Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Nα τα πούμε; Διάσημα χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα!

Nα τα πούμε; Διάσημα χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα!

Σε κάθε γωνιά της χώρας αναβιώνουν ήθη και έθιμα για να καλωσορίσουν τον μικρό Χριστούλη…

Τα Χριστούγεννα έφθασαν και σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας οι κάτοικοι αναβιώνουν τα δικά τους ήθη και έθιμα για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού. Κάποια από αυτά είναι πολύ γνωστά και άλλα, λιγότερο διαδεδομένα στις ευρύτερες περιοχές, όλα όμως γίνονται με πολύ χαρά και ενθουσιασμό.

 

Πάμε να δούμε, μερικά από τα πιο διάσημα έθιμα της χώρας που πραγματοποιούνται αυτές τις γιορτινές μέρες….

 

Στη Θράκη, οι Σαρακατσάνες εξακολουθούν να ζυμώνουν την “Χριστόκλουρα”. Στρογγυλή κουλούρα με διάφορα σχέδια, που αναπαριστούν συνήθειες από το παρελθόν όπως στάνη, στρούγκα και άλλα. Της βάζουν μέλι και την τρώνε όλοι μαζί περιμένοντας την γέννηση του Χριστού.

 

Ένα ακόμα έθιμο είναι και οι “Μπαμουσιαραίοι”. Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, δύο άντρες μεταμφιέζονται ο ένας σε Μπαμουσιαραίο και ο άλλος στην γυναίκα του. Ο Μπαμπουσιαραίος φορά μία νεροκολοκύθα στο πρόσωπο που της έχει ανοίξει τρύπες για μάτια και στόμα, προβιές προβάτων, και κρεμασμένα κουδούνια στην μέση. Οργανοπαίκτες με νταούλια, ζουρνάδες και γκάιντες τους συνοδεύουν και με την έντονη μουσική τους ξεσηκώνουν το χωριό.

/

 

Στην Μακεδονία, ο νοικοκύρης του σπιτιού διαλέγει από το χωράφι του το πιο γερό κλαδί ελιάς ή πεύκου και το τοποθετεί στο τζάκι του σπιτιού. Το ξύλο αυτό που ονομάζεται και “Χριστόξυλο” καίγεται για όλο το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων (από την μέρα δηλαδή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα). Κατά την παράδοση το κάψιμο του Χριστόξυλου, βοηθά τον Χριστό να ζεσταίνεται στην φάτνη της Βηθλεέμ. Ο κάθε Μακεδόνας προσπαθεί να καίγεται το Χριστόξυλο του σπιτιού του μέχρι και τα Φώτα.

Διάβασε τα έθιμα των Χριστουγέννων απ΄ όλη την Ελλάδα στο TLIFE

 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε