weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Φέρε το κυκλαδίτικο στιλ στο σπίτι σου!

Φέρε το κυκλαδίτικο στιλ στο σπίτι σου! | Newsit.gr

Κυκλαδίτικο στυλ : Ο Ελληνικός Μινιμαλισμός!

Σήμερα θα μιλήσουμε για το κυκλαδίτικο στιλ και τα χαρακτηριστικά του και ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης θα μας βοηθήσει να το φέρουμε στον χώρο μας…

Το Ελληνικό καλοκαιράκι είναι πλέον γεγονός! Η ζέστη έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στις μεγαλουπόλεις τις χώρας μας και οι περισσότεροι από εμάς, ονειρεύονται ήδη τα υπέροχα ελληνικά νησιά μας, με τις καταγάλανες θάλασσες, τις ονειρεμένες παραλίες και τον ανάλαφρο τρόπο ζωής τους.

Όλα τα νησιά της χώρας μας είναι μαγευτικά. Δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και όσοι ξένοι τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο για να τα επισκεφτούν. Και ειδικά οι Κυκλάδες, έχουν παγκοσμίως και μια ακόμα πρωτοτυπία να αναδείξουν: την αρχιτεκτονική τους.

Πραγματικά μιλάμε για μια αρχιτεκτονική μοναδική στο κόσμο, που είναι συνυφασμένη με την πρακτική χαλαρή πλευρά της ζωής, που δίνει βασικές λύσεις διαβίωσης και χαίρει απαράμιλλης αισθητικής. Μια αρχιτεκτονική που υπάρχει στα νησιά των Κυκλάδων απαράλλαχτη εδώ και 5.000 χρόνια και οι καλλιτέχνες όλου του κόσμου την ονομάζουν Ελληνικό Μινιμαλισμό, μιας και αγαπάει μόνο οτι είναι απαραίτητο και ανάλαφρο. Ας δούμε όμως τα βασικά της χαρακτηριστικά!

– Υπάρχει προτίμηση στις καθαρές γεωμετρικές φόρμες. Κύριο σχήμα για τα σπίτια είναι το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο και ο κύβος, με στρογγυλεμένες γωνίες. Ενώνονται σε συστάδες για να δημιουργήσουν τα υπέροχα χωριά των Κυκλάδων που μοιάζουν σαν ένα τεράστιο ενιαίο σύνολο. Αυτή η αδιαίρετη φόρμα που  σκαρφαλώνει τις πλαγιές, ενισχύεται, από τη χρήση του λευκού ασβέστη που καλύπτει τα πάντα!

– Οι στέγες είναι κυρίως επίπεδες, αλλά σε ορισμένα νησιά συναντάμε και υπέροχες θολωτές..

– Τα πορτοπαράθυρα είναι στενά, βαμμένα με έντονα χρώματα και με το μπλε της θάλασσας να κυριαρχεί.

– Χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά στα δάπεδα, με προτίμηση στο βότσαλο, τη πέτρα και το ακατέργαστο ξύλο.

– Υπέροχα ξύλινα έπιπλα μικρών διαστάσεων διακοσμούν με φειδώ τους εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται για πραγματικά αριστουργήματα παραδοσιακής τέχνης, διάσημα σε όλο το κόσμο σαν Σκυριανά. Η Σκύρος  που ανήκει στις Σποράδες, έχει  επηρεάσει όλα τα νησιά του Αιγαίου στην εσωτερική διακόσμηση.

Τα παραπάνω βασικά χαρακτηριστικά, μεταλλάσσονται από νησί σε νησί με αποτέλεσμα οι συνδυασμοί να είναι άπειροι και ο κάθε τόπος να αποκτά ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν μοναδικό. Έτσι θα αναφέρουμε τα υπέροχα υπόσκαφα της Σαντορίνης, σκαμμένα μέσα στον ηφαιστειογενή βράχο, τους περίφημους περιστερώνες της Τήνου, με τις “δαντελένιες” διακοσμήσεις, την μοναδικά δομημένη χώρα της Μυκόνου, με την ενδιαφέρουσα πολυχρωμία. Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα, που δεν χωράνε σε ένα επιγραμματικό άρθρο…

Τι κάνουμε όμως αν θέλουμε να εντάξουμε το Κυκλαδίτικο στυλ στο χώρο μας;

#TAGS MM