Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ποια πρέπει να είναι η δική σου στάση όταν η μαμά του “χώνεται” στη σχέση…

Ποια πρέπει να είναι η δική σου στάση όταν η μαμά του “χώνεται” στη σχέση…

Υπάρχουν κάποιες μαμάδες που δεν βλέπουν με “καλό” μάτι το κορίτσι του μονάκριβού τους! Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα εξηγεί τον τρόπο να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση…

Υπάρχουν κάποιες μαμάδες που δεν βλέπουν με “καλό” μάτι το κορίτσι του μονάκριβού τους! Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα εξηγεί τον τρόπο να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση…

Καταρχήν αν εντοπίσεις ότι η μητέρα του φίλου σου εισβάλλει με κάποιο τρόπο στη σχέση σας, εμπλέκεται, συμμετέχει, εγκρίνει-κατακρίνει πράγματα… γενικά γίνεται μέλος της σχέσης, τότε καλό είναι να το συνειδητοποιήσεις και να δεις αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις γι’αυτό. Θα αποφύγω να πω να κάνεις κάτι για να προστατεύσεις τη σχέση σου, γιατί κανονικά δεν θα’πρεπε καμία να αντιλαμβάνεται τη μητέρα του φίλου της σαν απειλή. Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που είχε καταλυτική συμμετοχή στο να γίνει ο φίλος σας ό,τι εσείς αγαπήσατε αργότερα και η σχέση μαζί της αντιπροσωπεύει την πρώτη του επαφή με το γυναικείο φύλο. Μολονότι το ερωτικό στοιχείο εδώ δεν υπάρχει, στη σχέση τους υπάρχουν ισοδύναμα στοιχεία αγάπης, συχνά “ερωτόμορφα”, όπως η προστασία, η φροντίδα, η κατοχή, ο έλεγχος, η ανάγκη για αποκλειστικότητα, η ανάγκη για προσοχή, η ζήλια, η διεκδίκηση.

Όλα αυτά εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση όταν η μητέρα του φίλου σας δεν έχει τον δικό της άντρα να εκδηλώσει τα συναισθήματά της, είτε λόγω φυσικής απουσίας του (π.χ χηρεία, εγκατάλειψη, διάζευξη) είτε γιατί, μολονότι ο άντρας της είναι δίπλα της, η μεταξύ τους συναισθηματική απόσταση είναι μιλίων! Σ’αυτήν την περίπτωση ο γιος μιας γυναίκας αναπληρώνει αυτό το κενό και αποκτά το φορτίο -συνήθως ασυνείδητα και για τους δύο- να “συντροφεύει” τη μητέρα του κάτι που καθιστά εκ των πραγμάτων δύσκολο ή και ακατόρθωτο να προχωρήσει στη δική του ζωή, να αυτονομηθεί συναισθηματικά, αλλά και ουσιαστικά, να γίνει από υιός => ΑΝΤΡΑΣ… και να αποκτήσει σχέση με άλλη γυναίκα. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί ασυνείδητα στο μυαλό του με εγκατάλειψη, μπορεί να του προκαλέσει τεράστιο διχασμό και στεναχώρια, ενώ αντίστοιχα συναισθήματα προδοσίας και απογοήτευσης μπορεί να βιώνει και η μητέρα του.

Εκ των πραγμάτων καταλαβαίνετε ότι όταν γίνεσαι κοινωνός μιας τέτοιας κατάστασης χρειάζονται ιδιαίτεροι χειρισμοί. Η εικόνα μιας μάνας που “χώνεται” παντού στη σχέση τη δική σας και ενός άντρα που αδυνατεί να της βάλει όρια και να προστατεύσει το δικό του, αλλά και το δικό σας “χώρο” είναι τουλάχιστον ενοχλητική. Σας αφήνει επίσης με αμφιβολία για τη μορφή της σχέσης σας αν αυτή εξελισσόταν στο μέλλον και τα διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν τότε.

ΠΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑΣΗ;

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε