Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σ. Αρβανίτη στο TLIFE: Βγάζοντας χρήματα κάποια περίοδο, δεν σε κάνει πλούσιο για πάντα!

Η Σοφία Αρβανίτη που ξαναβγαίνει στη σκηνή μετά από 8 χρόνια και ο Μιχάλης Κακέπης, μίλησαν για τις εμφανίσεις τους, τα talent shows και άλλα πολλά.

Η Σοφία Αρβανίτη σε συνέντευξη που έδωσε στο TLIFE, μίλησε για τις εμφανίσεις της, τα talent shows και το νέο της άλμπουμ.

”Είναι το τελευταίο μου άλμπουμ κι έχει τίτλο ”Χωρίς RETOUCHE”. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει τραγούδι που να λέγεται έτσι. Από το ύφος της παραγωγής, που τα πράγματα ήταν λίγο ”χύμα” και καθόλου ”ρετουσαρισμένα”, υπήρχε διάθεση το cd να ακούγεται σαν live. Γι’ αυτόν το λόγο το άλμπουμ πήρε αυτόν τον τίτλο. Θέλαμε τα πράγματα να είναι λίγο ”ωμά”… Έχει κυκλοφορήσει και περιλαμβάνει 11 κομμάτια, σε ροκ έντεχνο ύφος”, είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, κάνει διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές: ”Τα Σαββατοκύριακα κάνω εκπομπές στον e – Rock.gr και παράλληλα με μεταδίδουν 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί της περιφέρειας. Η εκπομπή είναι στο ίδιο ύφος με το άλμπουμ μου και τη χωρίζω σε 3 μέρη. Στο πρώτο μισάωρο, συνήθως, παίζω hard rock, στο δεύτερο έντεχνο rock, ελληνικό κυρίως και στο τρίτο μέρος, που είναι μια ολόκληρη ώρα, έχω πάντα έναν καλεσμένο. Αυτό το Σαββατοκύριακο καλεσμένος μου θα είναι ο Βασίλης Καζούλης. Είναι κάτι που κάνω από πέρσι και με κάνει πολύ χαρούμενη, γιατί εμένα ο στόχος μου είναι πάντα η μουσική, δηλαδή επικεντρώνομαι εκεί. Και το cd το έκανα, όχι για να σημειώσω πωλήσεις, γιατί πωλήσεις δεν γίνονται στις μέρες μας, αλλά για να έχω επαφή με τη μουσική και με τη δημιουργία. Για να μπορέσω να γράψω στίχους και να συνεργαστώ με άλλους δημιουργούς. Τα live τα κάνω για να μοιράζομαι με τον κόσμο καινούργια και παλιά κομμάτια, να έχω επαφή κι επικοινωνία με τους νέους ανθρώπους, και με τους παλιούς θαυμαστές. Όλες αυτές οι δραστηριότητες γύρω από τη μουσική, γίνονται γιατί παίρνω μεγάλη χαρά, από την επαφή με τον κόσμο και με την ίδια τη μουσική.”

Την χάσαμε για 8 χρόνια. Τι δηλώνει η Σοφία, που δεν θέλει να ”της μιλάνε για καλοκαίρια”; ”Επειδή η μουσική έγινε όπως έγινε… ένιωθα ότι δεν θέλω να είμαι μέσα στο χώρο που έχει ευτελιστεί, που δεν υπάρχουν δισκογραφικές εταιρείες, που δεν πουλάνε τα cd και 8 χρόνια μετά, που επανήλθα κατανοώντας τη σημερινή κατάσταση γύρω από τη μουσική, προσαρμόστηκα μόνο και μόνο για να είμαι στη μουσική. Γιατί, για ‘μένα, έτσι κι αλλιώς, η μουσική αποτελεί περισσότερο χόμπι, παρά ότι μου δίνει τη δυνατότητα να ζήσω από αυτή. Δεν θα μπορούσα να ζήσω από τη μουσική, γι’ αυτό και κάνω πολύ επιλεκτικές εμφανίσεις, για να μπορώ να ελέγχω και να ξέρω ότι εκεί που παίζω ισχύουν οι δικοί μου κανόνες. Ότι, δηλαδή θα είναι καθαρά μουσική και δεν θα έχει να κάνει με τίποτα άλλο.”

Πώς της φαίνεται σήμερα ο χώρος του τραγουδιού; ”Από τη μία πλευρά δεν μου αρέσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να βγούμε, να κάνουμε τα cd μας με την ευκολία του παρελθόντος. Τα πράγματα έχουν συρρικνωθεί, ειδικά λόγω της κρίσης. Σχετικά με το γεγονός ότι παίζονται πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αυτό κατά ένα βαθμό οφείλεται, στο ότι η μουσική δεν έχει τόσο χώρο όσο παλιά, για τόσο πολύ κόσμο. Οπότε διαλέγουν 5 από τους 300, κάνουν στον κόσμο πλύση εγκεφάλου και του δίνουν μασημένη τροφή. Ακούς 5 καλλιτέχνες, αυτούς που προωθούνται, χωρίς αυτό όμως, να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι 500, οι οποίοι ενδεχομένως, θα μπορούσαν να έχουν υπέροχες δουλειές, αλλά δεν τους δίνεται η δυνατότητα ν’ ακουστούν.  Οι παραγωγές και οι εταιρείες διαλέγουν, για τους δικούς τους λόγους, 5 καλλιτέχνες να προωθήσουν.”

Την έχει πληγώσει αυτό; ”Είναι η σκληρή πλευρά της ζωής, που συναντάται σε πολλές εκφάνσεις της. Πλέον, δεν με πληγώνουν αυτά τα πράγματα στη ζωή μου, υπάρχουν άλλα πράγματα να με πληγώνουν, που είναι πολύ πιο ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, να φάμε, να πληρώσουμε τη ΔΕΗ μας, βλέπεις κόσμο να κοιμάται στα παγκάκια. Βλέπεις αυτή την αθλιότητα που υπάρχει και δυστυχώς, είναι όλο το πανελλήνιο κυνηγημένο από το ίδιο του το κράτος. Κι εγώ έχω επηρεαστεί από την κρίση. Δεν είμαι στο απυρόβλητο. Μεσαία τάξη είμαι κι όχι κάτι περισσότερο. Το ότι έχεις βγάλει χρήματα από μια συγκεκριμένη περίοδο, δεν σημαίνει ότι σ’ έχει κάνει πλούσιο αυτό μέχρι σήμερα.”

Έχει περάσει κατάθλιψη; ”Επειδή τα τελευταία χρόνια ακούω συνέχεια περί κατάθλιψης, έχω μάθει ποια είναι τα συμπτώματα. Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να κάνω κακιές σκέψεις, να είμαι άτονη ως προς τις αποφάσεις και την ενεργητικότητά μου κι αντιλαμβάνομαι από 2-3 πράγματα που βλέπω στον εαυτό μου, ότι υπάρχουν κάποιες περίοδοι στη ζωή μου, που να πέφτει ένα ”σκοτεινό πέπλο” πάνω μου. Αλλά πάντα το πολεμώ. Δεν μπορώ να πω ότι έχω ζήσει καταθλιπτικές καταστάσεις με την έννοια ότι με καταβάλλει ένα τέτοιο συναίσθημα. Περισσότερο, όταν συλλαμβάνω τον εαυτό μου έτσι, τον διορθώνω αμέσως, γιατί είμαι ένα άτομο ”up”, από τη φύση μου και με το μυαλό μου το κατευθύνω. Είμαι και κατά των φαρμάκων, γι’ αυτό και βοηθώ τον εαυτό μου με φυσικούς τρόπους, όπως με καλή διάθεση και καλούς φίλους, βόλτες. Δεν είμαι εσωστρεφής, ώστε να πω ότι δεν μου δίνει η ζωή…”

Έχει αναπτύξει φιλίες στο χώρο της; ”Εκτός από το ψώνιο που έχουμε και μας κάνει να είμαστε καλλιτέχνες, έχουμε και μια πλευρά που χαρακτηρίζεται από απλότητα. Οι χαρακτήρες μας έχουν απλότητα και μπορούμε να την μοιραζόμαστε τουλάχιστον μεταξύ μας. Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια, ας πούμε. Τι ύφος και αποστάσεις να κρατήσουμε οι καλλιτέχνες μεταξύ μας. Κάποιοι… Έχω αληθινές φιλίες, για παράδειγμα η Μαντώ, με την οποία συνεργάστηκα και στο cd και απογείωσε το κομμάτι ”Παίξε μουσική δυνατά”, ο Αντρέας Λάμπρου κ.α.

Πώς της φαίνονται τα talent shows; ”Είναι μια απελπισμένη προσπάθεια… Μάλιστα πρόσφατα, είδα μια κοπελίτσα στην τηλεόραση, η οποία είναι συμπαθής κι έχει ήδη κάνει δισκογραφία και είναι φωνάρα, να πηγαίνει σε talent show να πει δειλά δειλά ένα τραγουδάκι. Ένιωθα ότι είναι η τελευταία της απελπισμένη προσπάθεια, μήπως και κάτι σπουδαίο συμβεί στη ζωή της. Εκείνη που έβγαινε στη σκηνή κι έπεφτε το μαγαζί. Όλα αυτά τα παιδιά τα βλέπω με συμπάθεια, γιατί ουσιαστικά ”κουμπώνουν” το σύστημα κι αυτό που δίνει η τηλεόραση. Κι εγώ, αν ήμουν 20 ετών αυτή τη στιγμή, ίσως να μην μπορούσα να αποφύγω αυτή την ευκαιρία του να δοκιμάσω την τύχη μου σ’ ένα talent show, αν έβλεπα κάπου αλλού φως κι ότι η ευτυχής συγκυρία δεν με έφερνε σ’ έναν παραγωγό ή κάποιον που θα αναδείκνυε το ταλέντο μου. Ανεξάρτητα με το αν μου αρέσει, συμφωνώ ή όχι, πιθανότατα θα δοκίμαζα κι εγώ αυτόν τον τρόπο. Εγώ είμαι μαζί μ’ αυτά τα παιδιά. Ο καθένας κοιτάει να δει τι ευκαιρίες του δίνει η ζωή.”

Επιπλέον το TLIFE επικοινώνησε και με τον Μιχάλη Κακέπη, που έχει γράψει ιστορία με τα τραγούδια του ”Δούρειου Ίππου” και ο οποίος κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ με τίτλο ”ΣΕΛΕΝΑ”. Όπως μας είπε, ”το ”Σελένα”, είναι ένα κρητικό όνομα, υπάρχουν και πολλά κορίτσια στην Κρήτη με αυτό το όνομα κι επίσης, υπάρχει ένα βουνό με το ίδιο όνομα, ανάμεσα στο Ηράκλειο και το Λασίθι. Είναι το βορειότερο Λασιθιωτέο όρος.”

Σχετικά με την συνεργασία του με την Σοφία Αρβανίτη, δήλωσε: ”Με την Σοφία θα συνεργαστούμε και το καλοκαίρι, κάνοντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Εκείνη είναι ροκ έτσι κι αλλιώς κι επίσης, είναι πολύ καλή μου φίλη. Κι αυτό έχει σημασία, γιατί συνεργαζόμαστε καταπληκτικά. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και καλός χαρακτήρας. Θα γεφυρωθούν το στυλ μου με το δικό της και θα έχουμε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα επί σκηνής.”

Για τα talent shows: ”Δεν μου αρέσει η στάση των κριτικών επιτροπών, σ’ εκείνους που ”δεν το έχουν…” Δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα κι ακόμα, αν βρεθεί κάποιος που αξίζει, δεν ξέρει αν θα μπορεί να κάνει αύριο καριέρα. Θα ήμουν υπέρ, αν ήταν διαφορετική η διαδικασία και δεν προσέβαλε την ανθρώπινη και την καλλιτεχνική υπόσταση του καθενός. Θυσιάζονται κάποια στοιχεία ανθρωπίνων χαρακτήρων για την τηλεθέαση.”

Τέλος, ανέφερε ότι: ”Με δυσαρεστεί, που στις μέρες μας το κοινό δεν έχει δυνατότητα επιλογής, αλλά κι όταν την έχει, δεν κάθεται να επιλέξει τι θα ακούσει. Αντιθέτως, ακούει χαλαρά ό,τι του σερβίρουν.”

Η Σοφία Αρβανίτη και ο Μιχάλης Κακέπης, μαζί με τους Level X, από σήμερα και για 3 ακόμα Παρασκευές θα εμφανίζονται στη σκηνή του Architecture Rock Cafe, της οδού Ούλωφ Πάλμε 23 στου Ζωγράφου.

Ρεπορτάζ: Μαρία Πορτοκαλάκη

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε