Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η αλυσίδα αλληλεγγύης πέρα από τα κόμματα

Η αλυσίδα αλληλεγγύης πέρα από τα κόμματα

Προσφέρουν ανιδιοτελώς, χωρίς να περιμένουν… την ψήφο σας. Ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Δεν έχουν σχέση με κανένα κόμμα, δεν ζητούν τις ψήφους σας, δεν αποσκοπούν στη δημοσιότητα. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, αυτούς που έχουν ανάγκη.
Κάποιοι από αυτούς είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, αλλά οι περισσότεροι είναι άγνωστοι. Δεν τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα, αλλά βλέποντας όσα συμβαίνουν γύρω τους, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.
Οι ομάδες αυτές, όπως μου είπε η Σοφία Παπαϊωάννου, «ενώθηκαν για να συνεισφέρουν με τις δράσεις τους. Ενώνονται μέσα από μία μαγική, αόρατη αλυσίδα αλληλεγγύης, στέλνοντας ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα».
Η δημοσιογράφος, μέσα από την εκπομπή της «360ο» στον ALPHA συναντά γνωστούς καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους που εκφράζονται πολιτικά μακριά από τα κόμματα, κατεβαίνουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια και προσπαθούν με πράξεις να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης.
Αυτή η «αόρατη αλυσίδα αλληλεγγύης» ενώνει τον Κωστή Μαραβέγια και τη Νατάσσα Μποφίλιου από την καλλιτεχνική πρωτοβουλία «Αγάπη Ρε Ματζόρε», το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, δημιουργίες γκράφιτι και την ομάδα Pire-A-ctive, την θεατρική ομάδα της «αφιλοκερδούς» παράστασης «Interview».

«Νομίζω ότι δεν εκφράζεται πια η εποχή μέσα από ένα πολιτικό τραγούδι. Υπάρχει ανάγκη για πολιτικό ορθολογισμό και για δράσεις. Δράσεις που έχουν αποτέλεσμα. Μπορώ να κλειστώ στο σπίτι μου, να γράψω κάτι, να δείξω αλληλεγγύη γράφοντας έναν στίχο, ένα τραγούδι. Αλλά νομίζω ότι η εποχή δεν έχει ανάγκη από αυτό. Δεν πρόκειται να γίνει καμία επανάσταση μέσα από ένα τραγούδι, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ριζικά. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει κάτι είναι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά. Και αυτό πρέπει να γίνει σε πρακτικό επίπεδο. Πρέπει να γίνεται στο δρόμο, με δράσεις. Και δε μιλάω μόνο σε επίπεδο συλλογικότητας. Πρέπει να γίνει μια υπέρβαση του “εγώ”. Είμαστε μια εγωπαθής κοινωνία. Με μεγαλύτερη αρρώστια, αυτήν ακριβώς την εγωπάθεια», λέει ο Κωστής Μαραβέγιας στην κάμερα της εκπομπής.
Για την πολιτική των πράξεων και όχι των λόγων, αλλά και για την πρωτοβουλία «Αγάπη Ρε Ματζόρε», μιλά και η Νατάσσα Μποφίλιου, τονίζοντας πως «Θεωρήσαμε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει μόνοι, έξω από τα κόμματα, αυτόνομα, να φτιάξουν μια ομάδα, παρέα, να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν ξεχωριστά μέσα από τις συναυλίες που ο καθένας προσπαθεί να τοποθετηθεί, αλλά όλοι μαζί σαν ομάδα να αποκτήσουμε και μια πιο συλλογική δράση. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε τελείως αυθόρμητα, είναι από αυτές τις αποφάσεις που παίρνεις επειδή απλά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, αποφασίζεις στη στιγμή και λες “τώρα είναι η ώρα να κάνω κάτι”».
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, δόθηκε μια συναυλία με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν σε οργανισμούς με ανθρωπιστική δράση. Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και το «Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού» και χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος αναφέρει ότι «Αυτό που με κινητοποίησε είναι όταν ένας ασθενής μου ήρθε σε πολύ άσχημη κατάσταση, στα πρόθυρα πνευμονικού οιδήματος. Είχε να πάρει τα φάρμακά του τέσσερις μήνες, γιατί δεν είχε πλέον κάλυψη και δεν είχε τα χρήματα να τα πάρει. Είπα στον εαυτό μου εκείνη τη στιγμή ότι από εδώ και στο εξής είμαι και εγώ συνένοχος αν δεν γίνει κάτι».

Απόψε, στις 23:45, οι «360°» κάνουν έρευνα στις ομάδες νέων ανθρώπων, που ενώνονται και κινητοποιούνται σε δράσεις μακριά από τα πολιτικά κόμματα. Η Σοφία Παπαϊωάννου συναντά ομάδες που συνεισφέρουν, εμψυχώνουν, στηρίζουν τους συνανθρώπους τους, ή ακόμα και τους ίδιους τους εαυτούς τους, δίνοντας τελικά μια νέα πολιτική απάντηση στην κρίση. Γιατί και η κρίση γεννά πράξεις και ελπίδα…

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε