Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο πόλεμος MEGA και ΕΡΤ για τον… πύργο!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο πόλεμος MEGA και ΕΡΤ για τον… πύργο!

Μπορεί να διανύουμε περίοδο (και) τηλεοπτικής πενίας, αλλά ο πόλεμος μεταξύ των σταθμών, καλά κρατεί.

Ίσως μάλιστα, λόγω και αυτής της οικονομικής… στενότητας, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος στο παρασκήνιο να συμβαίνουν πολλά που, τις περισσότερες φορές, δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως για παράδειγμα ο πόλεμος μεταξύ ΕΡΤ και MEGA για το ποιος θα πάρει τον… πύργο! Και να σας εξηγήσουμε τι εννοούμε…

Όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο του Newsit, τα στελέχη της ΕΡΤ αποφάσισαν κάθε βράδυ στις 10, να «σπάνε» τη ροή συνεχούς ενημέρωσης της ΝΕΤ και αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεών τους, να προβάλλουν κάποιες ξένες σειρές. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι σειρές αυτές είναι από τις καλύτερες και αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε. Τη μία από αυτή μάλιστα διεκδικούσε και το MEGA, αλλά τελικά την έχασε από την ΕΡΤ που απέκτησε τα δικαιώματα προβολής της. Η σειρά έχει τον τίτλο «Ο πύργος του Ντάουντον» (Downton Abbey) και θα προβάλλεται από τη ΝΕΤ, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 22.05 και σε επανάληψη την Κυριακή στις 18.30.

Πρόκειται για μία αριστουργηματική σειρά του BBC, που κέρδισε «Χρυσές Σφαίρες» και δεκάδες βραβεία, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση όπου προβλήθηκε. Η σειρά, μας μεταφέρει στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα όπου παρακολουθούμε την υποχώρηση της αριστοκρατίας και την άνοδο της αστικής τάξης, τους αγώνες του εργατικού κινήματος και της απελευθέρωσης των γυναικών. Οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, καταγράφονται μέσα από τη ζωή στα σαλόνια και τα υπόγεια του πύργου του Ντάουντον. Η ζωή στον πύργο κυλά σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι αυτό της οικογένειας που ζει στην απόλυτη ευμάρεια, με επίκεντρο τις διαπροσωπικές σχέσεις των τριών νεαρών κοριτσιών της οικογένειας. Το δεύτερο επίπεδο, είναι η ζωή των υπηρετών της οικογένειας, μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που ζουν στον μικρόκοσμο του κτήματος, αποκλεισμένοι από κάθε είδους κοινωνική ζωή. Μέσα από τη σειρά, καταγράφονται οι σχέσεις μεταξύ τους, οι προσωπικές φιλοδοξίες ανέλιξης στον κόσμο των υπηρετών αλλά και η κοινωνική ανισότητα μεταξύ εκείνων και των ευγενών.

Τη σειρά αυτή λοιπόν, είχαν βάλει στο μάτι και οι υπεύθυνοι του MEGA, αλλά τελικά τον «Πύργο του Ντάουντον» απέκτησε η ΕΡΤ.

Επίσης, μία ακόμα σημαντική σειρά που απέκτησαν τα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης είναι η πολιτική σειρά δανέζικης παραγωγής με τίτλο «BORGEN: Συνομωσίες εξουσίας» που θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 22.05.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ

«η μεγάλη δανέζικη σχολή επιστρέφει με μια εξαιρετική σειρά για την πολιτική και την εξουσία, μεταφέροντας τη μαγεία του κινηματογράφου στη μικρή οθόνη.

Η πολιτική σειρά που έγινε πρώτο θέμα στον Λευκό Οίκο και τη Downing St., ρίχνει φως στους σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας, εκεί που η πολιτική γίνεται δράμα και οι πρωταγωνιστές της κεντρικής σκηνής απειλούνται από τους «κομπάρσους». Μια σειρά για τα πολιτικά πάθη, που μάγεψε κοινό και κριτικούς, προκαλώντας … φανατισμό στην τηλεθέαση!

Κεντρικό πρόσωπο είναι η Brigitte Nyborg, μια φιλόδοξη νεαρή πολιτικός, η οποία καταφέρνει να εξασφαλίσει μια περίλαμπρη νίκη για το κόμμα της και να αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο. Έρχεται έτσι αντιμέτωπη με την πολιτική ίντριγκα, προσπαθώντας καθημερινά να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τη σκοτεινή πλευρά της εξουσίας και τους ανθρώπους που την περιστοιχίζουν.

Στην ομάδα των στενών συνεργατών της ξεχωρίζουν ο κυνικός σύμβουλος επικοινωνίας Kasper και η δημοσιογράφος Katrine, που δουλεύει μεθοδευμένα για τη δημόσια εικόνα της Brigitte».

Η τρίτη σειρά που απέκτησε η ΕΡΤ και θα προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 22.05 στη ΝΕΤ, έχει τίτλο «Επειγόντως τη μαμή» (Call The Midwife) και πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία του BBC την τελευταία δεκαετία, που έφτασε ένα ιστορικό ρεκόρ τηλεθέασης με εννέα εκατομμύρια τηλεθεατές

Ο μεταπολεμικός κόσμος μέσα από τα μάτια μιας νοσοκόμας μαιευτηρίου στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου, ξετυλίγεται σε μια συγκινητική και τρυφερή σειρά, βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα της Jennifer Worth.

Όταν η Jenny Lee έρχεται για πρώτη φορά στο Ανατολικό Λονδίνο, δεν γνωρίζει τίποτα για τη φτώχεια και τη σκληρότητα της καθημερινής ζωής. Μεγαλωμένη σε ένα εύπορο περιβάλλον και έχοντας ζήσει για χρόνια στο Παρίσι, αποφασίζει να κάνει την πρακτική της ως μαία στην πιο φτωχή περιοχή του Λονδίνου. Γίνεται έτσι μέλος σε μια ομάδα μαιών, οι οποίες παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε άπορες γυναίκες.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζει η Jenny απέχουν πολύ από όσα έχει ζήσει και από την εκπαίδευση που έχει λάβει. Καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με άθλιες συνθήκες, τόσο στο νοσοκομείο που εργάζεται, όσο και στα σπίτια που επισκέπτεται. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες όμως, έχει τη δυνατότητα να ζήσει από κοντά αυτούς τους ανθρώπους και να τους αγαπήσει βαθύτατα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σειρές θα ξεκινήσουν να προβάλλονται από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ενώ μάλιστα τα στελέχη της ΕΡΤ, θέλοντας οι τηλεθεατές να απολαμβάνουν καλύτερα τις αγαπημένες τους σειρές, κατά τη διάρκεια προβολής τους θα κάνουν ένα μόνο διάλλειμα για διαφημίσεις.

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε