Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απόδραση…στην Αμφίκλεια!

photo NewsIt
photo NewsIt

Το NewsIt σας δίνει εναλλακτικές προτάσεις για μικρές αποδράσεις…

Η ημιορεινή κωμόπολη της Αμφίκλειας βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων στις βορειο-ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, με 3.523 κατοίκους.  Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Φθιώτιδας, απέχει 49 χιλ. από τη πόλη της Λαμίας και 173 χιλ. από την Αθήνα. 
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών της Αμφίκλειας σε συνδυασμό με τα γραφικά δρομάκια και τις λιθόχτικτες βρύσες, οδήγησε στον χαρακτηρισμό της ως παραδοσιακού οικισμού. Σώζονται τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτι που βρίσκονται στις γειτονιές γύρω απ την Πάνω Πλατεία, στην οδό Χορευταριάς. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις καμαρωτές αυλόπορτες, ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στοιχείο των παλιών σπιτιών της Αμφίκλειας.
Ένα αξιόλογο ακόμη μνημείο της περιοχής που παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον είναι ο τετράγωνος πύργος, ύψος περίπου 11 μ., που βρίσκεται στο κοιμητήριο της Αμφίκλειας. 
Η γυναικεία μονή Δαδιού, που η ίδρυσή της ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού και είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Γαυριώτισσα (Γενεσίου Θεοτόκου). 
Η Αμφίκλεια διαθέτει Μουσείο Άρτου, που βρίσκεται στη κάτω πλατεία και έχει επιμεληθεί από το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το Δαδί είχε ανέκαθεν αναπτυγμένη τη γεωργία και παρήγαγε σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι. Οι γυναίκες έφτιαχναν κάθε είδους ψωμιά – τα οποία τα λένε πρεβέντες – και όλα είχαν τα σχέδιά τους, που τα έκαναν με το πιρούνι ή με το κεντηστήρι. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.
Ανοιχτά 1000-1400 Τρίτη – Παρασκευή και 1000-1600 Σαβατο-κύριακα, τηλ. 22340-23044
Η Αμφίκλεια διαθέτει πολλούς ξενώνες που οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα της διανυχτέρευσης σε πολύ οικονομικές τιμές.
«Ξενώνας Κυριακή και Κυριακή studios» 22340-29011, www.xenonaskiriaki.gr
Ο Ξενώνας βρίσκεται στο πάνω μέρος του οικισμού, σ΄ ένα παλιό πέτρινο κτίριο, που αγναντεύει το χωριό και τον κάμπο. Διαθέτει 8 δωμάτια με όμορφή εσωτερική διακόσμηση επιμελημένη από την Κυριακή Δεληγιώργη. Χαμηλότερα, 500 μέτρα, η Κυριακή ανακαίνισε ένα άλλο παλαιό σπίτι και διαμόρφωσε 5 στούντιο, τα «Κυριακή Studios», που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως πέντε άτομα.
 «Ξενώνας Δαδί» 22340-29040, www.xenonasdadi.gr
Πρόκειται για κτίσμα του 1890 αναστηλωμένο από τους ιδιοκτήτες Καίτη και Κώστα και μεταμορφωμένο σε ένα πολύ ζεστό και φροντισμένο ξενώνα. Διαθέτει 8 δωμάτια, μεγάλο καθιστικό με τζάκι και σάουνα στον μικρό υπόγειο χώρο.
 «Οφιτεία» 22340-23511, www.ofiteia.gr
Βρίσκεται έξω από την Αμφίκλεια, κοντά στον κεντρικό δρόμο. Στο ξενοδοχείο λειτουργεί εστιατόριο
 «Κτήμα Αμφίκαια»  22340-48860, www.amfikaia.gr
Πρότυπο οικολογικό αγρόκτημα 200 στρεμμάτων της οικογένειας Μώρου. Διαθέτει 16 δίπατα, πέτρινα σπιτάκια, εκ των οποίων τα πέντε εξ αυτών λειτουργούν σύμφωνα με τις βιοκλιματικές αρχές. Υπάρχουν άπλετοι χώροι για παιχνίδι στα λιβάδια, γήπεδο 5Χ5, κήπος 10 στρεμμάτων με ελληνικά αρωματικά φυτά. Το κτήμα διαθέτει άλογα, χήνες, πάπιες, παγώνια κ.ά. Εξαιρετικός χώρος για πρωϊνό ή φαγητό που ετοιμάζουν γυναίκες απ τα γειτονικά χωριά.
Φαγητό
«Μερεντίτης» 22340-22246
Στην κάτω πλατεία, επάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη πόλη, μεγάλο εστιατόριο, που σερβίρει ψητά κρέατα και μαγειρευτά.
Για όσους από εσάς αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Αμφίκλεια μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τις πίτες της κας Μάνθας 22340-23020
 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε