Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μενεγάκη-Ματέο: Η βόλτα στην Αθήνα- νέο ρεπορτάζ!

Το TL!FE βρέθηκε στα μαγαζιά που έκαναν τα ψώνια τους η Ελένη και ο Ματέο και μαζί γνώρισε τις μυρωδιές της Αθήνας. Δες φωτογραφίες!

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Ευριπίδου και τα γύρω στενά θα “ξυπνήσει” μνήμες από το παρελθόν και τις αισθήσεις σας και σίγουρα θα αλλάξει τη διάθεσή σας. Αυτή τη μαγεία και την απλότητα, θέλησαν να ζήσουν η Ελένη και ο Ματέο. Κατεβαίνουμε την οδό Ευριπίδου, εκεί υπάρχουν πολλά μαγαζιά που παρά την οικονομική κρίση και την αυξημένη εγκληματικότητα, καταφέρνουν να σταθούν ακόμα, χάρη στην ποιότητα και τη διαχρονικότητα των προιόντων τους.
 Μια βόλτα στην “παρεξηγημένη” γειτονιά της Ευριπίδου, αξίζει για να μυηθείτε στη μαγεία των μπαχαρικών, που πολλοί από μας αγνοούμε. Τα μεθυστικά αρώματα που ξεχύνονται στο δρόμο, τραβούν τη προσοχή μας και γίνονται η αφορμή για να ταξιδέψουμε σε άλλους πολιτισμούς.
 
Μπαίνουμε στο κατάστημα του κύριου Μπερτσάτου που που λειτουργεί από το 1930. Αυτό είναι και το τελευταίο κατάστημα που πρόλαβε να επισκεφτεί η Ελένη, πριν αντιληφθεί την κάμερα.  Αφεψήματα και μπαχάρια από την χώρα μας αλλά και άλλα πιο ιδιαίτερα και “μαγικά”, των οποιων η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων, βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.
Το Κάρυ, απαραίτητο συστατικό της Ινδικής και Ινδονησιακής κουζίνας, ετοιμάζεται στις χώρες αυτές, για κάθε φαγητό ξεχωριστά. Το μείγμα μπορεί να περιέχει διάφορους συνδυασμούς και αναλογίες από κόλιανδρο,κάρδαμο,πιπέρι καγιέν, πιπέρι μαύρο, κανέλα, μουστάρδα, τζίτζερ, κουρκουμά, τσίλι, μοσχοκάρυδο, σκόρδο, γαρίφαλο κ.ά.     
 
Ο αστεροειδής γλυκάνισος, που οφείλει το όνομά του στο σχήμα του, είναι και αυτός που προκάλεσε εντύπωση στην Ελένη. Το μπαχαρικό το συναντάμε συνήθως στην κινέζικη κουζίνα και δίνει στα φαγητά την γεύση του γλυκάνισου. Τα κιτρινόριζα, είναι κι αυτό ένα από τα απαραίτητα συστάτικά της Ανατολίτικης κουζίνας. Χρησιμοποιείται αντί του σαφράν και συνήθως το βάζουμε στο κοτόπουλο. 
Στα φαγητά, τα μπαχαρικά δίνουν γεύση, άρωμα και χρώμα. Κάθε μπαχαρικό και μια ιστορία, κάθε βότανο και μια “λύση” για κάθε πρόβλημα υγείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι παλιότερα για κάθε ασθένεια, υπήρχε το αντίστοιχο βότανο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν στραφεί στην αγορά των βοτάνων, αφού οι ευεγερτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές και χρησιμοπούνται από την αρχαιότητα, μας ενημερώνει ο Γιώργος Μπετσάκος,ένας απο τους ιδιοκτήτες του καταστήματος.  

Τα μπαχαρικά προσδιορίζουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς, δίνουν ιδιαίτερη γεύση στη ζωή μας και χρώμα

στην καρδιά μας. Ακόμα, μπορούν να μας αλλάξουν την διάθεση, αφού κάποια από αυτά, έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, όπως το σαφράν ή αλλιώς ελληνική ζαφορά. Μάλιστα, οι αρχαίοι συνήθιζαν να το αποκαλούν ως “το χρυσάφι της ελληνικής γης”, χάρη στις μαγικές του ιδιότητες. Όχι, δεν είναι υπερβολή αν αναλογιστούμε ότι οι ιδιότητές του είναι φαρμακευτικές αλλά και αφροδισιακές. Πολλοί το χρησιμοποιούν ως στομαχικό αντισπασμωδικό, ενώ έχουν αποδειχτεί και οι αντιθρομβωτικές του ιδιότητες στο αίμα.
Άλλος ένας σημαντικός λόγος για να προτιμήσει κάποιος να προμηθευτεί τα μπαχαρικά του από τα καταστήματα αυτά, είναι η ανταγωνιστικές τιμές τους. Για να εφοδιασει ένα νοικοκυριό με τα βασικά μπαχαρικά, το κόστος δεν υπερβαίνει τα 12 ευρώ για όλη τη χρονιά! Αν πάλι επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, το κόστος ανεβαίνει λίγο.

  Η βόλτα της Ελένης και του Ματέο

 
Την έχουμε συνηθίσει να πηγαίνει για ψώνια στην Κηφισιά. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό η Ελένη φαίνεται πως ζει πιο απλά…
Πολλοί σάστισαν στην οδό Ευριπίδου, όταν άκουσαν ότι η Ελένη Μεναγάκη και ο Ματέο Παντζόπουλος βρίσκονταν στην περιοχή και έκαναν τα ψώνια τους.
Αρχικά, η Ελένη πήγε σε κατάστημα με αλλαντικά, όπου δοκίμασε πολλά διαφορετικά είδη αλλαντικών. Τελικά, αγόρασε παστουρμά και σουτζούκι. Οι υπάλληλοι του μαγαζιού, δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την παρουσιάστρια και όλοι συμφώνησαν πως ακόμη και χωρίς μακιγιάζ είναι πολύ όμορφη!

Η Ελένη Μενεγάκη, συνέχισε τα ψώνια της σε μαγαζί με οικιακά είδη, απ’ όπου αγόρασε μαχαιροπίρουνα, πιάτα και μπρίκια! Πλήρωσε περίπου 70 ευρώ και κατευθύνθηκε στο απέναντι κατάστημα με τα μπαχαρικά και τα βότανα.

 Η βασίλισσα της πρωινής ζώνης, μπήκε στο κατάστημα με τα μπαχαρικά, όμως δεν πρόλαβε να κάνει τα ψώνια της, αφού μια “δαιμόνια” θαυμάστρια της αντιλήφθηκε ότι εκείνη και ο Ματέο ήταν στην περιοχή. Έγινε η σκιά τους, αφού πρώτα φέρεται να ειδοποίησε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό για να ενημερώσει για τις κινήσεις της “ωραίας Ελένης”. Μέσα σε λίγη ώρα, η χαλαρή βόλτα του ζευγαριού μετατράπηκε σε κινηματογραφική ταινία. Αμέσως, μόλις η Ελένη αντιλήφθηκε την παρουσία της κάμερας, ζήτησε από υπάλληλο μαγαζιού της περιοχής να την μεταφέρει με το αυτοκίνητό της μακριά από το “πεδίο της μάχης”!

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε