκρουπ και μεγάλες ομάδες ατόμων θα μπορούν να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκας και σε άλλες μέρες της εβδομάδας εκτός Σαββάτου και Κυριακής κατόπιν συνεννοήσεως με τη 13η ΕΒΑ.

Τέλος, ο κ. Ινιωτάκης ανακοίνωσε στο TLIFE, ότι έχει γίνει και πρόταση να θέσει υποψηφιότητα η Σπιναλόγκα για να μπεί στο Calendar της Unesco, όπου φιλοξενούνται κάθε χρόνο, αρχαιολογικοί και περιβαλλοντικοί χώροι μεγάλης σημασίας. “Κάθε χρόνο η χώρα μας προτείνει και ένα αρχαιολογικό χώρο για να μπει στο ημερολόγιο της Unesco και φέτος σκεφτόμαστε να ζητήσουμε να προτείνουν τη Σπιναλόγκα“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Νατάσσα Στρόβιλα

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε