Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η συγγραφέας Victoria Hislop μιλά για «Το Νησί» του MEGA

Η ακριβότερη -από κάθε άποψη!- παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης

Χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μερικοί τυχεροί είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε το πρώτο επεισόδιο της σειράς του MEGA «Το Νησί».
 
Το «τυχεροί» κρατήστε το και θα το επαληθεύσετε ιδίοις όμμασι, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 10 παρά 10 το βράδυ που κάνει επίσημα πρεμιέρα η καινούργια σειρά στο MEGA.
 
Έχετε διαβάσει πολλά για την καινούργια αυτή σειρά. Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να αποτυπώσει όλα όσα θα νιώσουν οι τηλεθεατές. Από το πρώτο επεισόδιο αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μία σειρά, μία παραγωγή που τιμά την τηλεόραση.
 
Στην εποχή της γενικότερης «φτήνιας» και των fast food προγραμμάτων, το «Νησί» έρχεται να αποδείξει ότι η τηλεόραση (και οι άνθρωποί της) μπορεί να προσφέρει πολλά όταν και άμα θέλει.
 
Ναι…! Είναι μία ακριβή παραγωγή. Το κανάλι της Μεσογείων αποφάσισε να ρισκάρει. Εξαρτάται λοιπόν από εμάς, τους τηλεθεατές αν θα υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες ή αν… αξίζουμε φτηνιάρικες (κυρίως αισθητικά) παραγωγές.
 
Πριν από την προβολή του πρώτου επεισοδίου μίλησε η συγγραφέας τους βιβλίου Victoria Hislop. Κι όλα όσα είπε, μας εκφράζουν απόλυτα, οπότε ας αφήσουμε την ίδια να τα πει.
 
«Με ρώτησαν πάρα πολλές φορές γιατί είπα όχι σε έναν παραγωγό του Χόλιγουντ ενώ αντίθετα είπα ναι στον Πέτρο Μπούτο της τηλεόρασης του MEGA. Στην πρώτη μας συνάντηση που δεν ήταν και πολύ μακριά από εδώ του εξήγησα ότι θέλω να βρίσκομαι κοντά στην παραγωγή της σειράς «Το Νησί». Ο Πέτρος αντίθετα με τον παραγωγό του Χόλιγουντ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό. Παρόλο που η ιστορία μου για τη Σπιναλόγκα ήταν εντελώς φανταστική υπήρξαν αληθινοί άνθρωποι πάνω σε αυτό το νησί που υπέφεραν από τη λέπρα. Ήθελα να βεβαιωθώ ότι η μνήμη τους θα γινόταν σεβαστή. Αναφέρομαι ιδιαίτερα σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, το Μανόλη Φουντουλάκη που υπέφερε από την ασθένεια της λέπρας για πάρα πολλά χρόνια. Έγινε φίλος με όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν σ’ αυτήν την παραγωγή. Με τη ζεστασιά του, τη δύναμή του και πάνω απ’ όλα τη σοφία του. Ο Μανόλης Φουντουλάκης, μας ενέπνευσε και μας επηρέασε όλους. Δυστυχώς ο Μανόλης έφυγε από κοντά μας φέτος το Μάιο σε ηλικία 86 ετών. Αλλά πιστεύω ότι αν ήταν εδώ μαζί μας απόψε θα ήταν πολύ χαρούμενος για αυτό που πρόκειται να δούμε. Θα ήταν πολύ περήφανος με τη συμμετοχή του κι εμείς όσοι τον ξέραμε είμαστε πολύ περήφανοι που τον γνωρίσαμε.
 
Πριν προχωρήσουμε με το MEGA δύο χρόνια πριν συναντήθηκα με το σκηνοθέτη, το Θοδωρή Παπαδουλάκη στην Κρήτη. Πήγαμε μαζί στη Σπιναλόγκα. Είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικό ταλέντο. Έξυπνος και με όραμα. Σε κάθε επεισόδιο δημιουργούσε πάθος, δράμα και αγωνία. Ο Θοδωρής διάλεξε την πιο καταπληκτική ομάδα ανθρώπων να δουλέψει μαζί του και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έδωσαν όλη τους την ενέργεια.
 
Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου η σεναριογράφος έβαλε πολύ έξυπνα νέες καταστάσεις και σχέσεις. Όλα αυτά είναι παραπάνω αποδοτικά όταν προσπαθήσεις να διασκευάσεις ένα μυθιστόρημα που είναι ήδη πολύ γνωστό στο κοινό.
 
Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο στη δουλειά της Μιρέλλας ήταν ότι έπρεπε να διαβάζει τα σχόλια του συγγραφέα. Αλλά είμαι σίγουρη ότι και η Μιρέλλα θα θυμάται τις φορές που μου τηλεφώνησε στην Αγγλία και με έβρισκε πολύ συγκινημένη με τις σκηνές που έχει γράψει. Κλάψαμε και γελάσαμε πολύ μαζί.
 
Είναι μία εξαιρετική παραγωγή σε όλα τα επίπεδα. Οι ηθοποιοί είναι παραπάνω από εκπληκτικοί και δεν θα μπορούσαν να μοιάζουν περισσότερο με τους ήρωες που εγώ είχα φανταστεί. Είναι σαν να βγήκαν από το μυαλό μου, στη συνέχεια εμφανίστηκαν στις σελίδες του βιβλίου μου και στο τέλος βρέθηκαν κοντά μας στην οθόνη.
 
Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι παίζονται από έμπειρους ηθοποιούς αλλά επιπλέον υπάρχουν εκατοντάδες κομπάρσοι, όλοι τους ηθοποιοί και από περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Σπιναλόγκα. Πολλοί από τους ηλικιωμένους κομπάρσους θυμούνται την περίοδο που η Σπιναλόγκα ήταν αποικία των λεπρών. Η παρουσία τους στα γυρίσματα έδωσε μία μοναδική αυθεντικότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Μοιάζει πολύ περισσότερο με ταινία παρά με τηλεόραση. Από την κινηματογράφηση μέχρι τη σκηνογραφία, το μακιγιάζ και τα κοστούμια.
 
Πρέπει επίσης να αναφέρω και την εκπληκτική μουσική που έγραψε ο Μίνως Μάτσας, η οποία προσθέτει μία διαφορετική διάσταση σε αυτήν την παραγωγή.
 
Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που ξεκίνησε η διάθεση του βιβλίου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βάθυνε. Η δέσμευση του MEGA και του παραγωγού Νίνου Ελματζιόγλου να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης μοιάζει αυτές τις μέρες να είναι ακόμη πιο γενναία.
 
Το «Νησί» είναι ένα βιβλίο γεμάτο με χαρακτήρες που δεν τα παρατούν ποτέ. Είναι γεμάτοι με αισιοδοξία και ελπίδα. Ίσως αυτά τα στοιχεία είναι τα πλέον κατάλληλα για τους τηλεθεατές αυτή τη χρονική περίοδο. Πιστεύω ωστόσο ότι καθρεφτίζουν και την τόλμη των παραγωγών. Είμαι μία πολύ τυχερή μυθιστοριογράφος. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε τον ενθουσιασμό για το τελικό αποτέλεσμα.
 
Η πλειοψηφία των συγγραφέων που έδωσαν το βιβλίο τους για να μεταφερθεί στην τηλεόραση είναι δυσαρεστημένοι και συχνά το ίδιο νιώθουν και οι τηλεθεατές. Όμως αυτή τη φορά η κατάληξη δεν είναι έτσι. Παρόλο που είμαι συγγραφέας μπορώ να σας πω ειλικρινά πως μερικά πράγματα δεν μπορείς να τα περιγράψεις με λέξεις. Μερικές φορές οι λέξεις δεν είναι αρκετές. Και νομίζω ότι τις εξάντλησα όλες για να περιγράψω την εκτίμηση και το θαυμασμό που νιώθω για αυτήν την παραγωγή».
 
 
Στο χέρι μας λοιπόν –και συγκεκριμένα στο τηλεκοντρόλ μας- είναι να αποδείξουμε ότι οι τηλεθεατές αξίζουμε ακριβές αισθητικά παραγωγές!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε