Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Γυάρος: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το “κολαστήριο”!

Γυάρος: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το “κολαστήριο”!

Στο χώμα της έχουν μαρτυρήσει εκατοντάδες άνθρωποι, αφού από τους ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιείτο ως τόπος εξορίας. Ωστόσο ορισμένοι κάνουν αγώνα πιστεύοντας και αποδεικνύοντας ότι η Γυάρος από «κολαστήριο» αξίζει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τους «θησαυρούς» της που αποτελούν τον «πνεύμονα της Μεσογείου».

Οι δύο αυτές εικόνες του κυκλαδίτικου νησιού αποτυπώνονται στην έρευνα της εκπομπής «360°». Από τη μία οι μνήμες για το «κολαστήριο» αφού σε αυτό περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι έζησαν εκεί εφιαλτικές στιγμές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και της κατοχής.

Όπως η Ελευθερία Γανίτη που ήταν από εκείνους που έζησαν το πιο σκληρό πρόσωπο της Γυάρου. Συνελήφθη λίγο μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967 μπροστά στα μάτια της μητέρας της και της δίχρονης κόρης της και μέσα στο αμπάρι ενός μεταγωγικού του στρατού, έφθασε στο νησί.«Εγώ δεν μπορώ να το συγχωρήσω ποτέ γιατί δεν βασάνισαν μόνο εμένα, βασάνισαν και το παιδί μου, που σε μια στιγμή του στέρησαν και τους 2 γονείς στην πιο τρυφερή του ηλικία και δεν ήξερε πού, πώς γιατί…! Φαντάστηκε ότι το εγκαταλείψαμε. Εγώ κοιμόμουν το βράδυ με μια χαρά ότι θα δω στον ύπνο μου το μωρό μου, γιατί το έβλεπα κάθε βράδυ. Ένα ξημέρωμα στις 5 το πρωί -εκείνη την ώρα στις 5 το πρωί φώναζαν από το μεγάφωνο τα ονόματα των μητέρων που απολύονται, άφησαν 11. Δεν ήμουν εγώ! Μετά από αρκετό καιρό πάλι τα ξημερώματα στις 5 ακούστηκαν άλλα 10 ονόματα, αλλά πάλι δεν ήμουν εγώ..», αφηγείται στη Σοφία Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως μετά από 18 μήνες εξορία το παιδί της δεν την γνώρισε.

Ωστόσο, η άλλη εικόνα, όπως φαίνεται από την εκπομπή του ALPHA, είναι αισιόδοξη για το μέλλον του νησιού. Τα τελευταία χρόνια οι ψαράδες παρατήρησαν ότι πολλές φώκιες Μονάχους-Μονάχους βγαίνουν στις παραλίες της Γυάρου και τελικά περιβαλλοντολόγοι ανακάλυψαν ότι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού μεσογειακής φώκιας, που είναι είδος προς εξαφάνιση, ζει σε αυτό το ερημονήσι του Αιγαίου, ενώ στο βυθό της Γυάρου υπάρχει ένα δάσος από θαλάσσια φύκια, που αποτελούν τον «πνεύμονα της Μεσογείου». Η περιοχή έπρεπε να προστατευθεί και δημιουργήθηκε γύρω από τις ακτές της Γυάρου, σε μία ακτίνα 3 ναυτικών μιλίων, μία θαλάσσια προστατευόμενη ζώνη όπου εκεί θα μπορεί να ζει ανενόχλητη όπως έκανε πάντα από τα Ομηρικά χρόνια, η μεσογειακή φώκια. Η κάμερα των «360°» ταξίδεψε στο νησί με τις επιβλητικές ερειπωμένες φυλακές με δύο νέα παιδιά, τον Χρήστο Παπαδά και την Ελίνα Σαμαρά, που αγωνίζονται να αλλάξουν τη μοίρα της Γυάρου.
«Το οραματίζομαι από τόπο εξορίας σε τόπο αφθονίας. Και πέρα από αυτό οραματίζομαι να καταλάβει την αξία της περιοχής η τοπική κοινωνία των γύρω νησιών, να μπορέσουν να αγαπήσουν το νησί και να το δουν με άλλο μάτι, ότι μπορεί να τους προσφέρει πολύ ιδιαίτερα πράγματα, να το επισκέπτονται οι ίδιοι, αλλά και ο κόσμος που θα μπορέσει να καταλάβει σιγά σιγά τι υπάρχει εδώ στη Γυάρο. Πως μπορεί να έρθει εδώ κόσμος όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά από όλον τον κόσμο», τονίζει η Ελίνα Σαμαρά, θαλάσσια βιολόγος της WWF Ελλάς.

Απόψε, στις 23.30, η Σοφία Παπαϊωάννου με την εκπομπή «360°» επιστρέφει στο «θανατονήσι» της εξορίας καταγράφοντας με την κάμερα του ALPHA συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων για όσα βίωσαν εκεί, αλλά και τους αγώνες δύο νέων παιδιών που έχουν βαλθεί να μετατρέψουν τον εφιάλτη σε όνειρο…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε