Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ν.Καλογερόπουλος – Η επιστροφή ενός Ρομαντικού

Ο Νίκος Καλογερόπουλος είναι μια ιδιάζουσα φιγούρα του Ελληνικού σινεμά. Ενώ έχει άπειρα βραβεία και διακρίσεις σαν ηθοποιός (Λούφα και Απαλλαγή, Ρεμπέτικο και Ένας και Ένας) δεν δίστασε να πάει ακόμα και οικοδομή για να μην αλλοτριωθεί.

 Στις 10 Μαρτίου επιστρέφει με μια ιδιαίτερα προσωπική και ανατρεπτική ταινία. «Οι Ιππείς της Πύλου» που μας ταξιδεύουν με γέλιο και συναίσθημα στα παράλογα της ζωής, ενώ στην πορεία δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.

O κ. Καλογερόπουλος μίλησε στο Newsit

– Από πού επηρεαστήκατε ποιοι ήταν οι Δάσκαλοι σας;

Οπτικά ο πρώτος μου δάσκαλος είναι ο Καραγκιόζης. Στο cinema είναι ο Βασίλης ο Γεωργιάδης είναι ο πρώτος που έβγαλε τις κάμερες έξω. Βασικά στον “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”. Πρώτη Επαφή ο Καζαντζάκης. Παλαβό όμως να μην γίνονται έργα του στον Κινηματογράφο, να εχει μεταφραστεί παντού και στην Ελλάδα να τον έχουν ετσι χεσμένο.
Δεν σου τελείωσα ο Γεωργιαδης το μοντάζ το έκανε στον αέρα. Μονοπλάνα όλα. Αλλα είχε ηθοποιούς όμως τότε. Εγω τα κοίταζα όλα όμως και τα σημείωνα. Ένα σχολείο. Μου φώναζε τότε ο διευθυντής παραγωγής και μου έλεγε “ρε κωλόπαιδο Καλογερά όταν έχεις γύρισμα αργείς και όταν δεν έχεις είσαι από το πρωί”. Ο άλλος μου Δάσκαλος ήταν ο Αλεξης Δαμιανός τους τραγουδάω συνέχεια και παντού ακόμα και στην ταινία του έχω σκηνή του Αλέξη. Να καταλάβεις  οι φίλοι και γνωστοί που είδαν την ταινία το κατάλαβαν ότι ήμουν επηρεασμένος από τον Γεωργιάδη. Δάσκαλοι μου όμως είναι η γιαγιά μου η μάνα τα δημοτικά τραγούδια.

– ‘Αρα ισχυει αυτό που λένε ότι ο δημιουργός πάντα επιστρέφει στα μέρη που γεννήθηκε

Εγώ δεν έφυγα πότε ήμουν πάντα εκεί.

– ‘Εχω μάθει κατι για εσάς και πείτε μου αν αληθεύει ότι πηγαίνατε οικοδομή αν δεν βρίσκατε κάτι που δεν σας άρεσε

Ναι δεν μάσαγα εχω κάνει χρόνια οικοδομή. Το έκανα πάντα αν δεν μου άρεσε κάτι την κοπάναγα. Εάν δεν έκανα αυτήν την κίνηση δεν θα έκανα την ταινία. Μου δίνανε ρόλους σωρηδόν αλλα δεν με κάλυπταν.

– Έχετε αρνηθεί προτάσεις με μεγάλες αμοιβές

Ναι πολλές διαφημίσεις φίλε έχω αρνηθεί. Δεν γούσταρα να μπω σε αυτήν την λογική της γρήγορης κονόμας καλύτερα οικοδομή παρά προσκυνημένος.

– Όμως σας έχουμε δεί σε ρόλους καρικατούρας. Όπως ο ρόλος σας στην θηλυκή εταιρεία. Ναι μεν κωμικός αλλά δεν ήταν ο Καλογερόπουλος.

Ξέρεις γιατί δέχτηκα να παίξω στην θηλυκή εταιρεία. Γιατί είχα απουσιάσει αρκετά χρόνια είχα ακούσει τόσες χαζομάρες ότι ο Καλογερας τρελάθηκε ότι τα παράτησε. Εγω όμως έγραφα θεατρικά, τραγούδια δεν το έβαζα κάτω.

– Το γνωρίζω και εχω δεί το θεατρικό σας οι Κυνικοί Ξανάρχονται. Αλλά έχω ακούσει πολλά για τον Μπαμπούλα

Στον Μπαμπούλα με αφορίσανε οι Παπάδες.

– Δεν τα πας καλά με τους άρχοντες. Μια με τον Αφορισμό στους Ιππείς σε συλλάβανε αστυνομικοί στην παρέλαση. Αληθεύει;

Ναι ρε το έχω και στην ταινία σε πλάνα.



– Η ταινία είναι βιογραφική;

Ναι έχει τετοια στοιχεία. Είναι αληθινή. Θα την γουστάρει ο κόσμος. Δεν ξέρω πόσοι θα την δούν αλλα αυτοί που θα την δουν θα την ξαναδούν. Μου συμβαίνει αυτό το ίδιο είχε συμβεί και με τους Κυνικούς.

– Η τρέλα με την Αρχαια Ελλάδα;

Τι τρέλα; Έλληνας είμαι. Εδώ γεννήθηκα. Επειδή κάποιοι θέλουν να μας τα σβήσουν και να μας κάνουν Ρωμιούς. Το καμαρώνω ότι είμαι Έλληνας και έχω αυτές τις αναφορές. Απλα είμαστε Μαλάκες και κάποιοι θέλουν να μας διώξουν την Ελληνικότητα.

– Τι είσαι Σκηνοθέτης; Ηθοποιός;

Είμαι Ερασιτέχνης άνθρωπος μάλλον Εραστής της τέχνης.

– Αν είχατε πολλά λεφτα τι θα κάνατε;

Θα μάζευα όλα τα ταλέντα. Θα έκανα αυτό που μου έκανε εμένα ο παραγωγός μου ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος που μου τα έδωσε όλα απλόχερα λόγω τιμής. Κοιτα να δείς εγω με τους Κυνικούς μπήκα πολλά λεφτά μέσα και με έσωσε ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος να είναι καλά εκεί που είναι. Την λάτρεψε την παράσταση δεν τον ήξερα, ήρθε με ένα τριαντάφυλλο μετά το τέλος και μου είπε ότι είμαι ο Καπετάν Βασίλης και μου είπε “ρε μανάρι τι ήταν αυτό που είδα αυτήν την παράσταση πρεπει να την δούν όλοι οι Έλληνες”. Ο καπετάν Βασίλης είναι σαν τον Κολοκοτρώνη. Είδες τι εχει κάνει στην Μεσσηνία, στα καραβια του είναι όλοι Ελληνές. Σαν τον Κολοκοτρωνη. Και ο γιος του εχει πάρει το αίμα του.
Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Καπετάν Βασίλη του χρωστάω πολλά, γιατί με ξελάσπωσε και τώρα θα ήμουν φυλακή.

– Ο Καπετάνιος σε βοήθησε και στην ταινία

Γνώρισα τον γιό του τον Χρήστο. Λάτρης του κινηματογράφου το έχει σπουδάσει κιόλας. Ηρθε μια ημέρα μια κουβέντα του Καπετάνιο και του γιού του που του λέει ότι με έχει γνωρίσει. Χαρά ο Χρήστος του λέει πως είμαι ο αγαπημένος του ηθοποιός αλλά έχει χαθεί. Με πήρε τότε ο Καπετάνιος και συναντηθήκαμε. Του λέω του Χρήστου πάμε μια βόλτα στην Μεσσηνία να κανουμε κατι για τον τόπο μας, το έχω μαράζι. Μου λεει πάμε να σου δείξω ένα χώρο. Και με πάει στο μέρος που τελικά γυρίστηκε η ταινία. Τρελάθηκα! Και του λέω: “αν μείνω σε αυτό το μέρος 40 ημέρες θα κάνω την καλύτερη ταινία του κόσμου”. Μου λεει: “Λόγω τιμής;” “Λογω τιμής”, του λέω. “Δηλαδη αν στα δώσω όλα θα την κάνεις;” “Ναι”, του απαντάω. Τότε αρχίζει να με ρωτάει γιατί τα παράτησα γιατί έφυγα. Του είπα την αλήθεια ότι για να κάνω ταινία η να εμφανιστώ πρεπει να έχω τον χρόνο μου τον χώρο μου. Γι’ αυτό και έφυγα γιατί δεν μου άρεσε όλη αυτή η ιστορία. Θέλω να σου πώ τότε με είχε πιάσει και μια ζήλεια και δεν εμφανιζόμουν πουθενά, ουτε και έβλεπα τίποτα.

– Ζηλέψατε κάποια ταινία;

Όχι είμαι αδιάβαστος. Εγώ νιώθω οτι είμαι παρθένος.

– Στο Trailer δάκρυσα

‘Ετσι είναι. Το ένα μάτι θα κλαίει και το άλλο θα γελάει με την ταινία

– Ο Κιμούλης σηματοδοτει τις 3 ενάρξεις σου. Ως νέου ηθοποιού, την επιστροφή με το Ενας και ένας και τώρα σαν δημιουργού.

Μου λεει ο Χρήστος όταν τελειωσα το σενάριο κάνε μου μια ιδανική διανομή. Να επαιζε ο Κιμούλης να απογειωθώ. Να καταλάβεις εγώ με 3 ηθοποιούς έχω φύγει. Με τον Διαμαντόπουλο, τον Λογοθέτη και τον Κιμουλη. Νιώθω ότι όταν βρεθώ με αυτούς στο πλατό απογειωνόμαστε. ‘Αρα να σου τελειώσω του ζήτησα του Χρήστου τον Κιμουλη για να φύγουμε, ο οποίος κάνει παλαβά πράγματα στην ταινία θα πάθεις πλάκα δεν το εχείς ξαναδεί έτσι. Τρώει και μια κουτουλιά στο γύρισμα από το άλογο στο κεφαλι. Αν ήταν άλλος ηθοποιός θα έφευγε, αλλά αυτός συνέχισε. Ευχαριστώ και τον Γιώργο και τον Ηλία. Ο Καφετζόπουλος κανει ένα γύφτο. Την Μπαρμπα δεν την εχεις ξαναδει ετσι. Ο Σπυριδάκης κάνει μια Σκουπιδιαρα δίνει ρεστα.

– Διατηρεί ακόμα την Ζουμεράδα της;

Και την Ψυχάρα της..

– Το μυστικό της ταινίας;

Φέρθηκα στους ηθοποιούς όπως θα ήθελα να μου φερθούν και εμένα.

– Παρασκήνιο από την ταινία;

Με το άλογο έσπασα τα πάντα. Εχω λατρεία με τα άλογα. ‘Εκανα εγχείρηση κοίλης, εσπασα τον αυχένα

– Είναι αυτό που λένε η Τέχνη θέλει θυσίες;

Ναι ετσι ακριβώς.

– Η Μουσική είναι πολύ καλή;

Τραγουδάει η Βιτάλη, ο Μητσιάς ο Παπακωνσταντίνου πολλοί καλοί όλοι. Τα τραγούδια υπήρχαν από τους Κυνικούς.

– Με αυτήν την ταινία νιώθεις ότι έκανες το χρέος σου;

Ναι στην Μεσσηνία στον τόπο μου και αυτοί την αγαπήσανε. Nα καταλάβεις 30 ζήταγα για τα γυρίσματα 150 ερχόντουσαν. Την είχα παλέψει να ξανακάνω ταινία στην Μεσσηνία το Camping 2 έκανα ρεπεράζ τα πάντα αλλά βγήκε μετά από 30 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε