Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πάσχα στην Κέρκυρα! Τι το κάνει ξεχωριστό;

Πάσχα στην Κέρκυρα! Τι το κάνει ξεχωριστό;

Ζήσε τα έθιμα του πιο δημοφιλούς Πασχαλινού προορισμού!

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ξεχωριστό. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι συρρέουν κάθε τέτοια εποχή εκατοντάδες ανθρώπων. Το έθιμο με τις κανάτες είναι γνωστό σε πολλούς από εμάς. Τι άλλο δεν γνωρίζουμε, όμως, γι’ αυτό το υπέροχο νησί;

Στην Κέρκυρα, την Μ.Παρασκευή ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ο Επιβλητικός Επιτάφιος. Μέχρι της 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης. Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους ορθοδόξους την περιφορά του την Μ.Παρασκευή, και από τότε οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν την περιφορά μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από την σιτοδεία.

Στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».


Το έθιμο με τις κανάτες συγκεντρώνει τα βλέμματα των ντόπιων και μη

Διάβασε περισσότερα και δες βίντεο στο tlife

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε