weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μ. Κυριακού : «Δεν νιώθω άβολα που έχω μία οικονομική άνεση, γιατί καθημερινά δουλεύω σκληρά…»

Μ. Κυριακού : «Δεν νιώθω άβολα που έχω μία οικονομική άνεση, γιατί καθημερινά δουλεύω σκληρά…» | Newsit.gr

 «Η γιατρειά της ψυχής είναι η αγάπη». Αυτό πίστευε πάντα η Μαρί Κυριακού και κατάφερε να μας το αποδείξει μέσα από το κοινωνικό μήνυμα του ΑΝΤ1 «Με αγάπη». Πέντε χρόνια τώρα, ανέπτυξε μια σημαντική φιλανθρωπική δράση, για την οποία έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις. Με την εκπομπή αυτήν, έκανε το έργο της τρόπο ζωής. Σήμερα πιο ώριμη, πλήρης και πιο ευτυχισμένη από ποτέ, έκανε μαζί μας μια κουβέντα από καρδιάς.

– Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που κάνατε και η οποία σας οδήγησε στη δημιουργία της εκπομπής «Με αγάπη»;

– Με προβλημάτιζε πάρα πολύ καιρό το πώς θα μπορούσα να βοηθήσω τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που είχαν ανάγκη. Ετσι σκέφτηκα να «χρησιμοποιήσω» την τηλεόραση ώστε το οποιοδήποτε μήνυμα, η οποιαδήποτε βοήθεια να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Και φτάσαμε μέχρι εδώ, πέντε χρόνια μετά, να μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι για τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας.

– Πέντε χρόνια μετά, οι αρχικές σας σκέψεις, το όνειρό σας έχει γίνει πραγματικότητα;

– Οχι μόνον έχει γίνει πραγματικότητα, αλλά έχει κατά πολύ διευρυνθεί, με παράλληλες δράσεις. Ξεκίνησε ως μια εκπομπή κοινωνικής προσφοράς και έχει καταφέρει να βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους, με τα «Κουτιά με αγάπη» και δεκάδες ιδρύματα με την οικονομική ενίσχυση μέσω της τηλεφωνικής «Γραμμής με αγάπη». Δώσαμε υποτροφίες σε άπορους νέους στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών του ΑΝΤ1 και φυσικά κατορθώσαμε με τη βοήθεια των τηλεθεατών να στηρίξουμε δεκάδες μεμονωμένες περιπτώσεις.

– Αγάπη: Κινδυνεύει να γίνει άγνωστη λέξη τώρα που έχουν έρθει τα δύσκολα;

– Πιστεύω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στα δύσκολα αυτό που μας μένει και δεν κοστίζει είναι η αγάπη. Και θέλω να ελπίζω ότι θα στραφούμε όλο και περισσότεροι προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε τέτοιες εποχές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την κοινωνική προσφορά κι ευαισθησία πολυτέλεια… Ισα ίσα! Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αναπτυχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και η κοινωνική προσφορά και η ευαισθησία. Σε εποχές που όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας μένουν άνεργοι, χωρίς βοήθεια, επιβάλλεται να στρέψουμε το βλέμμα μας και τη σκέψη μας προς αυτούς. Κάποιες φορές και το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε, είναι αρκετό!

– Μήπως ο κόσμος έχει ξεχάσει πώς είναι να αγαπά με ανιδιοτέλεια;

– Δεν μπορώ να σας πω ένα ναι ή ένα όχι. Αυτό που συναντώ με τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που προβάλλουμε μέσα από την εκπομπή είναι ότι χιλιάδες βοηθούν χιλιάδες χωρίς αντάλλαγμα.
Τι σας συγκινεί περισσότερο; Οι σφιχτές αγκαλιές των παιδιών, που έχουν στερηθεί πολλά πράγματα, υλικά και συναισθηματικά.

– Γίνεστε δέκτης ανθρώπινων προβλημάτων και αδιεξόδων. Οταν επιστρέφετε στο σπίτι, πώς καταφέρνετε να τα αφήνετε όλα πίσω;

– Μα δεν τα αφήνω! Συνεχίζουν και να με απασχολούν και να με προβληματίζουν. Δεν έχω δύο ζωές. Κάποιες στιγμές υπερτερούν τα προβλήματα που καταφθάνουν συνεχώς στην εκπομπή, κάποιες άλλες ασχολούμαι φυσικά με την οικογένειά μου.

– Είστε άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δεν θέλετε να προκαλείτε ή φοβάστε ότι μπορεί να σας κατηγορήσουν για τον τρόπο ζωής σας;

– Τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου δεν προκαλέσαμε ποτέ με τη ζωή μας. Δεν μου αρέσει να προκαλώ και ούτε όταν ήμουν ηθοποιός προκάλεσα με την προσωπική μου ζωή. Τι να φοβηθώ; Οτι κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω όσους έχουν ανάγκη; Οτι προσπαθώ μαζί με την ομάδα μου και τη στήριξη του ΑΝΤ1 να ανακουφίσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται; Αν αυτό είναι επιλήψιμο, τότε ας με επικρίνουν. Δεν με αφορά.

– Ζούμε σε μια εποχή όπου τείνει να ενοχοποιηθεί η οικονομική άνεση. Nιώθετε άβολα;

#TAGS MM