Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τι περιλαμβάνει το καινούργιο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ

Ενημέρωση, ψυχαγωγία αλλά και βεβαίως, σπουδαία ντοκιμαντέρ κόντρα στην ΕΡΤ!

 ΣΚΑΪ εναντίον ΕΡΤ ή για να το θέσουμε διαφορετικά «ο ΣΚΑΪ προσπαθεί να καλύψει το κενό και να πάρει τη θέση της κρατικής τηλεόρασης στο τηλεοπτικό τοπίο». Αυτή είναι η εντύπωση που μου δόθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του ΣΚΑΪ για την τηλεοπτική σεζόν 2010-11. Ενώ οι στόχοι της ΕΡΤ ακόμα… αγνοούνται, το κανάλι του Φαλήρου έθεσε τους δικούς του στόχους.

 Ο Πρόεδρος του σταθμού Γιάννης Αλαφούζος μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Παναγόπουλου και τον Διευθυντή Προγράμματος Βαγγέλη Μαυρόγιαννη και οι δυο προερχόμενοι από την κρατική τηλεόραση (τυχαίο;) ανέλυσαν τη φιλοσοφία του καινούργιου προγράμματος.

Με σλόγκαν «Σταθμός στην τηλεόραση» το κανάλι του Φαλήρου επιτίθεται σε τρεις τομείς: ενημέρωση, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγία.

 -Για την ενημέρωση επενδύουν, όπως είπαν, στην ουσία της είδησης, στην αμεσότητα της επικοινωνίας και στη δύναμη των επιχειρημάτων. Όλα αυτά από το ξεκίνημα της μέρας με «Τα Νέα του ΣΚΑΪ» στις 5.30 το πρωί, την “Πρώτη Γραμμή” των Λυριτζή-Οικονόμου και την εκπομπή “ΣΚΑΪ Τώρα” της Πόπης Τσαπανίδου. Στις 6 το “ΣΚΑΪ magazino” και στις 21.00 το κεντρικό δελτίο με τη Σία Κοσιώνη, το οποίο χαρακτήρισαν ως «το δελτίο με την μεγαλύτερη επιρροή στον πληθυσμό». Στον ενημερωτικό τομέα του σταθμού ανήκουν και οι εβδομαδιαίοι “Νέοι Φάκελοι” με τον Αλέξη Παπαχελά και το κυριακάτικο μαγκαζίνο με τον Σπύρο Μάλλη “Κυριακή με δράση”.

 -Για τον τομέα των ντοκιμαντέρ ετοιμάζονται 600 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος για τα επόμενα 3 χρόνια, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και προετοιμάζονται καθότι τα ντοκιμαντέρ απαιτούν πολύχρονα γυρίσματα. Η αρχή θα γίνει με το «1821: η γέννηση ενός έθνους», για το οποίο σας έχουμε ήδη γράψει στο Newsit. Πρόκειται για μια σειρά οκτώ 45λεπτων επεισοδίων με παρουσιαστή τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο  που διηγείται την ιστορία της επανάστασης, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έως την ίδρυση του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Επίσης, σε συνέχεια των «Μεγάλων Ελλήνων» που είχαν προβάλλει πέρυσι, έρχονται και οι «10 Έλληνες» του πνεύματος και της τέχνης. Η νέα παραγωγή του ΣΚΑΙ έρχεται να μας θυμίσει ότι στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα έζησαν, δημιούργησαν και μεγαλούργησαν κάποιοι Έλληνες οι οποίοι συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά το «Life» έρχεται και  το «Frozen Planet», η εκπληκτική σειρά -συμπαραγωγής ΣΚΑΪ BBC, Natural History- που παρουσιάζει το  προφίλ των πολικών περιοχών του πλανήτη.

 -Για τον τομέα της ψυχαγωγίας ο ΣΚΑΪ επενδύει κυρίως σε ξένες σειρές εγκαινιάζοντας μάλιστα το «Perfect Ten» που (τυχαίο;) θυμίζει το «Prime Eleven» του ΑΝΤ1. CSI Μαιάμι, CSI Νέα Υόρκη, CSI Λας Βέγκας, Good wife και πολλές ακόμη εντάσσονται στο καθημερινό πρόγραμμα του καναλιού. Επίσης, οι ελληνικές παραγωγές παλιές και νέες, όπως: Ελληνοφρένεια, Γυρίσματα, Παρά τρίχα, Chef στον αέρα, Κηπουρέματα, AMSTEL LIVE, Τα παιδία δεν παίζει.

Κι επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», τα στελέχη του καναλιού φρόντισαν από τώρα να εξασφαλίσουν για την επόμενη σεζόν (2011-2012) τις ξένες σειρές «Hawai 5-0» και «True blood». Μπορεί, ο ΣΚΑΪ για να γεμίσει το πρόγραμμά του να προβάλλει ακόμα κι ορισμένες «real life» εκπομπές (SUPERNANNY, NANNY 911 κ.α) αλλά αναμφισβήτητα περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες εκπομπές.

Παρά όμως την εντύπωση που μας δημιουργήθηκε για την προετοιμασία ενός σοβαρού κι αξιόλογου σε αρκετά σημεία τηλεοπτικού προγράμματος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα… παράπονα (κι αμφισβήτηση;) για τις (χαμηλές) μετρήσεις της AGB που δίνονται στο κανάλι ενώ σε λίγα λεπτά προβλήθηκε στο video wall γράφημα με μετρήσεις έρευνας του καναλιού και στην οποία κοντεύει να πιάσει τα διψήφια νούμερα. Περιττό…!

 Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε