Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι «Στυλοβάτες της Γης» έρχονται τη Μεγάλη Βδομάδα

Φτώχεια και πείνα από τη μία και ίντριγκες και μάχη για την εξουσία από την άλλη. Το σενάριο γνωστό αλλά δεν αναφερόμαστε στην Ελλάδα του 2010…

Η ιστορία μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1123. Οι «Στυλοβάτες της Γης» είναι μία βραβευμένη μίνι σειρά, παραγωγής 2010 που θα ξεκινήσει να προβάλλεται (στις 21:00) από τον ALPHA τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου.
 
Η σειρά μας μεταφέρει, όπως είπαμε, στην Αγγλία του 1123. Οι πόλεμοι ανάμεσα στους φεουδάρχες, οι θρησκευτικές έριδες, οι εξεγέρσεις των χωρικών, η φτώχια, η πείνα και η αβεβαιότητα ταλανίζουν τη χώρα. Ένα μυστικό διαταράσσει τη διαδοχή του αγγλικού στέμματος, και ένα απροσδόκητο μέλος της οικογένειας του βασιλιά Ερρίκου Α’ ανεβαίνει στο θρόνο. Η πάλη για την εξουσία μεταξύ της κόρης του Ερρίκου, Μοντ, και του ανιψιού του, Στέφανου του Μπλουά, παρασύρει την Αγγλία σε έναν καταστροφικό, αδελφοκτόνο πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, ο Επίσκοπος Ουόλεραν και η οικογένεια Χάμλεϊ εκμεταλλεύονται τη σύγκρουση για να ικανοποιήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες. Μέσα σε αυτό το ταραχώδες σκηνικό, ο Ηγούμενος Φίλιππος παλεύει με ανυπέρβλητα εμπόδια για να κρατήσει την πόλη του Κίνγκσμπριτζ και το όνειρό του για την οικοδόμηση ενός μεγαλοπρεπή καθεδρικού ναού ζωντανά. Το έργο είναι δύσκολο, αλλά ο πρωτομάστορας Τομ, ο προικισμένος προγονός του Τζακ, και η ευγενής Αλιένα, συνεργάζονται προκειμένου να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται. Στην πορεία, ιερά μυστικά, κρυμμένα πάθη, ύποπτα συμφέροντα, σιωπηλές συμφωνίες, και απελπισμένοι έρωτες θα πάρουν σάρκα και οστά μπροστά στα θεμέλια του πιο φιλόδοξου ναού της εποχής του.

 
Μία επική ιστορία πάθους και απληστίας που ξεκινά με τον απαγχονισμό ενός αθώου και την κατάρα μιας μάγισσας και τελειώνει με τη δημόσια ταπείνωση ενός βασιλιά. Το 2011 ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα στις κατηγορίες καλύτερης μίνι σειράς ή τηλεοπτικής ταινίας, Α’ ανδρικού ρόλου και Α’ γυναικείου ρόλου.
 
Η σκηνοθεσία είναι του συνεργάτη του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Σέρτζιο Μίμιτσα-Γκεζάν, και η παραγωγή των Ρίντλεϊ και Τόνι Σκοτ, δημιουργών του Μονομάχου. Παίζουν οι Ίαν ΜακΣέιν, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Μάθιου Μακφάντιεν, Έντι Ρεντμέιν, Χέιλι Άτγουελ, Σάρα Πάρις.
 
 
Οι «Στυλοβάτες της Γης», το μυθιστόρημα του Κεν Φόλετ, σημείωσε σε όλη την Ευρώπη ρεκόρ πωλήσεων, δίπλα στα best seller του Τόλκιν (Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών) και του Νταν Μπράουν (Κώδικας Ντα Βίντσι, Ιλλουμινάτι). Αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της εποχής μας.
Πρόσφατα, σε έρευνα της γερμανικής τηλεόρασης, αναδείχθηκε το δημοφιλέστερο βιβλίο διαχρονικά, μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τη Βίβλο, ενώ βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων και των Βρετανών αναγνωστών, στην ψηφοφορία για τα εκατό καλύτερα βιβλία που διοργάνωσε το BBC το 2003. 
 
 

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε