Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι… οικογενειακή υπόθεση!

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι… οικογενειακή υπόθεση!

Στοιχεία που συγκλονίζουν έρχονται για ακόμα μία φορά στη δημοσιότητα, θίγοντας ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που αρκετοί από τους εμπλεκόμενους, προσπαθούν να το κρατήσουν κρυφό.

Αύριο Σάββατο λοιπόν, στις 4 το μεσημέρι, η Έλενα Κατρίτση εστιάΖει την έρευνα της εκπομπής της «Προσωπικά» στις κακοποιημένες γυναίκες, θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει αναγνωριστεί πλέον ως κοινωνική μάστιγα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τις τεράστιες διαστάσεις και επιπτώσεις του.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στην εκπομπή της ΝΕΤ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς η βία κατά των γυναικών, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και σοβαρή αιτία αναπηρίας και θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 16 έως 44 χρόνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η δέκατη κύρια αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες ενώ μία στις τρεις γυναίκες θα υποστεί κατά τη διάρκεια της ζωής της κάποια μορφή βίας.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, από το 2007 έως το 2010, 40 γυναίκες που δολοφονήθηκαν είχαν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Στο δεύτερο αυτό μέρος της εκπομπής της για την ενδοοικογενειακή βία, η Έλενα Κατρίτση βρέθηκε σε ξενώνα όπου φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες και μίλησε με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι δίνουν τις πραγματικές διαστάσεις του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος, αλλά και τις δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες θύματα κακοποίησης, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να πάρουμε επιτέλους θέση ώστε να πάψουν κάποιοι να λένε ότι πρόκειται για «οικογενειακή υπόθεση»!
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες γυναικών που παρά το γεγονός ότι κρατούν μυστική την ταυτότητά τους εξαιτίας του φόβου που αισθάνονται ακόμα και σήμερα, αποφασίζουν να μοιραστούν στην κάμερα της εκπομπής, τα τραγικά τους βιώματα με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση ώστε να βγουν από αυτές τις καταστροφικές σχέσεις.

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε