Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Έφυγε η Θεώνη Βαχλιώτη – Ολντριτζ

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ενδυματολόγους της εποχής της, φτιάχνοντας κοστούμια για πάνω από τριακόσια θεατρικά και κινηματογραφικά έργα.

Σε ηλικία 78 ετών πέθανε σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην πολιτεία Κονέκτικατ των ΗΠΑ η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνίδα ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο σύζυγός της, Αμερικανός ηθοποιός, Τομ Όλντριτζ.

Η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ είχε γεννηθεί στις 22 Αυγούστου 1932 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα και το Σικάγο. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ενδυματολόγους της εποχής της, φτιάχνοντας κοστούμια για πάνω από τριακόσια θεατρικά και κινηματογραφικά έργα.

Μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα στο Μπρόντγουεϊ με κοστούμια στο έργο του Τενεσί Ουίλλιαμς «Γλυκό Πουλί της Νιότης», σε σκηνοθεσία του Ηλία Καζάν και με πρωταγωνιστές τους Τζεραλντίν Πέιτζ και Πολ Νιούμαν, συνέχισε και έγινε μια από τις πλέον σημαντικές ενδυματολόγους του αμερικανικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Η Ελληνίδα ενδυματολόγος ήταν πολυβραβευμένη. Μεταξύ άλλων, είχε λάβει τρία βραβεία Τόνι για τα κοστούμια που έκανε στα έργα « Το Κλουβί με τις Τρελές» και για τα μιούζικαλ «Άννι» και «Μπάρνουμ». Επίσης, βραβεύτηκε για τα κοστούμια της στα έργα «Chorus Line», «42nd Street», «Γυναίκα της Χρονιάς» και «Gypsy».

Το 1974, τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ για τα κοστούμια στην ταινία «Ο υπέροχος Γκάτσμπι». Για την ίδια ταινία, έλαβε και το βραβείο του Βρετανικού Συμβουλίου Τεχνών. Το 1986, έλαβε την τιμητική θέση στο γνωστό «Theater Hall of Fame».

Το 1976, στα βραβεία που δόθηκαν με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ διακρίθηκε με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» της Νέας Υόρκης. Επίσης, έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Μόδας για κοστούμια σε ταινίες και τιμήθηκε με τη διάκριση της Επιτίμου Διδάκτορος στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου DePauΙ.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε