Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Θάνος Δημάδης: «Ένιωθα αηδιασμένος στις Βρυξέλλες»

Θάνος Δημάδης: «Ένιωθα αηδιασμένος στις Βρυξέλλες»

Στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές και διανύοντας την προεκλογική περίοδο τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας προβάλλουν, ως οφείλουν, τους υποψήφιους.

Σήμερα μάλιστα κάνει πρεμιέρα στον ALPHA μία ειδική πολιτική εκπομπή με τίτλο «Εκλογές 2014» που θα παρουσιάζει ο προϊστάμενος στο πολιτικό ρεπορτάζ των δελτίων του σταθμού, Θάνος Δημάδης. Ο δημοσιογράφος έχοντας μεταπτυχιακή εξειδίκευση  στα ευρωπαϊκά, κάλυπτε από το 2010 ως ανταποκριτής την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση χρέους από το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες και είναι τακτικός αρθογράφος στην «Huffington Post».

Μιλώντας λοιπόν μαζί του για τα όσα έζησε στην «καρδιά» των αποφάσεων σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, μου είπε για το παρασκήνιο που παρακολούθησε τονίζοντάς μου πως «Έχοντας παρακολουθήσει ως ανταποκριτής από την Ουάσινγκτον και μετέπειτα τις Βρυξέλλες, το αθέατο πρόσωπο της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης- τότε που οι κάμερες και τα μικρόφωνα κλείνουν με τις φιγούρες των πρωταγωνιστών της να απομακρύνονται από τις πίσω πόρτες στα κλειστά και καλά προστατευμένα γραφεία τους- ένιωθα πολλές φορές αηδιασμένος.

Σαν μία θεατρική παράσταση που πάω να δω και η ερμηνεία των ηθοποιών είναι τόσο κακή και οι διάλογοι του έργου τόσο μα τόσο παιδαριώδη. Φεύγοντας, το μόνο που μου άφηνε ήταν ένα απόλυτο κενό μαζί με θυμό μερικές φορές για τον ευτελισμό της νοημοσύνης της δικής, μου και κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Όσο περνάει ο καιρός καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα με τους πολιτικούς στις μέρες μας δεν είναι ότι λένε πολλά και υλοποιούν λίγα, αλλά ότι λένε στους πολίτες λιγότερα από τα πάρα πολλά που έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο, χωρίς να λογοδοτούν στοιχειωδώς για αποφάσεις ειλημμένες που είθισται πλέον να τις επιβάλλουν στον κόσμο υπό την μορφή εκβιαστικών διλημμάτων και απειλών.

Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τους πολιτικούς να κρατάνε τους λαούς στο βαθύ σκοτάδι για τα όσα έχουν αποφασίσει για το δικό τους μέλλον. Δεν ξέρω για πόσα ακόμα χρόνια το επάγγελμα του δημοσιογράφου που διάλεξα, θα με υποχρεώνει να συνεχίσω να παρακολουθώ τις ίδιες εκδηλώσεις θεατρινισμού από “ηγέτες” που κάνουν πολιτική on camera με καλογραμμένα τσιτάτα, στιλ τσαμπουκά για να πείσουν ότι διαπραγματεύονται, μελοδραματικές κορώνες που παραπέμπουν σε διαλόγους Φώσκολου στη “Λάμψη” ή δηλώσεις άλλων “ηγετών” που δεν αποφεύγουν να κοιτάξουν κατάματα όσα ερωτήματα τους τίθενται εκτός… “προγραμματισμού”.

Όλα αυτά είναι πράγματα που βίωσα καλύπτοντας Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι οποίες μου αποκάλυπταν κάθε φορά την πολιτική γύμνια μεγάλου μέρους των σύγχρονων Ευρωπαίων πολιτικών, προκαλώντας μου αηδία, όπως υποθέτω και σε πολύ κόσμο αντιστοίχως. Γι’ αυτό και σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές, έχω διαμορφώσει την άποψη ότι ο μόνος δρόμος για να συνέλθει η Ευρώπη από την ατραπό της κοινωνικής αυτοκαταστροφής και της πολιτικής αποδόμησής της στην οποία έχει εγκλωβιστεί, είναι να υποστεί ένα σφοδρό πλήγμα για να ξυπνήσει.

Οι Ευρωεκλογές θα είναι ίσως η ευκαιρία για ένα ισχυρό ταρακούνημα, ένα δυνατό χαστούκι το οποίο είναι το μόνο που θα κάνει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να ξυπνήσουν από το λήθαργο. Κάποιοι θα σπεύσουν να μου κρεμάσουν την ταμπέλα του ευρωσκεπτικιστή, κάποιοι την κομματική ταμπέλα που τους βολεύει. Το ζητούμενο όμως, δεν είναι πώς ετεροχαρακτηρίζεται ή αυτοχαρακτηρίζεται καθένας από εμάς σε αυτή τη χώρα, αλλά να μην αφήνουμε τη λήθη να μας καταπίνει.

Θυμίζω απλά ότι οι ίδιοι που ομνύουν σήμερα στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ήταν οι ίδιοι που δύο περίπου χρόνια πριν έπαιζαν το παιχνίδι των πιο ακραίων εκβιασμών με ευρωπαϊκή σφραγίδα στην πλάτη της χώρας μας. Οι ίδιοι που χαμογελούν σήμερα αυτάρεσκα σε ευρωπαϊκές οικογενειακού τύπου φωτογραφίες, είναι οι ίδιοι που διέρρεαν σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ σπρώχνοντάς μας ακόμα ένα βήμα προς τον αυτοεξευτελισμό και την ποδηγέτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας».

Με την εμπειρία του λοιπόν στην «καρδιά» των ευρωπαϊκών αποφάσεων και γνωρίζοντας πολλά από το παρασκήνιο των συναντήσεων και όσων συμβαίνουν εκεί, απόψε, στις 23:45, ο Θάνος Δημάδης φιλοξενεί στο στούντιο του ALPHA τους υποψήφιους ευρωβουλευτές: Τομαή Κωνσταντοπούλου (ΝΔ), Θανάση Χειμωνά (ΕΛΙΑ), Γιάννη Μηλιό (ΣΥΡΙΖΑ), Λουίζα Ράζου (ΚΚΕ), Γιάννη Αμοιρίδη (ΔΗΜΑΡ), Γιώργο Ρωμανιά (ΑΝΕΛ), ενώ μαζί του θα είναι και ο πολιτικός συντάκτης του ALPHA, Γιάννης Πιτταράς. Οι επόμενες εκπομπές θα μεταδοθούν την Τετάρτη 7 Μαΐου, την Τετάρτη 14 Μαΐου και την Τρίτη 20 Μαΐου.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε