Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Καταδικαστική απόφαση για το STAR

Καταδικαστική απόφαση για το STAR

Χρηματική ποινή στο STAR αλλά και φυλάκιση σε στελέχη του επιβάλλεται με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η απόφαση αυτή αλλάζει τα δεδομένα στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο όπου είναι.. συνηθισμένη η κατάχρηση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η καταδικαστική απόφαση λήφθηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορά την αγωγή που κατέθεσε πριν από έναν περίπου χρόνο ο Νίκος Μαστοράκης εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού STAR για προβολή αποσπασμάτων από δικές του εκπομπές χωρίς να έχουν πάρει την άδειά του.

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο… είθισται να χρησιμοποιείται υλικό χωρίς να έχουν όμως λάβει την απαραίτητη άδεια των δημιουργών, ή από όποιον κατέχει την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Σε αυτή την επικρατούσα κατάχρηση πνευματικής ιδιοκτησίας φαίνεται όμως ότι πρόκειται να μπει κάποια τάξη και να σταματήσουν να λένε «ε, δεν θα μας κάνουν τίποτα» αφού πλέον υπάρχει και καταδικαστική απόφαση!

Όλα ξεκίνησαν όταν η εκπομπή «Μεσημεριανή Μελέτη» με την Ελεονώρα Μελέτη είχε προβάλλει απόσπασμα από την εκπομπή «Αν» του Νίκου Μαστοράκη όπου η Τατιάνα Στεφανίδου έκανε συνέντευξη της Μαλβίνας Κάραλη. Ο γνωστός σκηνοθέτης και παραγωγός λοιπόν έστειλε εξώδικο στο STAR με το οποίο ζητούσε να μην προβάλλουν αποσπάσματα από εκπομπές του χωρίς τη συγκατάθεσή του, διεκδικώντας μάλιστα τη νόμιμη αμοιβή για την προβολή των αποσπασμάτων αυτών.

Στη συνέχεια μάλιστα έκανε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην προβάλλονται τα αποσπάσματα ούτε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού σταθμού και η απόφαση που είχε βγει ήταν υπέρ του αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «απειλεί κατά του καθ’ ων χρηματική ποινή ποσού χιλίων (1000) ευρώ για κάθε παράβαση εκ μέρους τους της παραπάνω διάταξης της παρούσας», ενώ για τα αναφερόμενα στελέχη του με «προσωπική κράτηση δύο μηνών για κάθε παράβαση της ίδιας διάταξης».

Ωστόσο το STAR συνέχισε να έχει αναρτημένη στο διαδίκτυο την εκπομπή «Μεσημεριανή Μελέτη» με τα αποσπάσματα από την εκπομπή του Νίκου Μαστοράκη, αναγκάζοντάς τον να κινηθεί ξανά δικαστικά για παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου λοιπόν είναι καταδικαστική επιβάλλοντας χρηματική ποινή 1000 ευρώ αλλά και σε δύο μήνες προσωπική κράτηση των τριών στελεχών του.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι ο Νίκος Μαστοράκης έχει καταθέσει αγωγή για προβολή αποσπασμάτων δικών του εκπομπών και στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ενώ έχει και εκεί κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα. Η εκδίκαση των αγωγών δεν έχει ακόμα γίνει αλλά όποια και αν είναι η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι σίγουρο ότι από εδώ και στο εξής κάποιοι θα είναι πιο προσεχτικοί με το προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε