Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα

Η ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα

Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον…! Κι η αλήθεια είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ύστερα από κάθε οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία μας, η Ελλάδα περνούσε μια περίοδο ανάπτυξης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα οι δεκαετίες ΄50-΄70, κατά τις οποίες η χώρα μας, αφού γνώρισε την καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε τους δεύτερους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, μετά την Ιαπωνία.
Τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται όμως τώρα η χώρα; Μπορεί η Ιστορία να διδάξει και να «οδηγήσει» τη χώρα βγάζοντάς την από την κρίση; Τις απαντήσεις αναζητά η Σοφία Παπαϊωάννου που στην εκπομπή της, την «360ο» στον ALPHA, μιλά με ιστορικούς, οικονομολόγους, αλλά και με ανθρώπους που έχουν επιχειρήσεις – μοντέλα ανάπτυξης και γνωρίζουν επιτυχία μέσα στην κρίση.
«Εγώ έκανα πάντα αυτό που δεν έκαναν όλοι οι άλλοι», λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, ο οποίος συνεχίζει τη μακρά παράδοση της οινοποιίας στη Νεμέα. Πάνω από τη μισή παραγωγή του εξάγεται σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. «Οι επιχειρήσεις του κρασιού είναι ιδανικές επιχειρήσεις ανάπτυξης, είναι μοντέλα. Είναι μια επιχείρηση γεωργική, μεταποιητική και εμπορική», λέει τονίζοντας ότι «θα περιμέναμε από το κράτος να μας δώσει ένα σταθερό μοτίβο νόμων και πραγμάτων και να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας, να μην μας αλλάζει συνέχεια».
Στην ακριτική Φλώρινα, μια οικογένεια αποφάσισε να επενδύσει στην τεχνολογική καινοτομία των ανθρακονημάτων και των υαλονημάτων, καταφέρνοντας να εξάγει τα προϊόντα της σε 13 χώρες και να αναπτύσσεται ραγδαία μέσα στην κρίση. «Όταν πάμε στο εξωτερικό η πρώτη εντύπωση είναι μια αμφισβήτηση, που την αντιμετωπίζουμε επειδή είμαστε από την Ελλάδα. Και λόγω της κρίσης και επειδή το προϊόν είναι καθαρά τεχνολογικό και η Ελλάδα δεν είναι συνυφασμένη με κάτι τεχνολογικό», λέει ο Κοσμάς Τιριακίδης που τελείωσε πριν από λίγα χρόνια το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας από τους ελάχιστους που έμειναν στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι συμφοιτητές του βρήκαν δουλειές στο εξωτερικό. «Είναι η μεγαλύτερη πληγή για την Ελλάδα αυτή την στιγμή. Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους νέους, τα παιδιά της ηλικίας μου αλλά και τις νεότερες γενιές που έρχονται, πιστεύω ότι είναι το κλειδί για την ανάπτυξη».

Ποιο είναι όμως το μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να μας βγάλει σήμερα από την κρίση; «Ψάχνουμε για επενδυτικές σκέψεις και πρωτοβουλίες που κινούνται σε μια επιχειρηματική τροχιά διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Δε χρειάζονται άλλες καφετέριες, άλλα παραδοσιακά τουριστικά καταλύματα, να μη στραφούμε στα πράγματα που στην παραδοσιακή οπτική ήταν πιο εύκολα και πιο εύληπτα. Αν έπρεπε να ακολουθήσουμε έναν κλάδο, θα ήταν να επενδύσουμε εκεί που επενδύουν και όλες οι άλλες χώρες, στην τεχνολογική καινοτομική ανανέωση», δήλωσε στη Σοφία Παπαϊωάννου ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, που πριν γίνει υπουργός δίδασκε πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Ωστόσο ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Κώστας Κωστής, λέει στην κάμερα της εκπομπής ότι «η χώρα διευκολύνεται και αναπτύσσεται όταν υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες που ξέρουν πού θέλουν να την πάνε και δεύτερον που ξέρουν να αξιοποιήσουν το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον»!
Απόψε, στις 00:30, στον ALPHA η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από την εκπομπή της «360ο» αναζητά την αλήθεια για την ανάπτυξη, υπενθυμίζοντας τις αλήθειες της Ιστορίας…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε