Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η Πέμη Ζούνη «συναντά» τη Μελίνα Μερκούρη

Η Πέμη Ζούνη «συναντά» τη Μελίνα Μερκούρη

Είναι από τις σπουδαιότερες ελληνίδες ηθοποιούς έχοντας «χαρίσει» εκπληκτικές ερμηνείες στο φιλοθεάμον κοινό, τόσο μέσα από τις θεατρικές όσο και από τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ερμηνείες της. Αυτή τη φορά η Πέμη Ζούνη «συναντά» μία εκ των κορυφαίων ελληνίδων ηθοποιών έχοντας διακριθεί και στο εξωτερικό όχι μόνο για το καλλιτεχνικό έργο της αλλά και για τη δραστηριότητά της στα κοινά: τη Μελίνα Μερκούρη.

«Η Πέμη Ζούνη συναντά τη Μελίνα Μερκούρη» είναι ο τίτλος της παράστασης που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της Ελληνίδας που «έφυγε» από κοντά μας πριν από 21 χρόνια. Μίας παράστασης που αναδεικνύει την πορεία της σημαντικής Ελληνίδας που αγωνίστηκε διεθνώς για την προβολή της χώρας μας και του ελληνικού Πολιτισμού!

Τα σύντομα κείμενα που παρεμβάλλονται «φωτογραφίζουν» τις πιο σημαντικές στιγμές από την αρχή της ζωής της έως το θάνατό της με προεκτάσεις στο σήμερα και στις γενιές που ενέπνευσε δίνοντας όμως τη δυνατότητα και στις νεότερες γενιές να την «γνωρίσουν» και να επιμένουν όσο και η ίδια στο δικό τους όραμα. Άλλωστε, όπως έλεγε στους δικούς της ανθρώπους λίγο πριν πεθάνει: «προσέξτε καλά, δεν θα αφήσετε να με ξεχάσουν, δεν θέλω να γίνω ανάμνηση, θέλω να είμαι καθημερινά μαζί σας! Γιατί πεθαίνεις πραγματικά, όταν σε έχουν ξεχάσει…»!

Τα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Λοΐζου, Κούρτ Βάιλ και άλλων δημιουργών θα «ζωντανέψουν» ξανά στη σκηνή «δεμένα» με την κάθε στιγμή της ζωής της Μελίνας. Ως προς τη ροή της παράστασης οι μουσικές και τα τραγούδια που ακούγονται αλλά και το οπτικό υλικό είναι περιεχόμενα από τις ταινίες και τις παραστάσεις όπου συμμετείχε η ίδια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αφήγηση εναλλάσσεται με τις μουσικές και τα τραγούδια και συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό. Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Δευτεραίος, την αφήγηση κάνει η Πέμη Ζούνη που ερμηνεύει και τραγούδια της παράστασης, ενώ τραγουδά και η Μαργαρίτα Γκινοσάτη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ρέινα Εσκενάζυ, τη μουσική επιμέλεια έχει κάνει η Μπέσσυ Γιαννοπούλου και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Γιώργος Ροϊλός.

Στη «συνάντηση» της Πέμης Ζούνη με τη Μελίνα Μερκούρη ο λόγος είναι καθορισμένος. Αν όμως «συναντιόντουσαν» εκτός κειμένου τι θα έλεγε, τι θα ήθελε να πει η Πέμη στη Μελίνα; Στην ερώτησή μου αυτή η ηθοποιός απάντησε πως θα της έλεγε: «Αγαπημένη μας Μελίνα. Τα πράγματα χειροτέρεψαν λίγο από τότε που “έφυγες”. Κρατάμε ακόμα το χιούμορ μας, κάτι είναι κι αυτό. Αλλά χάσαμε το έρμα μας, νομίζω. Ούτε από τα γλυπτά που αγάπησες δεν μπορούμε να κρατηθούμε πια. Γλιστράμε. Δεν νομίζω πως πρέπει να ανησυχήσεις όμως. Θα τη βρούμε την άκρη κι αυτή τη φορά. Το βλέπω στα μάτια των νέων παιδιών. Στις ομάδες που βάζουν το ανύπαρκτο χαρτζιλίκι τους για να κάνουν θέατρο. Στον κόσμο που ψάχνει ακόμα στα τραγούδια την ψυχή του. Θα τη βρούμε την άκρη, γιατί είστε ακόμα μαζί μας. Χαιρετισμούς στον Μάνο. Και σ’ όλους τους άλλους που μας στέλνουν έμπνευση»

Η παράσταση «Η Πέμη Ζούνη συναντά τη Μελίνα Μερκούρη» ξεκίνησε την καλοκαιρινή της περιοδεία την Παρασκευή 31 Ιουλίου από τη Λευκάδα και θα «ταξιδέψει» ακόμα στη Σκιάθο (11 Αυγούστου), στην Πάρο (18 Αυγούστου), στην Κυπαρισσία (22 Αυγούστου), στη Γλυφάδα (30 Αυγούστου), στην Κηφισιά (12 Σεπτεμβρίου), στην Ερέτρια, στην Καλαμάτα και στη Νέα Σμύρνη. Μία παράσταση, μία «συνάντηση» που αξίζει να παρακολουθήσετε για να θυμηθείτε αλλά και για να οραματιστείτε…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε