Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η αληθινή ιστορία του Άγιου Βασίλη!

Είναι σίγουρα ο πιο διάσημος άγιος όλων. Μπορεί να είναι και ο μόνο άγιος που γιορτάζεται με τόση θέρμη από Ορθόδοξους, Καθολικούς, Προτεστάντες. Ίσως ακόμη και από μη Χριστιανούς.

Είναι σίγουρα ο πιο διάσημος άγιος όλων. Μπορεί να είναι και ο μόνο άγιος που γιορτάζεται με τόση θέρμη από Ορθόδοξους, Καθολικούς, Προτεστάντες. Ίσως ακόμη και από μη Χριστιανούς. Για τα γράμματα που λαμβάνει κάθε χρόνο ούτε λόγος! Αν δεν ήταν αυτός, σήμερα με το Internet, τα ΕΛΤΑ δεν θα είχαν κανένα αντικείμενο… Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο Αη Βασίλης και από που κρατά η…κόκκινη σκούφια του;

Βασίλειος ή Νικόλαος;

Κι όμως, μπορεί εμείς να τον αποκαλούμε Βασίλη, όμως αν τον συναντήσεις πουθενά εκτός ελληνικών συνόρων, τότε δεν θα ακούσει στο όνομα Bill. Αντίθετα θα “γυρίσει” να τον αποκαλέσεις Νικόλαο. Πολύ απλά η ελληνική παράδοση, άλλαξε λίγο το όνομα του ασπρογένη χοντρούλη, για να μπορέσει να χωρέσει και τα έθιμα του Άγιου Βασίλειου, ο οποίος και μοίρασε για πρώτη φορά την παραδοσιακή βασιλοπιτα. Επίσης, σε όλο τον κόσμο ο Άη Βασίλη πετάει από σπίτι σε σπίτι ξημερώματα Χριστουγέννων και όχι πρωτοχρονιάς. Η ειρωνεία είναι πως, ενώ προσπαθήσαμε να εξελληνίσουμε τον Άγιο Βασίλη, η αλήθεια είναι ότι αυτός ήταν πάντα μέλος της “ελληνικής ομογένειας”.

 

Από προστάτης των ναυτικών, προστάτης των παιδιών

 

Πάρε μια ορθόσοξη εικόνα του Άγιου Νικόλαου. Είμαι σίγουρος πως δεν θα βρεις καμία ομοιότητα με τον σημερινό Santa Claus. Όσο όμως κι αν σου φαίνεται απίθανο είναι ένα και το αυτό πρόσωπο. O γνωστός σε εμάς προστάτης των θαλασσών, στον οποίο πίστευαν και πολλοί άλλοι ναυτικοί, όπως οι γείτονες Ιταλοί. Ήταν λοιπόν αυτοί το 1087 μ.Χ που συμμετείχαν στην εκστρατεία μεταφοράς των λειψάνων του Αγίου στο Μπάρι, από την Μύρα της Μικράς Ασίας. Οι ναυτικοί έκλεψαν τα οστά παρά τις αντιρρήσεις των εκεί χριστιανών, για να τον προστατέψουν από την επιδρομή πειρατών.

Η φήμη του εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και ιστορίες κάνουν λόγο για τον προστάτη των θαλασσών, αλλά πλέον και των παιδιών που πετά στους αιθέρες πάνω στο άλογο του και μοιράζει χρυσό σε φτωχούς ρίχνοντας τον από την καμινάδα των σπιτιών.

Διάβασε όλη την  ιστορία στο TLIFE

 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε