Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αντώνης Κανάκης: «το ΕΣΡ προσέβαλε τη Δημοκρατία»!

Το πρόστιμο των 50 χιλιάδων ευρώ που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και πάρα πολλά σχόλια για το πόσο η σάτιρα επιδέχεται λογοκρισία και βαρύτατα πρόστιμα.

Να θυμίσουμε ότι σε μία από τις εκπομπές τους οι «Ράδιο Αρβύλα» αναφερόμενοι στα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και της Siemens, είπαν μεταξύ άλλων πως «λειτουργούν σαν κλίκα οι βουλευτές. Είναι μια σπείρα των 300 που καλύπτει ο ένας τον άλλον» με αποτέλεσμα το ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμο 50.000 ευρώ. Η απόφασή του μάλιστα ανακοινώθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας!

Κι όπως είναι λογικό η δημοσιοποίηση αυτής της απόφασης έχει… φουλάρει με mail και μηνύματα την εκπομπή του ΑΝΤ1, που μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο Αντώνης Κανάκης μιλώντας στην Espresso

«αν σας στείλουμε, και σε ποσοτικό αλλά κυρίως σε επίπεδο περιεχομένου, τα μηνύματα που μας έχουν στείλει οι τηλεθεατές, τα χιλιάδες αυτά sms και emails, το περιεχόμενό τους θα το βρείτε σίγουρα ενδιαφέρον, αλλά εξαιτίας του εκνευρισμού που έχουν και αυτοί, μάλλον δε θα μπορέσετε να δημοσιοποιήσετε τίποτα απ’ όλα αυτά.»

Μάλιστα, στην ερώτηση αν θεωρεί την αντίδραση του ΕΣΡ υπερβολική, ο Αντώνης Κανάκης λέει πως

«δεν είναι απλά υπερβολική, είναι αντιδημοκρατική, είναι προκλητική. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι εξοργιστική! Χωρίς καμία καταγγελία από κανέναν βουλευτή τελικά, αλλά και με την έγγραφη γνωμοδότηση ενός νομικού-επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ο οποίος κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να επιβληθεί καμία ποινή γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους παράβαση και ότι όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαλόγου, στην κρίση της πολιτικής ζωής και απόλυτα μέσα στο πλαίσιο μιας σατιρικής εκπομπής, παρ’ όλα αυτά, οι κύριοι του ΕΣΡ, με υπερβάλλοντα ζήλο, προχώρησαν από μόνοι τους σε αυτήν την επιβολή προστίμου! Και όλα αυτά γιατί είπα στον αέρα της εκπομπής, μετά την παραγραφή του Βατοπεδίου και λίγο πριν την εξεταστική επιτροπή της Siemens, ότι οι βουλευτές με όλη αυτήν την ατιμωρησία, έχουν αρχίσει να λειτουργούν πλέον σαν μια κλίκα, σαν μια σπείρα 300 ανθρώπων, όπου αθωώνουν ο ένας τον άλλο και καλύπτουν ο ένας τον άλλο. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι απλά υπερβολικές, είναι επικίνδυνες και απαράδεκτες. Οι άνθρωποι του ΕΣΡ θα έπρεπε να είχαν ένα υψηλό αίσθημα δικαίου, ένα υψηλό αίσθημα σεβασμού προς την ελευθερία του λόγου, μια ιδιαίτερη παιδεία, με την έννοια της κουλτούρας, της κριτικής σκέψης και της αντίληψης, η οποία θα τους επέτρεπε να εμβαθύνουν πολύ στα πράγματα. Δυστυχώς όμως βλέπουμε, βάσει των αποφάσεών τους τουλάχιστον, ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το μόνο που προσβλήθηκε απ’ όλη αυτήν την υπόθεση είναι η δημοκρατία και την προσέβαλε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο».

Όπως αναφέραμε και χθες, ο ΑΝΤ1 σκοπεύει να μην δεχτεί το πρόστιμο έτσι… αβίαστα αλλά να στηρίξει τη σατιρική εκπομπή του. Μάλιστα, ο Αντώνης Κανάκης μιλώντας στην εφημερίδα Espresso και αναφερόμενος στα… επίμαχα σχόλια της εκπομπής για την «κλίκα» στη βουλή, είπε πως

«φυσικά και δεν αισθανόμαστε ότι είπαμε τίποτα επιλήψιμο στον αέρα, εκτός πλέον αν ζούμε σε μια χώρα όπου το να ασκείς κριτική στην πολιτική ζωή της μέσα από δημοσιογραφικές, σατιρικές ή κάθε είδους τέλος πάντων εκπομπές, θεωρείται επιλήψιμο. Επιλήψιμα είναι όλα αυτά που όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτά είναι επιλήψιμα.»

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις, το ΕΣΡ δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία ανακοίνωση, ούτε ακόμα και για να… αποκαταστήσει το όνομα του βουλευτή που φερόταν να κατήγγειλε την εκπομπή.

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε