Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Η εξομολόγηση του Σταμάτη Σπανουδάκη

Η εξομολόγηση του Σταμάτη Σπανουδάκη

Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν από τους σπουδαιότερους έλληνες συνθέτες. Ο Σταμάτης Σπανουδάκης καταφέρνει με τη μουσική του να μας ταξιδεύει σε έναν ωραιότερο κόσμο, εκεί που δεν υπάρχουν… φωνές αλλά μόνο νότες!

Ο καταξιωμένος συνθέτης παραχώρησε συνέντευξη στην Έλενα Κατρίτση, η οποία θα μεταδοθεί αυτήν την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 4 το μεσημέρι, στην εκπομπή της «Προσωπικά» στη ΝΕΤ. Ο Σταμάτης Σπανουδάκης μίλησε για όλα: από τα παιδικά του χρόνια και το πώς τον κέρδισε η μουσική, τα ξενύχτια και τα σκυλάδικα που δούλεψε, τον έρωτα για τη σύζυγό του, τους εχθρούς του αλλά και για τις επιθέσεις στο Γιώργο Νταλάρα.

Ο πατέρας μου δεν ήθελε να ασχοληθώ με τη μουσική γιατί ήταν πολιτικός μηχανικός και με προόριζε για διάδοχό του. Μάλιστα μου είχε κρύψει και την κιθάρα μου. Χρειάστηκε η παρέμβαση του παππού μου, ο οποίος ήταν πιο προοδευτικός .
Όταν ήμουν 15 χρόνων, ο πατέρας μου πέθανε. Και τότε ξεσάλωσα. Βλέπεις , η μητέρα μου ήταν πολύ γλυκιά, τρυφερή αλλά δεν είχε τη δύναμη να με σταματήσει .Ήταν πάντα αυτό που λέμε ‘’ η γυναίκα του ισχυρού άνδρα’’. Στα 17 έφυγα από το σπίτι, ζούσα δουλεύοντας σε σκυλάδικα και έμενα στα σπίτια που είχαν φίλες μου χορεύτριες», αναφέρει ο συνθέτης ξεδιπλώνοντας τις μνήμες από την παιδική του ηλικία.

Το 1969 γνώρισε τη σύζυγό του Ντόρη, για την οποία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχοντας περάσει μαζί πολλές θύελλες, πλέον γυρνάω το κεφάλι μου, βλέπω τη Ντόρη και νομίζω ότι βλέπω εμένα. Το “έσονται οι δυο εις σάρκα μία’’ ισχύει 100% στην περίπτωσή μας, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας από τους δύο πλέον είναι μισός . Κι όντως είμαι μισός !
Και όσο περνάνε τα χρόνια , τόσο πιο ορεξάτος είμαι να της χαρίσω το μισό εαυτό μου. Είναι ο άνθρωπός μου , το ιδανικό της γυναίκας. Για μένα το σώμα, το πρόσωπο, ο λαιμός, το χέρι της Ντόρης είναι η γυναίκα. Ακόμα και στις άπιστες, εντός εισαγωγικών, στιγμές μου, είμαι πιστός στη Ντόρη».

Μπορεί η σύζυγός του να είναι ο έρωτας και ο άνθρωπος της ζωής του αλλά ο σπουδαίος έλληνας συνθέτης μιλά στην Έλενα Κατρίτση και για την άλλη μεγάλη αγάπη του, τη μουσική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε με αφορά το τραγούδι γιατί δεν αισθάνομαι ότι έχω τελειώσει τα χρέη μου στη μουσική. Αυτό που ονειρεύομαι είναι η μουσική μου να πετύχει σε όλη τη γη. Και να λέω ‘’ελάτε εδώ να μάθετε τέχνη’’. Όχι συρτάκι, dance, μπουζούκι και χορούς..».

Όσο για τους εχθρούς που έχει αποκτήσει και για τις επιθέσεις που δέχεται, υποστηρίζει ότι «το στοίχημα και ο τσαμπουκάς είναι να τους φέρεις στα νερά σου κι όχι να πας εσύ . Δηλαδή να φθάσει ο εχθρός σου να λέει “σε μισώ αλλά είσαι φοβερός μουσικός…”»

Όσο για τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Γιώργος Νταλάρας στις συναυλίες του, σχολιάζει: «Δεν είναι ωραίο να σου πετάνε γιαούρτια και καρέκλες. Δεν τον «μαλώσανε» για τη φωνή του . Άλλο το ταλέντο και άλλο η στάση ζωής. Θα δούμε κι άλλα τέτοια γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να εξανίσταται με το προοδευτικό σύστημα , το οποίο έχει βάλει τα πάντα στην άκρη για την τσέπη του. Και δε μιλάω μόνο για το Νταλάρα , μπορώ να αναφέρω άλλους ογδόντα. Δεν παύω να εκτιμώ τη φωνή του. Αν είχε προσέξει και δεν είχε θελήσει να γίνει καθωσπρέπει , ο λαός θα τον είχε ακόμα στο στόμα του. Την εποχή που τον γνώρισα, ήταν η φωνή της Ελλάδας . Αυτό τελείωσε γιατί θέλησε να γίνει άλλο από αυτό που είναι».

Την ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη κι εξομολόγηση του Σταμάτη Σπανουδάκη, μπορείτε να την παρακολουθήσετε αυτή την Κυριακή στις 4 το μεσημέρι από τη ΝΕΤ στην εκπομπή «Προσωπικά» της Έλενας Κατρίτση.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε