Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η ΕΡΤ… απολογείται για το ανταποδοτικό τέλος

Πληρώνουμε όπως λένε τα λιγότερα αλλά…

Τις τελευταίες δύο βδομάδες περιμένουμε τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ για να διαπιστώσουμε τι πρόκειται να γίνει με κάποιες εκπομπές με υψηλό κοστολόγιο που έχει «ακουστεί» ότι θα εγκριθούν. Τελικά όμως στις ανακοινώσεις που ακολουθούν τις συνεδριάσεις δεν αναφέρεται τίποτα! Γιατί αν το συζητούν και… σκάσει ξαφνικά, ουδείς γνωρίζει! Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως πολύ σύντομα θα συζητηθούν και θα… εγκριθούν εκπομπές, όπως η μουσική εκπομπή που πρόκειται να παρουσιάσει η γνωστή ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη και που το κόστος της είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Αλλά προς το παρόν… σιωπή!

Παρ’ όλα αυτά, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκε το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες προς την ΕΡΤ. Στην ανακοίνωση μάλιστα επισημαίνεται ότι

«αναφορικά με τους τρόπους χρηματοδότησης, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, προκύπτει πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος, καθώς αυτό έχει οριστεί στα 4,24 ευρώ το μήνα.»

Χθες μάλιστα, μετά τις αναφορές στην ΕΡΤ, που περιέχονται στην ενδιάμεση έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η δημόσια τηλεόραση εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, τονίζονται τα ακόλουθα:

«-Η ύπαρξη και λειτουργία της ΕΡΤ ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και αποτελεί σημαντικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας. Η θεσμική κατοχύρωση των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων σε όλη την Ευρώπη συνιστά συστατικό στοιχείο των εγγυήσεων για την έγκυρη, έγκαιρη, απρόσκοπτη και χωρίς εμπορικούς σκοπούς και αποκλεισμούς ενημέρωση και ψυχαγωγία των πολιτών.

-Όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στην Ευρώπη των 27 χρηματοδοτούνται είτε από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, είτε από την είσπραξη ειδικής εισφοράς – ανταποδοτικού τέλους.

-Η εισφορά των πολιτών προς την ΕΡΤ είναι η πέμπτη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27.»

Στην ανακοίνωση μάλιστα επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα, μεταξύ των 27 χωρών, έχουμε το πέμπτο χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος μετά από εκείνα της Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Σλοβακίας.

Αυτό όμως, στο οποίο θα έπρεπε να απαντήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ είναι όχι το πόσο πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι αλλά γιατί να το πληρώνουν, όταν Νοέμβριο μήνα, το πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης είναι γεμάτο επαναλήψεις. Στις άλλες χώρες, που πληρώνουν μεγαλύτερο ανταποδοτικό τέλος, οι πολίτες απολαμβάνουν και καλύτερα προγράμματα. Συνεπώς δεν έχει σημασία το πόσα δίνουμε αλλά… για τι προγράμματα τα δίνουμε. Και σε αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντήσει το ΔΣ της κρατικής τηλεόρασης αφού «απαντά» καθημερινά η AGB με τις χαμηλές τηλεθεάσεις της ΕΡΤ. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως αυτό το… «χαμηλό ανταποδοτικό τέλος» που πληρώνουμε θα χρησιμοποιηθεί κάποτε για ένα καλό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης.

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε