Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μήπως σηκώνεσαι μέσα στη νύχτα και τρως ό, τι υπάρχει στο ψυγείο;

Μήπως σηκώνεσαι μέσα στη νύχτα και τρως ό, τι υπάρχει στο ψυγείο;

Αναρωτιέσαι πώς γίνεται και κάθε βράδυ καταλήγεις στο ψυγείο αγκαλιά με αλμυρούς και γλυκούς πειρασμούς; Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας….

Κοιμάσαι και ξαφνικά ξυπνάς σαν πεινασμένο αγρίμι κάνοντας κανονική επιδρομή στο ψυγείο σου. Στο γλυκό που περίσεψε, στο φαγητό, στο οτιδήποτε… Το καταναλώνεις με απίστευτη βουλιμία. Και ξαναπέφτεις για ύπνο…

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού το βράδυ μπορεί να αποτελέσει διατροφική διαταραχή με αμέτρητες συνέπειες για την ψυχολογία, αλλά και την υγεία. Και τη σιλουέττα σου… βεβαίως-βεβαίως!


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

 

Η νυκτοφαγία ή νυχτερινή υπερφαγία “είναι μια πρόσφατα αναγνωρισθείσα κατάσταση, κατά την οποία το άτομο προσλαμβάνει τροφή μετά από διακοπή του νυκτερινού ύπνου. Ουσιαστικά αποτελεί μια παραλλαγή του συνδρόμου της επεισοδιακής υπερφαγίας” αναφέρει η  Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ασημένια Κούσουλα.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

 

– η πρωινή ανορεξία,

– η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες,

– η αυπνία,

– οι νυχτερινές αφυπνίσεις, που συνοδεύονται από αναζήτηση τροφής και

– το συναίσθημα της έντονης θλίψης.

 

Δεν είναι απαραίτητο κάποιος που πάσχει από νυχτερινή υπερφαγία να παρουσιάζει όλα αυτά τα συμπτώματα. Εκείνο που χαρακτηρίζει κυρίως όσους πάσχουν από αυτό είναι πως καταναλώνουν το 1/3 του φαγητού που καταναλώνουν καθημερινά. “Το σύνδρομο της νυκτοφαγίας, χαρακτηρίζεται από την πρόσληψη, μετά το βραδινό γεύμα, τουλάχιστον του 25% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας. Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που είναι παχύσαρκα, με διαταραχές ύπνου και αϋπνίες” επισημαίνει η  Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ασημένια Κούσουλα.

 

 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε