Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Το τραγούδι στον πάτο!

Το τραγούδι στον πάτο!

Το παρασκήνιο και τα συμφέροντα στο X factor. Διαβάστε για την κόντρα- Μουρατίδη- Θεοφάνους- Sony.

Κόντρες στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, βαριές κατηγορίες, ανταλλαγή επιστολών, ανταλλαγή καρφιών με ψιλο-κατινίστικο υφάκι και κάπου στο βάθος… τραγούδι! Στριμωγμένα και αμήχανα με όσα λέγονται κι ακούγονται, κάποια παιδιά προσπαθούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: να ξεφύγουν από την ανωνυμία και να διεκδικήσουν το δικό τους χώρο σε αυτό που λέγεται «μουσική σκηνή»!
Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στο λαμπερό (?!?) κόσμο του X factor!

Είναι αλήθεια πως το X factor  έχει κερδίσει μεγάλο μέρος τηλεθέασης και στον ΑΝΤ1 είναι ευχαριστημένοι.
Δεν είναι τυχαίο που μετά το τέλος του πρώτου κύκλου ετοιμάστηκε και ξεκίνησε να προβάλλεται τάχιστα ο δεύτερος κύκλος του talent show. Μήπως όμως, τελικά, το talent έχει σχέση μόνο με τα «τάλαντα» του οικονομικού οφέλους και καμία σχέση με την Τέχνη του τραγουδιού;
Καλά, μην τρελαθούμε κιόλας…! Εννοείται πως ο κύριος στόχος του ΑΝΤ1 δεν είναι το να προσφέρει στο τραγούδι. Ένα τηλεοπτικό κανάλι είναι, μία επιχείρηση και όπως κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της και τους εργαζόμενούς της, προσπαθεί να δημιουργεί σπουδαία προϊόντα προς πώληση. Έτσι, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι…!
Κι ομολογουμένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κανάλι του Αμαρουσίου τα έχει καταφέρει! Έχει έναν «λαμπερό παρουσιαστή» από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του εμπορικού τραγουδιού. Και μια κριτική επιτροπή που ξέρει τι πρέπει να κάνει για να διεκδικήσει τα πλάνα της και να βγάλει… άξια τα δικά της τάλαντα.
Και κάπου στο βάθος… τραγούδι!
Ο νικητής θα καταφέρει να «κλείσει» συμφωνία με μία από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να δει το όνομά του σε ένα cd! Να δει το όνομά του στη μαρκίζα ενός νυχτερινού μαγαζιού. Να  δίνει συνεντεύξεις, να φωτογραφίζεται, να ακούσει το όνομά του να σχολιάζεται σε εκπομπές.
Έτσι παίζεται το παιχνίδι. Όλοι είναι ευχαριστημένοι, όλα βαίνουν καλώς. Ο καθένας έχει το ρόλο του κι όλοι μαζί συνθέτουν αυτό που λέγεται «X Factor». Και ξαφνικά έσκασε βόμβα. Χωρίς καμία ειδοποίηση, όπως είχε γίνει τις προηγούμενες φορές με ανώνυμα τηλεφωνήματα στο στούντιο όπου γυρίζεται το talent show. Ακόμα και χθες, υπήρξε ανώνυμο τηλεφώνημα για βόμβα αλλά για ακόμα μία φορά αποδείχτηκε φάρσα. Ενώ η άλλη, αυτή που έσκασε πριν από το live, μετρά αρκετά θύματα. Μόνο που ακόμα δεν ξέρουν τι «τραύματα» έχουν.
Την προηγούμενη βδομάδα ο Γιώργος Θεοφάνους αποφάσισε να διώξει από τη παιχνίδι τη 16χρονη Ήβη, ξεσηκώνοντας, ποικίλα σχόλια. Οι μέρες που ακολούθησαν… μύριζαν μπαρούτι. Το φυτίλι είχε ανάψει κι ο δυναμίτης εξερράγη. Η δισκογραφική εταιρεία Sony, που έχει παγκοσμίως τα δικαιώματα από το X factor έβγαλε μία επίσημη ανακοίνωση, η οποία έλεγε: 
 
Ανακοίνωση της Sony Music

Όπως είναι γνωστό, δυνάμει διεθνών συμβάσεων, η Sony Music έχει εξασφαλίσει παγκοσμίως τα δικαιώματα υπογραφής δισκογραφικής σύμβασης με το νικητή αλλά και με άλλους συμμετέχοντες του talent show X-Factor. Στην Ελλάδα με άψογο και αξιόπιστο τρόπο το πετυχημένο X- Factor οργανώνεται εδώ και δύο χρόνια από την εταιρεία παραγωγής ΕΝΑ PRODUCTIONS και τον τηλεοπτικό σταθμό Ant-1 σε συνεργασία με την εταιρεία μας.
Σχετικά με την αποχώρηση της Ήβης Αδάμου από το X-Factor την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας στα πλαίσια της διαφύλαξης και προστασίας της φήμης της εταιρείας μας και των νομίμων δικαιωμάτων μας να δημοσιοποιήσουμε μετά λύπης μας ότι η αποχώρηση αυτή ήταν προϊόν σχεδιασμού και ενεργειών του κ. Γιώργου Θεοφάνους εν πλήρη αγνοία τόσο της Παραγωγής του X-Factor και των υπολοίπων κριτών, όσο και της διοίκησης του τηλεοπτικού σταθμού Ant-1.
Παρά το ότι προσπαθήσαμε εγκαίρως να αποτρέψουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να το καταγγείλουμε. Η Sony Music έχει στην κατοχή της αδιάσειστα στοιχεία προς απόδειξη των ισχυρισμών της.
Προς άμεση αποκατάσταση της καταφανούς αυτής αδικίας, θεωρούμε σωστό να επιστρέψει η Ήβη Αδάμου στο τρέχον X-Factor και να συνεχίσει να διαγωνίζεται.
Η αξιοπιστία της Sony Music, του Ant-1 και του διεθνούς X-Factor δεν κλονίζονται από μεμονωμένες ανεύθυνες συμπεριφορές και συνεχίζουμε με δύναμη και ευθύνη το πετυχημένο σε όλο τον πλανήτη show ανάδειξης νέων ταλέντων, όπως η Leona Lewis, o Paul Potts και η Suzan Boyle το 2009!
 
Τα ερωτήματα

Εύλογα, στο σημείο αυτό, γεννιούνται αρκετά ερωτήματα:
-Τι εννοούν όταν λένε «ότι η αποχώρηση αυτή ήταν προϊόν σχεδιασμού και ενεργειών του κ. Γιώργου Θεοφάνους»;
-Τι εννοούν όταν λένε «προσπαθήσαμε εγκαίρως να αποτρέψουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να το καταγγείλουμε. Η Sony Music έχει στην κατοχή της αδιάσειστα στοιχεία προς απόδειξη των ισχυρισμών της»;
-Τι ακριβώς έκανε ο Θεοφάνους, πώς το έκανε και τι στοιχεία έχουν στα χέρια τους; Και αφού τα έχουν γιατί δεν τα δημοσιοποιούν; Μήπως, γιατί όπως λένε «προς άμεση αποκατάσταση της καταφανούς αυτής αδικίας, θεωρούμε σωστό να επιστρέψει η Ήβη Αδάμου στο τρέχον X-Factor και να συνεχίσει να διαγωνίζεται»;
Μισό λεπτό…! Αυτά τα στοιχεία, αν υπάρχουν, τότε ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τα παρουσιάσουν.
Οφείλουν να τα δώσουν στη δημοσιότητα για να μάθουν όλοι αυτοί οι τηλεθεατές, που στήνονται κάθε Παρασκευή βράδυ μπροστά στις τηλεοράσεις τους να παρακολουθήσουν το «X Factor», την πλήρη αλήθεια και τι ακριβώς έχει συμβεί.
Οφείλουν να τα δώσουν στη δημοσιότητα γιατί κάποιοι τηλεθεατές πληρώνουν πιστεύοντας ότι αυτοί διαμορφώνουν το αποτέλεσμα.
Οφείλουν να τα δώσουν γιατί, είπαμε, κάπου στο βάθος είναι το… τραγούδι! Με κάτι τέτοιες καταγγελίες όμως, το τραγούδι… πάει στον πάτο!  
 
Πιάσανε… πάτο!

Ενώ όμως. οι τηλεθεατές στήθηκαν χθες το βράδυ να παρακολουθήσουν το «X Factor» για έναν ακόμη λόγο–περιμένοντας δηλαδή… εναγωνίως τι ακριβώς θα πει ο ίδιος ο Θεοφάνους για τις βαρύτατες αυτές κατηγορίες- το μόνο που… εισέπραξαν ήταν τη λακωνική δήλωση του συνθέτη «είμαι κριτής σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι όπως είναι το X Factor αλλά κυρίως, κυρίως είμαι δημιουργός. Και πάνω από όλα είμαι άνθρωπος. Λοιπόν…Η Sony το ξέχασε αυτό. Παρακαλώ εσείς, να το θυμάστε.»
Μόνο αυτό…! Και το τραγούδι… παραμένει στον πάτο!
 
Αντί όμως του ξεκαθαρίσματος από τη λάσπη που δίκαια ή άδικα έχει πέσει σε όλο το «X Factor»  οι τηλεθεατές… απόλαυσαν πολλές φορές τις κόντρες μεταξύ των μελών της κριτικής επιτροπής. Κυρίως, για να λέμε το δίκαιο και να αποδίδουμε στον καθένα τα πλάνα του (αφού γι’ αυτά πασχίζουν!) οι κόντρες υπήρξαν μεταξύ Θεοφάνους και Μουρατίδη. Ατάκες προσβλητικές και απαξίωσης ο ένας προς το πρόσωπο και το έργο του άλλου έδιναν κι έπαιρναν σε όλη τη διάρκεια του show. Ακόμα κι ο «λαμπερός παρουσιαστής»… συνελήφθη αρκετές φορές από την κάμερα να μην ξέρει τι να πει…!  
 
Φήμες…!

Κι όπως είναι λογικό οι φήμες έχουν φουντώσει. Χωρίς να τις ασπαζόμαστε, απλώς δημοσιεύουμε ορισμένες από αυτές, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε όπως μπορούμε τις σκέψεις μας, μπας και βγάλουμε κάνα συμπέρασμα.
Λέγεται ότι άνθρωποι του φιλικού περιβάλλοντος του Θεοφάνους, διαδίδουν ότι ο συνθέτης θα καταθέσει μήνυση σε βάρος της εταιρίας.
Λέγεται ότι η δισκογραφική εταιρεία, θέλοντας να προβάλλει περισσότερο την Ήβη που πρόσφατα κυκλοφόρησε και δίσκο της αποφάσισε να… ρίξει τη βόμβα για να επικοινωνήσει καλύτερα το cd της.
Λέγεται ότι ο Θεοφάνους διεκδικεί την Ήβη ενώ η Sony δεν θέλει να την χάσει.
Λέγεται ότι ο Θεοφάνους έχει συμβόλαιο με τη Sony αλλά ετοιμάζεται να πάει στη Heaven, συμφερόντων Ομίλου ΑΝΤ1, στη θέση του αποχωρήσαντος Φοίβου!
Λέγεται ότι τα «X factor» έχει καταλήξει να είναι πόλεμος συμφερόντων μεταξύ των δισκογραφικών εταιρειών.
Λέγεται ότι…
Λέγεται ότι…
Είναι αλήθεια…! Το τραγούδι… παραμένει στον πάτο!
 
 
Συμπεράσματα…

Τα παιδιά, οι παίκτες, οι συμμετέχοντες στο «X factor» προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανωνυμία. Προσπαθούν να κάνουν καριέρα στο τραγούδι. Κι είναι αλήθεια ότι η παραγωγή έχει κάνει πολύ καλές επιλογές. Υπάρχουν παιδιά εκεί μέσα που μπορούν να υπηρετήσουν το τραγούδι, που δικαιούνται να ακολουθήσουν το όνειρό τους, που θα καταφέρουν στο μέλλον να μας «ταξιδεύουν» με τις φωνές τους.
Θεωρώ ότι δεν αξίζει, χαιρέκακα, όπως τόσοι και τόσοι στο παρελθόν, να εκφράσω γνώμες όπως «reality», «στημένα παιχνίδια». Όχι, είναι περιττό. Άλλωστε… συ είπας!
Τελικά, στο βωμό της τηλεθέασης και των οικονομικών συμφερόντων… σφαγιάζονται υπολήψεις.
Τελικά, μάλλον οι τηλεθεατές δεν φαίνεται να έχουν τον τελικό λόγο αλλά… κάποιοι άλλοι!
Γιατί μπορεί η Sony να κλείνει την επιστολή-βόμβα με τη φράση «Η αξιοπιστία της Sony Music, του Ant-1 και του διεθνούς X-Factor δεν κλονίζονται από μεμονωμένες ανεύθυνες συμπεριφορές» αλλά η δική μας, έχει κλονιστεί…!
Α…! Και να μην ξεχνάμε! Το τραγούδι… παραμένει στον πάτο! 
 
 

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε