Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η ΕΡΤ στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο

Η ΕΡΤ στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο

Ενώ οι παραγωγές ελληνικών τηλεοπτικών σειρών συνεχώς μειώνονται και τη θέση τους στα προγράμματα των εγχώριων καναλιών βλέπουμε να «εισβάλλουν» η μία μετά την άλλη τούρκικη σειρά, η ΕΡΤ αποφασίζει να στηρίξει τον ελληνικό κινηματογράφο.

Βέβαια, θα περιμέναμε από τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης να είχε ήδη προχωρήσει στην παραγωγή κάποιας ελληνικής σειράς και να μην καθυστερεί τόσο πολύ να πάρει τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Ακόμα η σειρά «Ουζερί Τσιτσάνης» που έχει εγκριθεί, περιμένει…! Αλλά είναι αλήθεια ότι οι διοικούντες στην ΕΡΤ αυτήν την περίοδο τρέχουν με τις πολιτικές εξελίξεις και κάποιοι μάλιστα εξ αυτών… τρέχουν στην είσοδο του ραδιομεγάρου για να προϋπαντήσουν κάποιους πολιτικούς αρχηγούς! Αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος…!

Σχετικά λοιπόν με την απόφαση που πήραν να στηρίξουν τον ελληνικό κινηματογράφο, η ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρει:
«Στο πλαίσιο του Νόμου για το 1,5% (Ν.3905/10), η ΕΡΤ Α.Ε. προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής, μέσω χρηματοδότησής της.
Από το 2008 έως σήμερα έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση 88 τίτλοι κινηματογραφικών παραγωγών. Ενώ για τρία χρόνια είχε αδρανήσει η διαδικασία αξιολόγησης και η συμμετοχή της ΕΡΤ στην παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ προχώρησε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στη σύσταση ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης για το «1,5%», η οποία αποτελείται από τον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα, τον Γενικό Διευθυντή Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μουσικό Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Βερνίκο και τον κριτικό κινηματογράφου και σκηνοθέτη Νίνο Φένεκ Μικελίδη.
Ήδη η ΕΡΤ, έχει χρηματοδοτήσει τις παρακάτω ταινίες με τα αντίστοιχα ποσά:
-«Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή: 200.000 €
-«Το Ταγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη: 150.000€
-«Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου: 90.000 €
-«Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου: 150.000 €
-«Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι: 50.000 €
-«Η Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας
Ψύκου: 32.641 €

Στο αμέσως προσεχές μέλλον, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πρόκειται να ανακοινώσει και την χρηματοδότηση 20 ακόμη κινηματογραφικών ταινιών.
Παράλληλα, η ΕΡΤ διαμόρφωσε συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων του «1,5%», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ως ουσιαστικός πυλώνας στήριξης και διαμόρφωσης της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας, σε μια περίοδο βαθειάς χρηματοδοτικής κρίσης.

Ειδικότερα, το προϋπολογισθέν ποσό που αντιστοιχεί στο «1,5%» για την εκάστοτε χρηματοδοτική περίοδο, θα διατίθεται ως εξής:
-Το 40% έως 50% θα αφορά σε ποιοτικές κινηματογραφικές παραγωγές και ταινίες ευρείας απήχησης, συμπαραγωγές ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως με το ΕΚΚ, αλλά και με άλλες ελληνικές εταιρείες παραγωγής ή ανεξάρτητους Έλληνες παραγωγούς.
-Το 25% έως και 35% θα διατίθεται σε κινηματογραφικές παραγωγές ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού (low budget), αποκλειστικής χρηματοδότησης της ΕΡΤ Α.Ε.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται, για πρώτη φορά από τη δημόσια τηλεόραση, η δυνατότητα σε νέους, πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς να εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτικές πηγές για την υλοποίηση των ταινιών τους. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, η ΕΡΤ θα διαθέτει δικές της κινηματογραφικές παραγωγές για τα διεθνή φεστιβάλ και την παγκόσμια διανομή και εκμετάλλευση, αλλά και για απεριόριστες τηλεοπτικές μεταδόσεις από τα κανάλια της.
Η χρηματοδότηση ταινιών σε αυτό πλαίσιο, θα γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που ορίζει η ΕΡΤ, η οποία θα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου την πρώτη ή τη δεύτερη κινηματογραφική ταινία των σκηνοθετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός παραγωγής της ταινίας δεν θα ξεπερνά το πλαφόν των 200.000 €, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών επί του προϋπολογισμού 9% για τον σκηνοθέτη, 3% για τον σεναριογράφο και 8% για τον παραγωγό, πλέον ΦΠΑ και πλέον εργοδοτικών εισφορών, ενώ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, διανομής και διακίνησης της ταινίας ανήκουν αποκλειστικά στην ΕΡΤ Α.Ε.

Η αποκλειστική χρηματοδότηση των ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού – low budget από την ΕΡΤ Α.Ε. δεν θα αποκλείει την προσφορά χορηγιών ή τη συμμετοχή προαγοράς δικαιωμάτων από διανομείς ή sales agents.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του 1,5%, δεν εντάσσονται στις Τηλεταινίες, για τις οποίες η ΕΡΤ Α.Ε. έχει ήδη προχωρήσει στην από 05.12.2012 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραγωγών/δημιουργών για κατάθεση προτάσεων τηλεοπτικού προγράμματος.
-Ανάλογο ποσοστό (25% έως 35%) θα διατίθεται σε διεθνείς κινηματογραφικές συμπαραγωγές, στις οποίες αποδεδειγμένα συμμετέχει τουλάχιστον ένας συμπαραγωγός εκτός Ελλάδος».

Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι κινηματογραφικές ταινίες που θα εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε