Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πώς «κλείνει» ο μήνας για τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές

Πώς «κλείνει» ο μήνας για τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.11.2010 | 16:11
Πρώτη δημοσίευση: 29.11.2010 | 16:11

Παπαδάκης και Μελέτη πήραν τις πρωτιές! Λίγες μέρες απομένουν πριν… κλείσει ο μήνας και οι «μονομάχοι» στο τηλεοπτικό τοπίο δουν τι νούμερα έπιασε ο καθένας τους στη μάχη της τηλεθέασης.


Πριν όμως το ραβασάκι της AGB φτάσει στα γραφεία των τηλεοπτικών εκπομπών και κάνει άλλους να χαρούν και άλλους να στεναχωρηθούν, το Newsit φρόντισε να μάθει τα… μαντάτα από νωρίς.

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι… αγνοούν τα νούμερα τηλεθέασης εντούτοις είναι το μοναδικό μέτρο σύγκρισης για το πώς τα καταφέρνουν οι τηλεοπτικοί αστέρες και αν πράγματι η εκπομπή τους έχει αντίκρισμα στο τηλεοπτικό κοινό.

 Πάμε λοιπόν να δούμε τι έκαναν οι πρωινοί μονομάχοι, στη λεγόμενη «ενημερωτική ζώνη. Να επισημάνουμε ότι οι μετρήσεις αφορούν το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.

 Στην πρώτη θέση της κατάταξης του γενικού συνόλου βρίσκουμε το Γιώργο Παπαδάκη. Η εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» αν και είναι η μόνη ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, καταφέρνει να κερδίσει στη ζώνη. Στη δεύτερη θέση και με μικρή διαφορά βρίσκεται το δίδυμο του MEGA, Γιώργος Οικονομέας και Δημήτρης Καμπουράκης με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Η διαφορά των δύο εκπομπών είναι μόλις 3 χιλιάδες περίπου τηλεθεατές αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι το κανάλι της Μεσογείων διαθέτει έναν μεγάλο ενημερωτικό μηχανισμό, σε αντίθεση με το κανάλι του Αμαρουσίου που προκαλεί… αποψίλωση στον εν λόγω τομέα του. Οπότε δεν είναι άκαιρο αν πούμε ότι πρόκειται για προσωπική νίκη του Παπαδάκη.

Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η εκπομπή του ALTER «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά να ασκεί πίεση στους υπόλοιπους μονομάχους διατηρώντας μικρή διαφορά. Νούμερα που αποδεικνύουν ότι η μάχη στην πρωινή ενημερωτική ζώνη είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Από κει και κάτω βέβαια, το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο. Η Ελεονώρα Μελέτη με την «Πρωινή μελέτη» στο STAR καταφέρνει να προηγείται των υπόλοιπων ενημερωτικών εκπομπών. Αρκετά πιο πίσω βρίσκεται η εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή ενημέρωση» με τον Κώστα Αρβανίτη και τη Μαριλένα Κατσίμη. Το ότι η ΕΡΤ διαθέτει –υποτίθεται;!;- το μεγαλύτερο ενημερωτικό μηχανισμό αλλά δεν καταφέρνει να… ζεστάνει τα μηχανάκια τηλεθέασης, οπότε και τους τηλεθεατές, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους της κρατικής τηλεόρασης. Ωστόσο το δίδυμο της ΝΕΤ βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου και την εκπομπή τους «Πρώτη γραμμή» στο ΣΚΑΪ. Η αντεπίθεση του καναλιού του Φαλήρου στον ενημερωτικό τομέα φαίνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η εκπομπή του ALPHA «Πάνω στην ώρα» που παρά τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασής της, δεν μπορούμε να μην πούμε ότι η εκπομπή των Σπύρου Λάμπρου και Έλενας Παπαβασιλείου έχει σημειώσει έστω και μικρή άνοδο. Βέβαια τα ποσοστά είναι τόσο χαμηλά που μόνο… χαρά δεν φέρνουν στους υπεύθυνους του καναλιού της Κάντζας.

Συγκεκριμένα λοιπόν, στο γενικό σύνολο η σειρά κατάταξης και τα ποσοστά τηλεθέασης των πρωινών εκπομπών για το χρονικό διάστημα 1η έως 26 Νοεμβρίου (συνολικά 20 εμφανίσεις) είναι η εξής:

  

ΤΙΤΛΟΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ

ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ

ΜΕΣΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ

ΜΕΡΙΔΙΟ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ANTENNA

265.000

2,6

20,0

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA

MEGA

262.000

2,6

19,2

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ALTER

210.000

2,1

18,2

ΠΡΩΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ

STAR

178.000

1,8

12,6

ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NET

116.000

1,1

10,0

ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

SKAI

86.000

0,8

7,4

ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ

ALPHA

86.000

0,8

6,3

 

Για να μην αφήσουμε κανέναν παραπονούμενο αναφέρουμε και την κατάταξη στις εκπομπές, όπως αυτή διαμορφώνεται με τα επίσημα στοιχεία της AGB και στο λεγόμενο «δυναμικό κοινό».

Η κατάταξη στις συγκεκριμένες μετρήσεις της AGB αλλάζει με την Ελεονώρα Μελέτη να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται πάλι το δίδυμο του MEGA. Ο Γιώργος Παπαδάκης καταλαμβάνει την τρίτη θέση και αμέσως μετά βρίσκεται ο Γιώργος Αυτιάς. Στην πέμπτη θέση όμως βρίσκεται το δίδυμο του ALPHA έχοντας εμφανώς ανεβάσει το μέσο όρο που πλέον είναι διψήφιος! Στο εν λόγω κοινό ανεβασμένο είναι και το δίδυμο του ΣΚΑΪ που προηγείται από το δίδυμο της ΝΕΤ που βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Συγκεκριμένα, η σειρά κατάταξης και τα ποσοστά τηλεθέασης στο νεανικό κοινό των πρωινών εκπομπών για το χρονικό διάστημα 1η έως 26 Νοεμβρίου (συνολικά 20 εμφανίσεις) είναι η εξής:

 

ΤΙΤΛΟΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ

ΜΕΣΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ

ΜΕΡΙΔΙΟ

ΠΡΩΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ

STAR

1,8

23,0

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA

MEGA

1,1

14,8

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ANTENNA

0,9

12,5

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ALTER

0,7

12,2

ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ

ALPHA

0,8

10,7

ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

SKAI

0,6

9,3

ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NET

0,4

6,7

 
Για κάποιους μπορεί να είναι απλά… νούμερα. Για τους «μονομάχους» όμως του τηλεοπτικού τοπίου είναι η απόδειξη στο «ταμείο της τηλεθέασης». Κι είναι νούμερα που φέρνουν οι τηλεθεατές επιλέγοντας τι θα δουν και τι όχι. Γι’ αυτό και για κάποιους είναι η επιβράβευση των κόπων τους ενώ για κάποιους άλλους -πρέπει να είναι- πηγή προβληματισμού γιατί δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Γιατί και στο τηλεοπτικό τοπίο… ό,τι δίνεις, παίρνεις!


Γρηγόρης Μελάς   Διαδώστε αυτό το άρθρο