Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η Ραχήλ Μακρή επικεφαλής για το… ραχηλιάρικο!

Η Ραχήλ Μακρή επικεφαλής για το… ραχηλιάρικο!

Οι δηλώσεις της πριν από τις εκλογές ότι θα κόψουμε μόνοι μας χρήματα προκάλεσαν σχόλια και από τα διεθνή ΜΜΕ. Εκτός όμως από τα σχόλια φαίνεται ότι υπήρξαν και κάποιοι που εμπνεύστηκαν και σύντομα θα γίνει μεγάλη πορεία για το «ραχηλιάρικο» στην οποία μάλιστα σκοπεύει να είναι παρούσα η ίδια η Ραχήλ Μακρή.

Το «ραχηλιάρικο» θα είναι το θέμα άρματος στο καρναβάλι της Κοζάνης και η βουλευτής όπως αποδεικνύεται θα… στηρίξει τον πρωτότυπο αυτό σχολιασμό για τις δηλώσεις της παίρνοντας θέση μπροστά στο άρμα. Για τις ανάγκες της εκπομπής του «60’ Ελλάδα», ο Νίκος Μάνεσης ταξίδεψε στο Βελβεντό και όπως μου είπε «πήγαμε για να μιλήσουμε με τους κατοίκους. Προχωρώντας, βλέπουμε πολύ κόσμο μαζεμένο σε μια καφετέρια, μπαίνουμε λοιπόν και βλέπουμε ένα γνώριμο πρόσωπο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, την κυρία Ραχήλ Μακρή που είχε κομματική συγκέντρωση για να ευχαριστήσει αυτούς που την ψήφισαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Η κυρία Μακρή, η οποία ξέρει από αυτοσαρκασμό και αυτό είναι καλό για τους πολιτικούς, μας μιλάει για το “ραχηλιάρικο”! Είναι το κεντρικό θέμα του Καρναβαλιού της Κοζάνης, όπου πολλοί θα είναι μεταμφιεσμένοι σε χιλιάρικο επειδή, όπως θα θυμάσαι, η κυρία Μακρή “έκοβε” χρήματα παραμονές εκλογών. Και μάλιστα προτίθεται να είναι η ίδια μπροστά στον Καρνάβαλο, η Ραχήλ Μακρή επικεφαλής του γκρουπ με το «ραχηλιάρικο». Αυτή την περίοδο, όλοι ζουν στον αστερισμό του Καρναβαλιού, του Φανού όπως λέγεται στην περιοχή και ετοιμάζουν όλα αυτά τα αποκριάτικα happenings».

Εκτός όμως από τη συνάντησή του με τη βουλευτή ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του μας ξεναγεί και στον τόπο που γεννήθηκε ο Ζορμπάς, ο άνθρωπος που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από το διήγημα του Νίκου Καζαντζάκη. Όπως μάλιστα μου είπε «Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τα Πιέρια Όρη και προορισμός μας ήταν το χωριό Καταφύγι, εκεί που γεννήθηκε ο Ζορμπάς. Πηγαίνουμε να βρούμε το σπίτι του Ζορμπά, αλλά πέφτουμε σε πυκνή χιονόπτωση και αποκλεισμένους δρόμους. Προχωράμε λοιπόν με τη βοήθεια των εκχιονιστικών και έτσι καταφέρνουμε να φτάσουμε στο μαγικό χωριό του Ζορμπά όπου ξετυλίγεται η ιστορία του. Βρήκαμε το σπίτι του, εκεί όπου έζησε ο Ζορμπάς. Το πραγματικό όνομα του Ζορμπά είναι Γιώργος, στο βιβλίο όμως αναφέρεται ως Αλέξης Ζορμπάς. Ο Καζαντζάκης γνώρισε τον Ζορμπά στη Μάνη και έγιναν φίλοι και θέλησε να γράψει την ιστορία αυτού του μποέμ τύπου που ταξίδευε, γύρναγε και ήταν άνθρωπος του γλεντιού. Όταν όμως έστειλε στο γιο του Ζορμπά, ο οποίος ήταν αξιωματικός, το βιβλίο για να το εγκρίνει, αυτός απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη διότι θεωρούσε ότι αυτά που είχε γράψει ο Καζαντζάκης για τον πατέρα του ήταν ανυπόστατα. Έτσι λοιπόν, ο πονηρός ο Κρητικός, ο Καζαντζάκης, έκανε την εξής ντρίπλα και άλλαξε το όνομα του ήρωά του και το βιβλίο βγήκε ως Αλέξης Ζορμπάς και όχι Γιώργος Ζορμπάς. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μην εμπλακεί με τον Νόμο. Μίλησε για ένα μη υπαρκτό πρόσωπο ενώ αναφερόταν σε ένα υπαρκτό πρόσωπο. Σε αυτό το χωριό λοιπόν, υπάρχει το σπίτι όπου έζησε η οικογένεια, ένα σπίτι που ανακαινίζεται και πρόκειται να γίνει μουσείο. Οι κάτοικοι του χωριού θυμίζουν φυσιογνωμικά τον Ζορμπά, αλλά δεν ξέρω αν έχουν τον χαρακτήρα του».

Στο οδοιπορικό όμως για την αποψινή εκπομπή «60’ Ελλάδα» συνέβη και ένα ατύχημα και μάλιστα όπως μου λέει ο Νίκος Μάνεσης «παραλίγο να γίνουμε μάρτυρες ανθρώπινης απώλειας. Μια από τις αναρριχήτριες πέφτει από τον καταρράκτη, βυθίζεται στα νερά και για μερικά δευτερόλεπτα που μοιάζουν με αιώνες εξαφανίζεται κάτω από το νερό και κινδυνεύει να πνιγεί. Στο τέλος, καταφέρνει να βγάλει στην επιφάνεια το κεφάλι της, να πάρει μια ανάσα, να πιαστεί από τα βράχια και όλα αυτά εκτυλίσσονται μπροστά στην κάμερα».

Απόψε τα μεσάνυχτα λοιπόν, στον ALPHA, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60΄Ελλάδα» μας ξεναγεί σε Σέρβια, Βελβεντό και στα χωριά της Λίμνης Αλιάκμονα ξετυλίγοντας τις ιστορίες της καθημερινότητας των κατοίκων που έχουν επιλέξει να ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε