Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Εκκλησάκι από βόμβες και κάλυκες οβίδων

Εκκλησάκι από βόμβες και κάλυκες οβίδων

Συγκλονιστική θέα, συγκλονιστικές εικόνες, αλλά και συγκλονιστική ιστορία. Σε υψόμετρο 2.530 μέτρων το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία προκαλεί δέος σε όλους όσοι καταφέρνουν να βρεθούν εκεί.

Στο όρος Βόρα, στο Καϊμακτσαλάν, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ο Νίκος Μάνεσης για την εκπομπή του «60΄ Ελλάδα». Συνεχίζοντας το οδοιπορικό του ανά την Ελλάδα για την εκπομπή του στον ALPHA ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε την Έδεσσα καταγράφοντας την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και τις ομορφιές της φύσης. Έτσι λοιπόν βρέθηκε και στο όρος Βόρα, όπου στην τρίτη ψηλότερη κορυφή της χώρας, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, 8 μποφόρ και -8 βαθμών θερμοκρασία, βρέθηκε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που όπως μου είπε «έχει μια απίστευτη ιστορία. Αυτό το εκκλησάκι είναι ένα σέρβικο μνημείο. Στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν γίνει φοβερές μάχες. Οι Σέρβοι προσπαθούσαν να καταλάβουν το ύψωμα, στο οποίο αμύνονταν οι Γερμανοί με τους Βούλγαρους. Οι Σέρβοι είχαν χάσει 3.000 άνδρες και στη μνήμη των πεσόντων λοιπόν, έφτιαξαν έναν εκκλησάκι το οποίο έχει χτιστεί από τα υπολείμματα των μαχών. Έχουν βέβαια χρησιμοποιήσει το τσιμέντο που έφτιαχναν τα πολυβολεία, αλλά τα κολωνάκια της εκκλησίας είναι βόμβες αεροπλάνων, τα διακοσμητικά στοιχεία, οι σταυροί κλπ είναι από κάλυκες οβίδων, ενώ το κάγκελο του περίβολου της εκκλησίας είναι από αγκαθωτό συρματόπλεγμα των χαρακωμάτων. Στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές».

Κι από τις μάχες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, στη μάχη της καθημερινότητας! Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, σε μια περιοχή που ζει σχεδόν αποκλειστικά από τη γη και το χειμερινό τουρισμό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αγρότες δείχνουν στην κάμερα της εκπομπής την αδιάθετη σοδιά κρεμμυδιών, μιλούν για τις εισαγόμενες ασθένειες που καταστρέφουν τις καστανιές και τις αυξανόμενες δυσκολίες που καθιστούν μη κερδοφόρες τις καλλιέργειες. Όσοι εγκατέλειψαν τη ζωή της πόλης για να γυρίσουν με τις οικογένειές τους στο χωράφι διηγούνται τις δυσκολίες, αλλά και τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Εξηγούν στον Νίκο Μάνεση γιατί δεν μετανιώνουν και γιατί δεν το βάζουν κάτω, ενώ ο ίδιος μου είπε πως «περιδιαβήκαμε τα χωριά της περιοχής, όπου οι αγρότες ζεσταίνουν τους κινητήρες και είναι έτοιμοι να βγουν στις Εθνικές Οδούς. Καταγράψαμε τα προβλήματά τους, καταγράψαμε και τις ενστάσεις τους, καταγράψαμε και τις δικές μας ενστάσεις. Δηλαδή, πώς γίνεται οι αγροτικές απεργιακές κινητοποιήσεις να γίνονται πάντα την περίοδο που δεν υπάρχουν αγροτικές εργασίες. Παρ’ όλα αυτά έχουν όντως πολλά προβλήματα, πολλοί από αυτούς έχουν αδιάθετη την παραγωγή τους».

Απόψε, στις 24:00, λοιπόν ο Νίκος Μάνεσης μέσα από τη συχνότητα του ALPHA, μας ξεναγεί στην Έδεσσα καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του «60΄ Ελλάδα» τις ομορφιές της φύσης, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων. Το «μαγικό» δέντρο από την Κίνα, Κίνκο Μπάι Λόμπα, το οποίο φύτεψαν στην πόλη Γάλλοι στρατιώτες, αλλά και το… κοτόχορτο, καθώς και το σαπούνι από γάλα γαϊδούρας που κάνει θραύση είναι μερικές από τις εικόνες που σίγουρα θα κερδίσουν το ενδιαφέρον.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε