Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 40 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκλαβάς

Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκλαβάς
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.02.2010 | 16:55
Πρώτη δημοσίευση: 25.02.2010 | 16:55

Απεβίωσε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 84 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Δημήτρης Γκλαβάς,

 πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και Επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.

    Η κηδεία του Μίμη Γκλαβά θα γίνει τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2010, στις 2 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ο Δημήτρης Γκλαβάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και για τη δράση του αυτή, μετά την απελευθέρωση, διώχθηκε και εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο.

    Μετά την επάνοδό του από την εξορία, ο Μίμης Γκλαβάς γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1962 στην εφημερίδα «Αθηναϊκή».

    Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα «Εξπρές» στο τότε ΕΙΡ, στην εφημερίδα «Νέα Πολιτεία» και, μετά τη μεταπολίτευση, στην «Ελευθεροτυπία», απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, απασχολούμενος πάντα με το ρεπορτάζ του Υπουργείου Παιδείας.

    Ο Μίμης Γκλαβάς, εκτός από τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δράση. Για πρώτη φορά εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ το 1978 και έκτοτε εκλέγεται διαρκώς μέλος των Διοικήσεων, έως το 1992 που εκλέγεται Α’ Αντιπρόεδρος, ενώ το 1993 εκλέγεται πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. 
Προηγουμένως, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και αργότερα Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών. 

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΠΟΕΣΥ, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα μέχρι το 2004, οπότε αναγορεύτηκε Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. 

"Ο Μίμης Γκλαβάς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής, ο οποίος συνεισέφερε με όλες του τις δυνάμεις στην προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συναδέλφων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ και προσθέτει: 

  "Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του θα τους μείνει αξέχαστη η αισιοδοξία και η θετική στάση με την οποία αντιμετώπιζε τα προβλήματα, στάση την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε. Η απαράμιλλη ευγένειά του, οι καλοί του τρόποι, καθώς και η ελπίδα την οποία ενέπνεε στους άλλους τον έκαναν αποδεκτό από όλους τους συναδέλφους του, παρά τις όποιες διαφορές σε επιμέρους θέματα. Με τον τρόπο αυτόν κατόρθωσε να αμβλύνει αντιτιθέμενες απόψεις και να συμβάλει έτσι στην ενότητα του Κλάδου".

    Η ΠΟΕΣΥ, με ανακοίνωσή της, "αποχαιρετά με οδύνη τον πρώτο Πρόεδρό της και επί πολλά έτη Πρόεδρο και μέλος του προεδρείου Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Γκλαβά".

    "Πέραν του γεγονότος ότι ο Δημήτρης Γκλαβάς αγωνίστηκε σκληρά για τη δημιουργία του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων δημοσιογράφων, η παρουσία του στα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία υπηρέτησε και στις δημόσιες θέσεις που η Πολιτεία του εμπιστεύθηκε, τον ανέδειξαν σε μια εκ των κορυφαίων μορφών του κλάδου", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ και προσθέτει:

    "Μειλίχιος, προσηνής αλλά και αποφασιστικός και αγωνιστής, ο Μίμης (για όσους είχαμε την τύχη και την τιμή να βρεθούμε δίπλα του) Γκλαβάς μας άφησε σε μια στιγμή που η ώριμη σκέψη του και η αισιόδοξη στάση του θα μας ήταν πολύτιμη".

    Θλίψη για το θάνατο του Δημήτρη Γκλαβά εκφράζει και η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).

    Ο Δ. Γκλαβάς, φωτεινό παράδειγμα σε δύσκολους καιρούς, τολμηρός, διορατικός και οραματιστής, στάθηκε μέσα σε όλα, κοντά στις διεκδικήσεις του Περιοδικού Τύπου, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης, συνδικαλιστής και αγωνιστής μέχρι το τέλος, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΠΗΤ και προσθέτει:

    "Από τις θέσεις του στα έντυπα, στην ΕΣΗΕΑ, στην ΠΟΕΣΥ, γνώρισε και αντιστάθηκε στις σειρήνες που υπάρχουν σε όλες τις παραμέτρους του λειτουργήματος, τις ξεπέρασε άσπιλος και ακέραιος".


   Διαδώστε αυτό το άρθρο