Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

ΕΡΤ: «Λεφτά υπάρχουν»!

ΕΡΤ: «Λεφτά υπάρχουν»!

Λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές όπου κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει, επέλεξε η διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2011 και ο απολογισμός της διετίας 2010-2011.

Τυχαίο; Δεν νομίζω! Οι τωρινοί διοικούντες της κρατικής τηλεόρασης αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά αφού δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει τις επόμενες ημέρες μετά τις εκλογές. Καλύτερα λοιπόν τώρα που μπορούν… επίσημα!
Έτσι, εμφάνισαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην ΕΡΤ υπάρχουν λεφτά.

Όπως αναφέρεται λοιπόν στο δελτίο Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. Λάμπης Ταγματάρχης, «υπογράμμισε ότι οι πολύπλευρες δράσεις που ανέλαβε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κατά την τελευταία διετία, σε συνδυασμό με τον οικονομικό εξορθολογισμό στις δαπάνες και τα κόστη λειτουργίας της, αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όλους, όσοι “προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη, ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να υπάρχει”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η διοίκηση της εταιρείας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνει η ΕΡΤ “ζωντανή, κυρίαρχη, αυτόνομη και ανεξάρτητη”, σεβόμενη πάντοτε τον Έλληνα πολίτη που την χρηματοδοτεί μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού της διετίας 2010 – 2011, ο προεδρεύων του Δ.Σ. της ΕΡΤ κ. Στέλιος. Στεφάνου τόνισε ότι οι οικονομικοί στόχοι της διοίκησης της ΕΡΤ επετεύχθησαν πλήρως, αφού:

-Δημιουργήθηκε πλεόνασμα (κέρδη προ φόρων) 91 εκατομ. ευρώ (34 εκ. το 2010 και 57 εκ. το 2011)

-Οι οφειλές σε τρίτους μειώθηκαν από 111 εκατ. ευρώ το 2009 σε 43 εκατ. ευρώ το 2011, χωρίς να υπάρχει κανένα υπερήμερο ποσό. Με τον τρόπο αυτό η ΕΡΤ κατέστη συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να διεκδικεί καλύτερους οικονομικούς όρους στην αγορά προγράμματος και υπηρεσιών.

-Ο τραπεζικός δανεισμός, από 10 εκατ. ευρώ το 2009 μειώθηκε σε μόλις 1 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ στις 31.03.2012 η εταιρεία παρουσιάζει ταμιακά διαθέσιμα 4 εκατ. ευρώ.

-Δημιουργήθηκαν ταμειακά πλεονάσματα, ώστε η ΕΡΤ να προχωρήσει σε επενδύσεις που ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ το 2010, 4,4 εκατ. ευρώ το 2011 και αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατ. ευρώ το 2012.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι τα κέρδη της εταιρείας (προ φόρων) το 2011 ανέρχονται σε 57 εκατ. ευρώ, με έσοδα 329 εκατ. και έξοδα 272 εκατ. ευρώ. Η πραγματική βελτίωση ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ, αφού τα συνολικά έσοδα στη διετία μειώθηκαν κατά 46 εκατ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ.».

Αυτά λοιπόν τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΔΣ της ΕΡΤ, που προσπαθεί εμφανώς να κερδίσει τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας τον «οικονομικό ορθολογισμό» που έκαναν κατά την περίοδο διοίκησή τους. Βέβαια, για ακόμα μία φορά, πρέπει να επισημάνουμε ότι μπορεί πράγματι η κρατική τηλεόραση να έχει κρατήσει χρήμα στα ταμεία της αλλά αυτά είναι από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για μία κρατική τηλεόραση που δεν έχει σοβαρό πρόγραμμα αλλά πολλά… πασαλείμματα που γεμίζουν μεν το πρόγραμμά της αλλά ελάχιστα από αυτά παρακολουθούνται από τους τηλεθεατές. Με αυτές τις εκπομπές μάλιστα, που βγάζει, ίσως έπρεπε τα χρήματα στο ταμείο να ήταν περισσότερα.

Όσο πάντως αφορά το θέμα για την αγορά των δικαιωμάτων του Champions League της περιόδου 2012 – 2015, που φαίνεται να βγήκαν αδικαιολόγητα πολλά χρήματα από το ταμείο της ΕΡΤ, η απάντηση του Λάμπη Ταγματάρχη ήταν ότι σύμφωνα με αυτούς «η απόφαση ήταν ορθή και ομόφωνη από το Δ.Σ. και ελήφθη με γνώμονα τα συμφέροντα της εταιρείας».

Τέλος, να υπενθυμίσουμε για ακόμα μία φορά ότι μπορεί να υπάρχουν λεφτά στην ΕΡΤ αλλά δεν υπάρχει πρόγραμμα. Ως εκ τούτου λοιπόν, αφού απόφασή τους είναι να παρουσιάζουν αποθεματικό και να μην έχουν προγραμματισμό, ας προτείνουν να μειωθεί το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουμε οι φορολογούμενοι για την ΕΡΤ και να μένουν τα χρήματα στα… δικά μας ταμεία που τα έχουμε σίγουρα, περισσότερη ανάγκη! Γιατί λεφτά μπορεί να υπάρχουν στην ΕΡΤ αλλά δεν υπάρχουν στα σπίτια των περισσότερων πολιτών!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε