Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βοήθεια! 1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί βία

Βοήθεια! 1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί βία

Η βία δεν είναι έκφραση αγάπης! Δεν είναι μαγκιά να χτυπάς… Σήκωσε το χέρι σου μόνο για να την σταματήσεις!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών‏ ήρθαμε αντιμέτωπες με τα σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία. Η βία που ασκείται στο λεγόμενο “αδύναμο φύλο” σε όλη την διάρκεια της ζωή τους έχει πάρα πολλές και διαφορετικές μορφές. Ειδικά σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης σαν αυτή που διανύουμε. Όσο απίστευτο κι αν φαντάζει, συμβαίνει γύρω μας και καλό είναι να μην κάνουμε πως δεν βλέπουμε.

Οι μορφές με τις οποίες εκφράζεται αυτή η βία μπορεί να είναι ο ξυλοδαρμός, η ψυχολογική βία, το κάψιμο με οξύ, οι φόνοι “τιμής”, οι κλειτοριδεκτομές, οι βιασμοί στις πολεμικές συγκρούσεις, ο εξαναγκαστικός υποσιτισμός, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη, ο εξαναγκασμός σε πορνεία, η καταναγκαστική εργασία, και τέλος, στις μέρες μας, η βία της ανεργίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά την Γυναικών ανακυρήχθηκε το 1999 αν και είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

“Όσο η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη”, είχε πει πριν πολλά χρόνια ο Κόφι Ανάν, Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε και φαίνεται πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, συνεχίζει να υπάρχει…

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

-1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα, έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της (Γενική Γραμματεία Ισότητας).

-Η πλειοψηφία των κακοποιημένων γυναικών ανέφεραν ότι υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής επί δέκα έτη και άνω. -Το 28% των γυναικών που είχαν υποστεί βία σε παρελθοντικές σχέσεις, παραµένουν θύµατα βίας στην παρούσα σχέση τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, τα περιστατικά βίας δεν είναι συνέπεια χρήσης αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών, ότι τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και ότι το μορφωτικό επίπεδο ποικίλει. (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας – Πρώτη Πανελλήνια Επιδημιολογική Έρευνα 2002-2003).

-Στην Ελλάδα μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του τωρινού ή πρώην συντρόφου της, ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού, τουλάχιστον μία φορά, από τον άντρα της (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

-Φαινόμενο με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο: η βία κατά των γυναικών στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ετήσιο οικονομικό κόστος τουλάχιστον 32 δις €. (Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ TLIFE

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε