Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Εγώ που τάιζα επώνυμους έχω φάει φαγητό και από τα σκουπίδια»!

«Εγώ που τάιζα επώνυμους έχω φάει φαγητό και από τα σκουπίδια»!

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την καθημερινότητά τους. Μιας καθημερινότητας που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ευυπόληπτοι και αξιοσέβαστοι πολίτες, οικογενειάρχες με οικονομική άνεση που τα έχασαν όλα και κατέληξαν να κοιμούνται στα παγκάκια, να τρέφονται από δημόσια συσσίτια, αλλά και όπως μαρτυρούν, να ψάχνουν το φαγητό τους ακόμα και στα σκουπίδια!

Απόψε το βράδυ ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στους δρόμους της Αθήνας, στο λιμάνι του Πειραιά, ακόμα και σε νοσοκομεία, όπου συναντά ορισμένους από τους εκατοντάδες άστεγους. Τα όσα λένε στην κάμερα της εκπομπής απεικονίζουν τη δραματική αλλαγή στη ζωή τους που από τα σεντόνια, κατέληξαν να κοιμούνται στα χαρτόνια!


Ο Σάκης Κ. είναι άστεγος και ζει στα παγκάκια, στο λιμάνι του Πειραιά. Οι άλλοι άστεγοι τον φωνάζουν «αρχηγό». Ίσως επειδή είναι ο πιο δυνατός. Δυνατός αισθανόταν όμως, πάντα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια άλλωστε, ήταν σωματοφύλακας στο εξωτερικό και μετρούσε την εβδομαδιαία αμοιβή του, σε χιλιάδες ευρώ. Ζούσε μια ζωή μέσα στη χλιδή και αισθανόταν ανίκητος. «Ως σωματοφύλακας έφτασα να παίρνω και 18.000 Ευρώ. Νόμιζα ότι άνοιγα τη βρύση και έτρεχαν τα λεφτά. Έμεινα χωρίς δουλειά. Δεν είχα να πληρώσω τίποτα. Ήρθα εδώ για να κάνω ένα τσιγάρο και ζω εδώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Έλεγα “ένα βράδυ είναι”. Μετά ήρθε το δεύτερο βράδυ…! Στα παγκάκια του λιμανιού υπάρχουν άγραφοι νόμοι. Καλοί άνθρωποι δεν υπάρχουν. Το λιμάνι είναι ρουφήχτρα. Τα ξημερώματα αναρωτιέμαι και σκέφτομαι τι πρέπει να διορθώσω από όλα αυτά».

Για τις ραγδαίες αλλαγές στη ζωή του μιλά και ο Χρυσόστομος Π. που για χρόνια υπήρξε σεφ σε ένα από τα γνωστότερα εστιατόρια της Μυκόνου. Τις γευστικές δημιουργίες του απόλαυσαν πολλοί επώνυμοι, αλλά όταν βρέθηκε στο δρόμο η ατζέντα με τους celebrities «φίλους» του αποδείχτηκε το πιο άχρηστο αντικείμενο. «Δούλευα και έχω φτάσει να παίρνω και 3.200 Ευρώ τον μήνα. Αποφάσισα να επενδύσω τις οικονομίες μου σε ένα εστιατόριο στη Σκόπελο. Δυστυχώς, δεν πήγαν τα πράγματα όπως τα περίμενα. Τα χρέη με οδήγησαν στη φυλακή, πούλησα ακόμη και το σπίτι μου για να μπορέσω να ξεχρεώσω. Ένα μεσημέρι βρέθηκα χωρίς ούτε ένα ευρώ στη τσέπη. Εκεί άρχισε το μεγάλο μου ταξίδι στους δρόμους. Έχω να μιλήσω στην κόρη μου τρία χρόνια. Πήγα στην Αθηνάς, εκεί όπου υπάρχει το συσσίτιο. Ντράπηκα να μπω μέσα. Μετά έπιασε η βροχή και εκεί αποφάσισα να πάω στο νοσοκομείο να βρω μια θέση για να περάσει η νύχτα. Εγώ που τάιζα επωνύμους έχω φάει φαγητό και από τα σκουπίδια».

Στους δρόμους της Αθήνας γυρίζει και ο Λεό Χ. που υπήρξε διευθυντής τουριστικού γραφείου, αλλά όπως λέει «Μόλις άρχισαν τα προβλήματα στην δουλειά μου άντεξα 9 μήνες. Και ένα απόγευμα έμεινα έξω από το σπίτι. Δεν περίμεναν ούτε για ένα βράδυ. Πρώτος σταθμός μου το Πεδίο του Άρεως. Τότε έμαθα ότι υπάρχει συσσίτιο στον Άγιο Παντελεήμονα. Πήγα εκεί και είπα “παιδιά είμαι και εγώ άστεγος, θέλω ένα πιάτο φαγητό”. Στο δρόμο έμαθα ακόμη και πώς ξαπλώνουν στο παγκάκι ώστε εάν χρειαστεί να σηκωθώ και να προστατέψω τον εαυτό μου. Οι άστεγοι κλέβει ο ένας τον άλλον».

Σε… καλύτερη κατάσταση φαίνεται πως είναι ένας ακόμα άστεγος, ο Γρηγόρης Μ., ο οποίος έχει μετατρέψει το αυτοκίνητό του σε σπίτι. «Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, η νύχτα είναι δύσκολη. Όταν είσαι στο δρόμο όλα είναι δύσκολα. Το αυτοκίνητο είναι το σπίτι μου, εδώ κοιμάμαι! Το αγαπάω, το προσέχω σαν το σπίτι μου ….».

Η κάμερα της εκπομπής του ALPHA απόψε στις 23:45 κάνει «Αυτοψία» και ο Αντώνης Σρόιτερ συναντά τους άστεγους… του διπλανού δρόμου! Ανθρώπους που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, γιατί έχουν χάσει τα πάντα! Οικογενειάρχες που δεν έζησαν στο περιθώριο, αλλά βρέθηκαν ξαφνικά σε αυτό!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε