Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η ΕΡΤ και το μίσθωμα των 3.240 ευρώ

Η ΕΡΤ και το μίσθωμα των 3.240 ευρώ

Την προηγούμενη βδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και «η μίσθωση κτιρίου στον Γέρακα για τις ανάγκες αποθήκευσης του ψηφιοποιημένου και μη υλικού του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, έναντι μηνιαίου μισθώματος 3.240 ευρώ για χρονικό διάστημα πέντε ετών, με έναρξη μισθώσεως την 05/12/2011».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αρκετά δημοσιεύματα και αρνητικά σχόλια για την απόφαση αυτή του ΔΣ, εν καιρώ μνημονίου, να δίδονται έτσι… απλόχερα χρήματα για αποθηκευτικούς χώρους.

Η ΕΡΤ λοιπόν αποφάσισε να λύσει το… μυστήριο και να απαντήσει σε όλα αυτά που γράφονταν, εκδίδοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία αφορούν στην απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ να μισθώσει κτήριο στο Γέρακα για τις ανάγκες αποθήκευσης του αρχειακού υλικού (φιλμ) του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, το Γραφείο

Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε. επισημαίνει τα παρακάτω:
1. Το ΕΟΑ, οι δράσεις και η υλικοτεχνική υποδομή του οποίου μεταφέρθηκαν στην ΕΡΤ βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μίσθωνε δύο κτήρια, ένα στην Αθήνα (επί της οδού Αχιλλέως Πάντου, με ενοίκιο 47.000€) και ένα στον Γέρακα (με ενοίκιο 3.000€). Στο τελευταίο, ήταν εγκατεστημένη η αρχειοθήκη (περισσότερα από 10.000 κουτιά φιλμ), με τα κατάλληλα μηχανήματα και εντοιχισμένη στο χώρο ψυκτική συσκευή για την προστασία των φιλμ.
2. Η μεταφορά και μετεγκατάσταση του υπάρχοντος υλικού – στο οποίο καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – σε άλλο χώρο, κρίθηκε όχι μόνο επικίνδυνη για την κατάσταση του πρωτογενούς αρχειακού υλικού, αλλά και οικονομικά ασύμφορη, καθώς η αποξήλωση και επανεγκατάσταση της τεχνολογικής-μηχανικής υποδομής, συνιστά μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία.
3. Ως εκ τούτου, η ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να ανανεώσει τη μίσθωση του συγκεκριμένου κτηρίου, εξασφαλίζοντας πιο συμφέροντες όρους από το προηγούμενο μισθωτήριο (στο παρόν συμβόλαιο συμπεριλαμβάνεται επιπροσθέτως και η αξιοποίηση του υπογείου χώρου).»

Αυτά όμως, που δεν αποσαφηνίζονται από την ανακοίνωση είναι τα ακόλουθα:
1. Τι έγινε με το άλλο κτήριο, επί της οδού Αχιλλέως Πάντου με ενοίκιο 47.000€; Σταμάτησε η μίσθωσή του; Σε τι χρησιμοποιείτο μέχρι πρότινος και γιατί έδιναν αυτά τα χιλιάδες ευρώ;
2. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη 2η παραγράφο της ανακοίνωσης, «η μεταφορά και μετεγκατάσταση του υπάρχοντος υλικού – στο οποίο καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – σε άλλο χώρο, κρίθηκε όχι μόνο επικίνδυνη για την κατάσταση του πρωτογενούς αρχειακού υλικού, αλλά και οικονομικά ασύμφορη, καθώς η αποξήλωση και επανεγκατάσταση της τεχνολογικής-μηχανικής υποδομής, συνιστά μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία». Πόσο είναι δηλαδή το κόστος; Ζήτησαν προσφορές από κάποιες εταιρείες; Μήπως όμως, σε βάθος χρόνου, η μεταφορά και μετεγκατάσταση σε άδειους και αναξιοποίητους χώρους του ραδιομεγάρου, αποδεικνυόταν πιο συμφέρουσα; Γιατί, με αυτή τη λογική, παρά την αξιοποίηση του υπόγειου χώρου, όπως αναγράφεται στην 3η παράγραφο, υπήρξε αύξηση στο μίσθωμα, από 3.000 σε 3.240 ευρώ.

Ελπίζουμε να αποσαφηνιστούν και αυτά τα ερωτήματα σε κάποια επόμενη ανακοίνωση της ΕΡΤ και να μην μείνουν αναπάντητα όπως έχει συμβεί με πολλά άλλα κατά το παρελθόν…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε