Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο για την ελληνογερμανική φιλία

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο για την ελληνογερμανική φιλία

Με τον Πολιτισμό και δη την 7η Τέχνη προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Οι πολιτικές εξελίξεις και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και πολλών γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης απέναντι στη δοκιμαζόμενη χώρα μας, έδωσε την αφορμή και την ιδέα να δημιουργηθεί τον Απρίλιο του 2015 ο Ελληνογερμανικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Deutsch-Griechische Kulturassoziation e.V.». Πρώτη δραστηριότητά του το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ HELLAS FILMBOX BERLIN, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βερολίνο. Το φεστιβάλ θα προσφέρει την ευκαιρία στο γερμανικό κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας και πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016 στο Babylon, έναν από τους παλαιότερους και πλέον ιστορικούς κινηματογράφους του ανατολικού Βερολίνου.
 

 
Το φεστιβάλ αποτελεί μια σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης με σκοπό μέσα από τη ματιά των δημιουργών, η Ελλάδα να λαμβάνει πλέον ριζικά διαφορετικό πρόσημο θεώρησης από εκείνο που της επιβάλλουν τα γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έτσι ο ελληνικός κινηματογράφος θα εμβαθύνει ουσιαστικά εκεί όπου η γερμανική ειδησεογραφία αδυνατεί, ώστε το γερμανικό κοινό, θεατές και δημοσιογράφοι, να ενημερωθεί για την Ελλάδα τον καιρό της κρίσης, κόντρα στο λεγόμενο «Griechenland-Bashing», δηλαδή της καταιγιστικής αρνητικής δημοσιότητας που υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια γύρω από την Ελλάδα. Μέσω μάλιστα ενός παράλληλου προγράμματος (πολιτικές συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και εφήβους, ομιλίες ακαδημαϊκών, διαδραστικές συζητήσεις), θα αποτελέσει την απαρχή μιας εκ νέου τοποθέτησης γύρω από την Ελλάδα, ως «σφάλμα συστήματος» (system error) στην Ευρώπη.

Σε αυτά τα πλαίσια, το HFBB θέτει ως προτεραιότητά του την προβολή και υποστήριξη νέων και πρωτότυπων κινηματογραφικών ειδών από το χώρο της τέχνης, του animation και του πειραματικού σινεμά, δημιουργώντας γι αυτά ένα νέο ξεχωριστό τμήμα, το «Νέα Οράματα / New Visions».

Στόχος των διοργανωτών είναι να γίνει το φεστιβάλ κοινωνός σε μια συλλογική προσπάθεια προώθησης του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό, αλλά και να δώσει βήμα σε δημιουργούς από άλλες χώρες που ασχολήθηκαν στο έργο τους με την Ελλάδα. Με αυτή την τακτική δέχονται ταινίες τόσο Ελλήνων όσο και ξένων κινηματογραφιστών με την προϋπόθεση αυτές να πραγματεύονται ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την αποκάλυψη στο γερμανικό κοινό της πραγματικής Ελλάδας», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζοντας τη διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου που αποτελεί μία σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης και έχοντας τη στήριξη των: Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, Σύλλογος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βερολίνου Βρανδεβούργου κ.α.

Οι κινηματογραφιστές καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από την 1η Αυγούστου 2015 έως τις 31 Σεπτεμβρίου 2015 και το πρώτο Φεστιβάλ θα λάβει χώρα μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016, στον κινηματογράφο Babylon, στο κέντρο του Βερολίνου και κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ημερών θα προβληθούν περίπου 35 ταινίες.
 

 
Μέσα από το HELLAS FILMBOX BERLIN (HFBB) οι διοργανωτές του, έλληνες και γερμανοί ευελπιστούν στον παραγωγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, δύο χωρών που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όξυναν τις μεταξύ τους σχέσεις. Όταν λοιπόν αρκετά γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υψώνουν τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους, ο Πολιτισμός, ιδιαίτερα σήμερα που η Ευρώπη βρίσκεται έντονα αντιμέτωπη με μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς της, αναλαμβάνει να γεφυρώσει τις διαφορές.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε