Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Για τον Πολιτισμό… ρε γαμ$#%το»

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όλα… για τον Πολιτισμό. Όχι για την… καρέκλα και τα συν αυτής αγαθά, όπως κάκιστα μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν!

Οι προθέσεις είναι αγνές και προπαντός… ανιδιοτελείς. «Για τον Πολιτισμό… ρε γαμ$#%το», όπως θα μπορούσε να εκφράσει κάποιος με πιο… λαϊκό τρόπο τη στάση που κινούνται οι αντικρουόμενες πλευρές. Κι «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» ή Νόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη μία πλευρά να θεσπίζει νέους νόμους και την άλλη να απαντά με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Όλα αυτά, στο όνομα του Πολιτισμού βεβαίως βεβαίως, συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων με ορισμένες από τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του. Ανάμεσα σε αυτές και το Εθνικό Θέατρο που είναι σαφές ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης δεν επιθυμεί να αποχωρήσει πριν τη λήξη της θητείας του.

Στο καινούργιο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση από τις 31 Μαρτίου δεν υπάρχει μία τροπολογία που θα προστεθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή και σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο θα μπορέσει να… λήξει τις θητείες των επικεφαλής στους εποπτευόμενους φορείς του όταν αυτοί δεν υποβάλλουν τις παρασιτήσεις τους, όπως ο Σωτήρης Χατζάκης. Η είδηση της τροπολογίας αυτής προκάλεσε την αντίδραση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου που σε δήλωσή του αναφέρει ότι «Ανάμεσα στις “σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, μέτρα για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό”, όπως ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβάνεται και τροπολογία με την οποία λήγουν οι θητείες όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο (Εθνικό Θέατρο κλπ).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού απέτυχε καταφανώς να απαξιώσει το έργο μου στο Εθνικό Θέατρο και να θίξει την τιμή και την υπόληψή μου, με αβάσιμες κατηγορίες, ψευδέστατους ισχυρισμούς και τη διασπορά φημών. Γι’ αυτό και προωθεί αυτήν την τροπολογία.

Ένα έχω να δηλώσω. Μετά την κακοήθεια έρχεται η χλεύη. Αυτά σίγουρα δεν συνιστούν Αριστερά. Προφανώς δεν ασχολείται με την αποτροπή πωλήσεων πολύτιμων αγαθών της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε ιδιωτικούς πλειστηριασμούς. Ασχολείται αποκλειστικά με την παράνομη και απαράδεκτη δίωξή μου.
Θα λογοδοτήσει. Και στο λαό που αγαπά το Εθνικό Θέατρο. Και στη Δικαιοσύνη. Προσωπικά, ο ίδιος».

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του Υπουργείου Πολιτισμού διαρρέουν ότι λειτουργώντας στο πλαίσιο της διαφάνειας, σκοπεύουν τα οικονομικά πεπραγμένα στο Εθνικό Θέατρο επί διεύθυνσης Σωτήρη Χατζάκη να περάσουν… από κόσκινο στο κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας ώστε να διαπιστωθεί πόσοι, ποιοι και πόσα χρήματα λάμβαναν από αυτό.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε