weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ και η δήλωση της Προέδρου του ΔΣ για το «κούρσεμα» στο ταμείο

Η ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ και η δήλωση της Προέδρου του ΔΣ για το «κούρσεμα» στο ταμείο | Newsit.gr

Για το κούρεμα-κούρσεμα στους κόπους τόσων χρόνων σκληρά εργαζόμενων, το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνέλευση των μετόχων μελών του, όπου ακούστηκαν πολλά, ενώ είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα ακουστούν, θα ειπωθούν και θα γίνουν περισσότερα. Χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, μετά την οποία ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ σε έκτακτη συνεδρίαση του, σήμερα 28 Ιουνίου 2012, αφού εκτίμησε την κατάσταση και στάθμισε τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Γενική Συνέλευση, συνεκτιμώντας τις θέσεις των τεσσάρων Ενώσεων μετόχων μελών του ΕΔΟΕΑΠ και προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού μας για το συμφέρον των ασφαλισμένων του, ομόφωνα προχώρησε στις παρακάτω αποφάσεις:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τον Κλάδο:

Επειδή δεν κατάφερε να πείσει ένα μέρος των ανθρώπων του Κλάδου, για τη λήψη μέτρων ως αναγκαία συνθήκη επιβίωσης του ΕΔΟΕΑΠ, την οποία επιβάλλει η πιο δραματική στιγμή της Μεταπολιτευτικής περιόδου για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας και του Τύπου. Μέτρα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να είναι σε θέση να στηρίζει τους ανθρώπους μας στο παρόν και στο μέλλον και στα πιο δύσκολα: στην αρρώστια και στα γηρατειά.

Επειδή μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση δεν κατάφερε να παρουσιάσει ολοκληρωμένα την εικόνα των χειρισμών του για την προστασία των Αποθεματικών μας και τη διαχείριση του Οργανισμού, που σε κάθε περίπτωση έγινε με τρόπο νόμιμο και επωφελή, εξυπηρετώντας άμεσες ανάγκες λειτουργίας και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ.

Επειδή στην προσπάθεια του, να αποκαλύψει με επίσημα στοιχεία την εν ψυχρώ «ληστεία» που επιφύλαξε η ΤτΕ στα Αποθεματικά του Οργανισμού μας, πρόβαλε εμφατικά τις δραματικές επιπτώσεις αυτών των μονομερών ενεργειών της ΤτΕ, αφήνοντας περιθώρια να πυροδοτηθεί η αγωνία των συναδέλφων για την τύχη του Ταμείου μας. Έτσι, επικράτησε σύγχυση και σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που εντατικά καλλιεργήθηκε, η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν κατάφερε εγκαίρως να καταστήσει σε όλους κατανοητό, ότι με τα μέτρα που έχει λάβει και με την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των Αποθεματικών, επιτεύχθηκε η παράταση της διάρκειας βιωσιμότητας του Ταμείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ λαμβάνοντας υπόψη τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του Κλάδου σε συνδυασμό με τα μέτρα, που έχουν ληφθεί περιορίζοντας το εύρος των παροχών του Οργανισμού μας, δεσμεύεται ότι θα τα επανεξετάσει στην κατεύθυνση αφενός μεν της διασφάλισης της βιωσιμότητας του Οργανισμού, αφετέρου δε της περαιτέρω στήριξης εκείνων των συναδέλφων και των οικογενειών τους, που με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια ανήκουν σε ευαίσθητες και σκληρά δοκιμαζόμενες κατηγορίες.

Ζητά από τις τέσσερις Ενώσεις να ορίσουν από κοινού, άμεσα το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου 2012, Ανεξάρτητη Ελεγκτική Αρχή για τον οικονομικό έλεγχο της διαχείρισης των Αποθεματικών του Οργανισμού ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του ελεγκτικού πορίσματος, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, με την παράδοση του πορίσματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ δεσμεύεται ότι θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης. Επιθυμία όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι εκλογές να διεξαχθούν εντός του Σεπτεμβρίου 2012.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ δεσμεύεται ότι θα συγκεντρώσει όλα τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση και θα δώσει άμεσα πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις, αποδίδοντας πλήρη οικονομική και νομική ανάλυση των ενεργειών του.

Ο ΕΔΟΕΑΠ:

-Το πρώτο Ταμείο, που επέστρεψε ως απαράδεκτο το υπόλοιπο του λογαριασμού της ΤτΕ

-Το Ταμείο που δημοσιοποίησε το θέμα αναγκάζοντας την ΤτΕ να ομολογήσει τον αδιαφανή τρόπο διαχείρισης του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Κεφαλαίου όλων των Ελλήνων

-Το Ταμείο των σκληρά εργαζομένων στα ΜΜΕ που έβαλε τον εισαγγελέα στην ΤτΕ, δηλώνει, προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Εναρμονισμένο με τις αποφάσεις των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών του Κλάδου θα εντείνει τους αγώνες του ενάντια στο ληστρικό «κούρεμα» του PSI και μέχρι να γυρίσει και το τελευταίο ευρώ από την ΤτΕ στο Ταμείο των σκληρά εργαζομένων ανθρώπων του Τύπου».

Χθες μάλιστα, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου, έκανε την εξής δήλωση:

«ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ζητάω συγγνώμη για την εύλογη αγωνία που προκάλεσε στον Κλάδο η ανακοίνωση για την ΤτΕ την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Ανθρώπινο λάθος μας, που έγινε σε μια πανελλαδική και πανευρωπαϊκή συγχυτική ατμόσφαιρα.

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν κατέρρευσε αλλά κινδυνεύει σοβαρά από: Το εγκληματικό κούρεμα της 9ης Μαρτίου, την αδιαφανή διαχείριση των Αποθεματικών του από την Τράπεζα Ελλάδος και αποδεδειγμένα διοικητικά λάθη στο πάλαι ποτέ εύρωστο παρελθόν του.
Όλα τα έχω δημόσια καταγγείλει.

Σε αντίθεση με το «Κοινωνικό» Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας που καταρρέει, το Αυτοδιαχειριζόμενο και Αυτοδιοικούμενο Ταμείο μας, με απολύτως Καταστατικές και ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ, έχοντας έγκαιρα λάβει μέτρα, είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά τις Συντάξεις, να παρέχει υψηλής Ποιότητας Περίθαλψη και να στηρίζει με κοινωνικές παροχές τους 20000 ασφαλισμένους του για το 2012 μέχρι και το 2014.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ όλους τους ασφαλισμένους μας ότι τα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ είναι 60.668.483,02 € (7/6/2012) και αφορούν στην κάλυψη πάγιων και λειτουργικών αναγκών μας. Τα χρήματά μας είναι μέχρι το τελευταίο ευρώ κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού. Είναι χρήματα για τη διαχείριση των οποίων από τον Καταστατικό μας νόμο ρητά την ευθύνη έχει η Διοίκηση και αποτελούν την περιουσία των σκληρά εργαζόμενων της Ενημέρωσης.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, ότι το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του ΕΔΟΕΑΠ στην ΤτΕ είναι, στις 7/6/2012, 90.312.441,47 € και όχι 5.618.934,25 € όπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Προβόπουλος. Και χαιρετίζω το γεγονός ότι η Εισαγγελική Αρχή διερευνά τη διαχείριση των Αποθεματικών μας από τα 115.312.441,47 € της 9ης και όχι από τα 59.097.624,42 € της 12ης Μαρτίου 2012.

ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και εντολή των Ενώσεων του Κλάδου ψήφισα ΟΧΙ στο κούρεμα και θα αντιστέκομαι στο PSI με όλες μου τις δυνάμεις, τις οποίες αντλώ μόνο από τις Αξίες που υπηρετώ και από τους συναδέλφους, που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύονται. Είμαι ανοιχτή σε κάθε έλεγχο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ θα πρέπει να δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη όχι μόνο για τα Αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά για το Κοινωνικό Κεφάλαιο όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας που υποχρεώθηκαν με νόμο, να εμπιστευθούν την, όπως αποδεικνύεται απολύτως αδιαφανή διαχείρισή της, πριν και μετά το PSI.

Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνω προσωπικά στο ακέραιο και στο μέρος που μου αναλογεί!

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Καλώ όλους τους ασφαλισμένους και τις Ενώσεις μας, με ψυχραιμία να σταθμίσουν ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός. Αν είναι η Σπανοπούλου, η παραίτησή μου στη διάθεσή τους…

ΔΗΛΩΝΩ ότι αν η νόμιμη πλειοψηφία ζητήσει κάλπη φυσικά και θα την έχει.

Αν ο Κλάδος επιλέξει να παραδώσει τον ΕΔΟΕΑΠ σε αυτούς που καθοδηγούν, βρίζουν και βιαιοπραγούν ενάντια σε δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του, τότε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Φιλιππάκης χτυπώντας εμένα και άλλους συναδέλφους έδειρε τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν αξίζει ούτε να τον μηνύσω!

Αυτοί που βρήκαν την ευκαιρία, γιατί δυστυχώς τους δόθηκε, να επιχειρήσουν τη διοικητική άλωση του ΕΔΟΕΑΠ για παραταξιακά και κομματικά οφέλη είναι εκείνοι που διέλυσαν την ΕΣΗΕΑ και άφησαν τον κλάδο ανυπεράσπιστο στην πολιτική ασυδοσία, τα εργοδοτικά συμφέροντα και την ανεργία.

Ως δημοκρατικά εκλεγμένη Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ έχω το νόμιμο καθήκον και την ηθική υποχρέωση να προστατεύσω με κάθε νόμιμο μέσο τον Οργανισμό από πιθανή επανάληψη των τραμπουκισμών της Γενικής Συνέλευσης.

Ως μέλος της ΕΣΗΕΑ ντρέπομαι γιατί ανήκω σε συνδικαλιστικό σωματείο που ΔΕΝ καταδίκασε απερίφραστα τη βία!

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ τα μέλη του ΔΣ να υποστηρίξουν τις προτάσεις που καταθέτω στη σημερινή συνεδρίαση, να συμβάλουν με γόνιμο και υπεύθυνο προβληματισμό για την εκτίμηση και αντιμετώπιση της κατάστασης και να δοθεί διέξοδος με γνώμονα μόνο τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, τη δημοκρατικότητα, το Καλό του Ταμείου μας, την αξιοπρέπεια και την ευθύνη καθενός ξεχωριστά και όλων ΜΑΖΙ.

Στη ζωή, στη δουλειά και στον ΕΔΟΕΑΠ έχω έμπρακτα αποδείξει ότι παλεύω όρθια μέχρι το τέλος και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω».

#TAGS MM