Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τηλεοπτικές άδειες καναλιών: “Στον αέρα” πάνω από 1500 εργαζόμενοι των σχημάτων που δεν πήραν άδεια – Το τρίμηνο αγωνίας για το μέλλον τους

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Δύσκολες μέρες για δημοσιογράφους και τεχνικούς σε MEGA, Alpha, Star και Epsilon
– “Στον αέρα” οι εργαζόμενοι λόγω της σαρωτικής αλλαγής του τηλεοπτικού τοπίου της χώρας
– Αναλυτικός πίνακας με τους δηλωμένους εργαζόμενους σε ΜΜΕ με και χωρίς άδειες
– Σε τι ελπίζουν από τις συναντήσεις των Ενώσεών τους με νέους καναλάρχες και κυβερνητικά στελέχη

Κρύος ιδρώτας “λούζει” τους εργαζόμενους των τεσσάρων καναλιών που δεν εξασφάλισαν τελικώς άδειες από την διαδικασία της δημοπρασίας που έλαβε χώρα στη ΓΓΕΕ. Οι εργαζόμενοι του MEGA και του Epsilon που δεν μπήκαν καν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και εκείνοι του Alpha και του Star που παρότι βρέθηκαν στο διαγωνισμό δεν κατάφεραν να πλειοδοτήσουν, βρίσκονται “στον αέρα”.

Όπως προκύπτει από τα στοχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί, το σύνολο των εργαζομένων τους με συμβάσεις οποιουδήποτε είδους το 2016 ήταν 2602. Οι εργαζόμενοι στα κανάλια των οποίων οι ιδιοκτήτες είτε δεν διεκδίκησαν είτε δεν πήραν άδεια είναι 1.657.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Οι Ενώσεις των εργαζομένων δημοσιογράφων και τεχνικών έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους, να προχωρήσουν σε συναντήσεις με νέους καναλάρχες και κυβερνητικά στελέχη. Τι μπορούν να προσδοκούν από αυτές; Στην καλύτερη περίπτωση μια δέσμευση απορρόφησής τους από τα νέα σχήματα κάτι βέβαια που είναι στη διακριτική ευχέρεια των νέων αφεντικών της ενημέρωσης και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τους αναγκάσει ούτε να απορροφήσουν προσωπικό επιχειρήσεων που “βάζουν λουκέτο”, πόσο μάλλον να διατηρήσουν τις όποιες συμβάσεις και δικαιώματά τους.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένες ήδη τις συναντήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με τους νέους καναλάρχες, τα “φώτα” δεν αναμένεται να φύγουν άμεσα από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και των εργαζομένων που εξαρτώνται από την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τίποτα άλλωστε δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Κανείς από τους σταθμούς δεν εξασφάλισαν άδειες δεν έχει ανακοινώσει το οριστικό του τέλος κι αυτό καθώς εξετάζονται μια σειρά από επιλογές όπως οι θεματικές άδειες ή η μετακόμιση στις πλατφόρμες της NOVA ή του OTE TV.

Σε πέντε μέρες ο έλεγχος όλων των “πόθεν έσχες”

Ο έλεγχος των “πόθεν έσχες” των τεσσάρων νικητών της διαδικασίας είναι το επόμενο βήμα που οδηγεί στο τέλος του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Η Επιτροπή του Διαγωνισμού θα προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια του ελέγχου της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των ποσών που διέθεσαν για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών οι πλειοδότες, προκειμένου από προσωρινοί υπερθεματιστές να εξελιχθούν σε οριστικούς.

Η Επιτροπή έχει την υποχρέωση να παραδώσει το πόρισμα της εντός 30 ημερών. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί την τελευταία -πιθανότατα- ελπίδα των επιλαχόντων, οι οποίοι ελπίζουν σε αποκλεισμό κάπου εκ των προσωρινώς υπερθεματιστών προκειμένου να πάρουν τη θέση του.

Σε περίπτωση που οικονομική προσφορά οιουδήποτε εκ των προσωρινώς υπερθεματιστών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το “πόθεν έσχες” του, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων, ενώ θα ακολουθήσει και πάλι έλεγχος “πόθεν έσχες”. Αυτοί που καραδοκούν είναι κυρίως ο α’ επιλαχών, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ποντάρει και στα ασφαλιστικά μέτρα κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα. Για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, που είναι ο β’ επιλαχών, τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα, καθώς πρέπει να ελπίζει και σε δεύτερο αποκλεισμό κάποιου εκ των κ.κ. Αλαφούου, Κυριακού.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου των “Πόθεν Έσχες” των πλειοδοτών, η Επιτροπή θα συντάξει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες, το οποίο μόλις υπογραφεί θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας τμηματικής καταβολής του τιμήματος από τους υπερθεματιστές.

Με πληροφορίες από Παραπολιτικά, Εφημερίδα των Συντακτών

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε